Fájdalmak diagnózisa

A viszketés oka

A bőrviszketés BROCQ több mint 200 éves meghatározása szerint kellemetlen érzés a bőrben, mely vakarásra késztet. E nem túl tudományosan hangzó definíciót jobbal lehetne helyettesíteni, ha a viszketés patomechanizmusa tisztázva volna. Bizonyos idegvégződések bizonyos ingerülete, hisztamin, epesavak szerepe, centrális ingerület egyaránt szóba jön. Bennünket e helyen a bőrviszketés diagnosztikus jelentősége érdekel.

Megkülönböztethetünk olyan pruritust, mely látható bőrjelenségek kísérője, vagyis bőrmegbetegedés tünete, és olyan pruritust, amely bőrjelenségek nélkül keletkezik és amelynek csupán következményes jelenségei vannak, kaparások, excoriatiók, szekunder bőrfertőzések, lichenificatio formájában. A belgyógyászt elsősorban e második csoport érdekli.

Fontos tudnivalók!

Gyógyuló sebek, hegek is gyakran viszketnek. Viszketést okozhatnak külső behatások is, így hideg, meleg, fény, izzadás, tisztátalanság, ruházat, szőrme, kémiai anyagok (kozmetikai szerek stb.). A belgyógyászati diagnosztikában a bőrjelenségek nélkül keletkező viszketés a fontos jelenség. Ez helyi lehet vagy kiterjedt, általános.

Helyi viszketés

Helyi viszketés a pruritus ani, mely proctitis, haemorrhoidalis értágulatok, de leggyakrabban diabetes mellitus következménye. A pruritus vulvae megjelenésekor is elsősorban diabetes mellitusra kell gondolni, de ez fluor, nőgyógyászati megbetegedések, Trichomonas, vulvitis következménye is lehet. Az orrviszketés a helyi okokon kívül gyakran – különösen gyermeken – bélférgek következménye.

A pruritus capitis leggyakrabban seborrhoea, pediculosis következménye, a nyak viszketése neurodermáé, de mindkét viszketés származhat mindazon okból, amelyeket a generalizált viszketés okai közt felsoroltunk. Itt említhető a szegmentális pruritus, mely pl. herpes zoster gyógyulásakor a kiütés helyén marad vissza. Helyi pangás, pl. az alsó végtag varicositasa vagy szív eredetű vénás pangása is mérsékelt viszketést idéz elő. Ugyancsak helyi viszketést okoz a verejtékmirigyek elválasztásának megszűnése.

Helyi vagy általános viszketést okoznak bizonyos anyagok, egyrészt kontaktus, másrészt allergiás vagy toxikus hatásuk révén. A leggyakoribbak morfin, koffein, alkohol, arzén, nikotin, szalicil és a különböző, iparban használt vegyi anyag.

A pruritus vulvae és a pruritus ani

Generalizált pruritus leggyakrabban anyagcserezavarokban fordul elő. Bőrelváltozás nélküli viszketésben elsősorban diabetes mellitusra kell gondolnunk. A pruritus nemegyszer a diabetes legelső tünete. Az általános viszketésnél azonban gyakoribb a pruritus vulvae és a pruritus ani, esetleg a kettő együtt. Az előbbi keletkezésében legnagyobb szerepet nyilván a vizelet cukortartalma játszik, esetleg a szövetek cukortartalmának fokozódása, idősebb nőkön azonban, akiknek diabetese aglycosuriás, szintén gyakori a pruritus vulvae.

Általában az enyhe diabetes szinte gyakrabban jár pruritusszal, mint a súlyos, a pruritus vulvaet leggyakrabban az idős, arteriosclerosisos, nem nagymértékben hyperglykaemiás diabeticák panaszolják. Ilyen panasz esetén első feladatunk a vizelet és a vér cukortartalmának vizsgálata, a talált diabetes megfelelő befolyásolásával ugyanis a pruritus igen gyorsan megszűnik. A pruritus ani nem specifikusan jellemző diabetesre, ám generalizált pruritusban elsősorban diabetesre kell gondolnunk.

