Magasvérnyomás kezelése

A magasvérnyomás-beteg gondozása, ellenőrzése

A magasvérnyomás-betegség olyan állapot, melynek kezelését és ellenőrzését, egyszerűen nem lehet abbahagyni. A betegnek tudomásul kell vennie, hogy a kezelés végtelen ideig tart. A gondozás legfőbb letéteményese a családorvos, aki a folyamatos ellenőrzést, tanácsadást végzi, és számítógépében a nyilvántartás egyik eleme a magasvérnyomás-­betegségben szenvedő beteg.

Napjainkban megvalósult a specialisták által felügyelt hipertóniagon­dozók felélesztése, illetve a Hipertónia Centrumok kialakítása. Ez nem jelenti azt, hogy a háziorvos tekintélyét veszti, hiszen a beteg érdekében a harmonikus együttműködés kialakítása az ideális koncepció.

Mit kontrolláljunk a vérnyomás ellenőrzésekor?

  • a beteg által mért vérnyomásértékek elemzése
  • 24 órás vérnyomásmérések beiktatása
  • laboratóriumi ellenőrzés az elektrolit-háztartás, vesefunkció és anyagcsere-elváltozások vonatkozásában
  • életvitel-ellenőrzés és tanácsadás
  • szív- és érrendszeri rizikófaktor ellenőrzése

Betegfelvilágosítás

Egyre több helyen alakítanak ki klubokat magasvérnyomás-betegségben szenvedők részére, ahol a betegek felvilágosítása, tanácsadás és konzultá­ció történik. Ez a könyv is ezt célozza, remélem sikerrel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.