Babaápolás

Hydrocephalus (vízfejűség) okai

Mi ez?

A normál esetben az agyat kö­rülvevő folyadék felszívódása gátolt, és az felhalmozódik. A nyomás a koponya lazán, varratokkal kapcsolódó lemezeit széttolja, és így a fej mérete megnagyob­bodik. Ez a megnagyobbodás gyakran a rendellenesség első jele. Gyakran fordul elő spina bifidával (nyitott gerinccel) együtt vagy a nyitott gerinc zárását cél­zó műtétet követően. A fejbőr fényes és vékony lehet, a nyak izmai gyengén fej­lettek, a tekintet furcsa, a sírás magas hangfekvésű, a baba pedig ingerlékeny, nincs étvágya és hány.

Mennyire gyakori?

Viszonylag ritka.

Ki hajlamos rá?

Nem tudjuk, bár a spina bifidával született csecsemők az agy­törzs rendellenes fejlődése miatt hajla­mosabbak rá.

Mi okozza?

Születéskor a cerebrospinalis (agygerincvelői) folyadékot felszívni hivatott memb­rán hibája; később sérülés vagy tumor.

Társuló problémák

Retardáció, ha a folyadékot nem csapolják meg rendsze­resen; komplikációk a söntöknél, például fertőzések és az elvezetés zavara.

Kezelés

Altatás mellett egy speciális csö­vet vezetnek a koponyába fúrt lyukon keresztül az agyba, amely a felesleges folyadékot elvezeti, általában a hasüregbe. A koponya mérete általában normalizá­lódik, de gyakori ellenőrzés szükséges, hogy megbizonyosodjanak arról, min­den rendben van-e, és a cső nem záró­dott-e el. Az orvosok olyan eljárások ki­fejlesztésével is próbálkoznak, amely mű­téti beavatkozást nem igényel.

Kilátások

Jók, amennyiben a kezelést elég korán megkezdik, ez általában meg­akadályozza a retardációt, és a gyerek va­lószínűleg normális életet élhet. Rossz, ha a folyamat már előrehaladott, mire a baba megszületik. Ebben az esetben kü­lönböző fogyatékosságokat okozhat, amelyek érinthetik többek között az in­telligenciát, a nyelvi készségeket, a moz­gást, a kéz-szem koordinációt és a látást. Kezeletlen esetekben végzetes is lehet. Születés előtti kezelést nem sok helyen végeznek, és nem bizonyított, vajon szár­mazik-e valami előny, ha a betegséget az anyaméhben kezelik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.