A sárgaságban szenvedő betegek nagy részének viszket a bőre. A bőrviszketés elsősorban elzáródásos sárgaságra jellemző, extrahepatikus elzáródásra (epekő, choledochuskő, pancreastumor stb.), éppúgy mint intrahepatikus cholestasisra. Gyakori a bőrviszketés nem sárga, krónikus hepatitisben szenvedő betegeken is, sőt néha akut hepatitis is jár bőrviszketéssel. A viszketés intenzitása nem párhuzamos a szérum epefesték tartalmával és epesav tartalmával sem, az utóbbitól azonban inkább függ . Lehet, hogy a viszketést elsősorban a bőr epesav tartalmának növekedése okozza.

A máj működési zavarja

A pruritus leginkább a máj nem pontosan ismert működési zavarával magyarázható, leginkább az epesavak anyagcseréjének zavarával. Lehet, hogy a senilis pruritus, az öreg emberek száraz bőrének néha kiterjedt területen keletkező kínzó viszketése is ilyen eredetű. Az epesavak szerepét látszik bizonyítani cholestyramin jó hatása a májbetegek viszketésére. Ez az ioncserélő gyanta többek közt az epesavakat is leköti és kiürülésre készteti. Primer biliáris cirrhosis legelső tünete a viszketés lehet, mely évekkel megelőzheti minden más tünet megjelenését.

41 éves nőbeteg viszketésének okát csaknem három éven át nem sikerült kimutatni. Mája tapintható volt, májpróbái azonban negatívnak bizonyultak. A lép hirtelen nagymértékű megnövekedése és subicterus kialakulása, antimitochondrialis antitestek titerének jelentős növekedése bizonyította végül, hogy a diagnózis primer biliáris cirrhosis. Az uraemiában, de általában veseműködési zavarban észlelhető viszketést ugyancsak retineált anyagcseretermékek okozzák. Az uraemias viszketés igen erős, a beteg sebeket kapar a testén.

Llymphogranulomatosis

Ismeretlen okú generalizált bőrviszketésben mindig gondolnunk kell lymphogranulomatosis lehetőségére. E betegségnek a pruritus ugyancsak legelső szubjektív tünete lehet, mely a beteget orvos keresésére indítja. A viszketés alapján a lymphogranulomatosist szinte elkülöníthetjük egyéb mirigynagyobbodásokkal vagy lázzal járó betegségektől. Az esetek mintegy harmadában panaszkodik a beteg bőrviszketésről. A hasonló betegségek közül leginkább a leukaemia jár viszketéssel. Lymphoid leukaemiában a bőr viszketését azonban leukaemias infiltrátum is okozza.

Nem világos, hogy miért panaszolnak a polycythaemia verában szenvedő betegek bőrviszketést. Polyglobuliában ez nem gyakori. Generalizált bőrviszketés lehet a malignus tumorban szenvedők panasza is. E pruritusra az jellemző, hogy bőrjelenségeket nem okoz és lokális viszketéscsillapító szerekre egyáltalában nem reagál. Malignus tumorok mintegy 3%-ában jelenik meg a viszketés, leggyakrabban májtumorokban észleljük, egy esetünkben hypernephroma korai tünete volt. Leírták a bőrviszketést mycosis fungoidesben is.

Viszketés bizonyos emésztőszervi betegségekben

Az endokrin betegségek közül az irodalomban leginkább a hypothyreosis szerepel, mint viszketést okozó betegség. Viszketés jelenik meg a bőrön bizonyos emésztőszervi betegségekben, bélbajokban, emésztési zavarokban. Ez a bőrviszketés talán éppen a felszívódási zavarral, hypovitaminosissal magyarázható. Különösen az A-vitamin hiánya és a B-csoport vitaminjainak hiánya okozhat viszketést. A köszvényes betegek bőre leginkább a kisízületek környékén viszket. Viszketést írtak le A-hypervitaminosis eseteiben is.

Rosszul táplált, lesoványodott, súlyos betegségben szenvedő, cachexias egyéneken gyakran észlelünk bőrviszketést. Nehéz eldönteni, hogy ez vitaminhiány következményee vagy általános gondozatlanságé, fehérjehiányé, esetleg hypothyreosisé. Pruritust írtak le anaemiában is. Ilyen esetet nem láttam. A terhesség, a menopausa, sőt a menstruáció is hajlamosít pruritus keletkezésére. Terhességben a pruritus vulvae szintén gyakori, de a terhesség utolsó hónapjában a generalizált bőrviszketés sem ritka.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.