Hátfájás

Elsősegély akut hátfájás esetén

Többféle elsősegély létezik, amelyek a hátfájás kezdetén alkalmazhatók. Ha megfelelően járunk el, valószínűleg mérsékeljük a fájdalmat és meg­rövidítjük a szenvedés idejét.

Csak rövid ideig pihenjünk!

1978-ban az volt a szokás, hogy egy hétig, sőt esetenként több hétig tartó ágynyugalmat java­soltak a hátfájásban szenvedő betegeknek, azon az elméleti alapon, hogy pihentetni kell a terhe­ket viselő gerincoszlopot, mert akkor a gyulladás visszahúzódik, és a fájdalom elmúlik.

Ez ma már a múlté. Legföljebb egy-két napig tanácsos pihenni a hátfájás kezdetén. Bebizo­nyosodott, hogy a huzamos ágynyugalom ártal­mas, mert az alábbiakat okozhatja:

  • Merevség: Még ha egészséges is a hátunk, felkelés után az legyen az első dolgunk, hogy nyújtózkodunk egy jót, ami enyhíti a test normális elmerevedését. A hosszas ágynyugalom súlyosbítja ezt az álla­potot.
  • Izomgyengeség: Már egy hét után is látható. Az izomerő csökken, az izmok kisebbek lesznek: ez az úgynevezett izomvesztés.
  • Csontgyengeség: A csontok kalciumot vesztenek, és a hosszas ágy­nyugalom növeli a csontritkulás kockázatát.
  • Az állóképesség csökkenése: Az izomgyengeség elkerülhetetlen következmé­nye. Mivel nem dolgoztatjuk meg a keringésün­ket, általános állóképességünk csökken.
  • Szorongás: Ma már tudjuk, hogy a huzamos ágynyugalom­tól az emberek szorongani kezdenek. Szoronga­nak, mert fontos feladatok elvégzetlenek marad­nak, idegeskednek, mert nem járulnak hozzá a család fenntartásához, és talán attól is félni kez­denek, hogy az állásukat kockáztatják. Szoron­gást okoz, hogy késlekedik a gyógyulás. Viszont ez a szorongás fokozhatja a fájdalmat, és még to­vább késleltetheti a gyógyulást.
  • Depresszió: Az ember unatkozik és letört, ha kettőnél több napig kell ágyban maradnia. Ha pedig a hátfájás nem javul a fekvéstől, ez klinikai depresszióhoz vezethet. Mindez a szorongáshoz hasonlóan megnehezíti a fájdalom kezelését és a depresszi­óval járó apátia legyőzését.
  • Trombózis: A huzamosabb ágynyugalom komoly kockázata: vérrög alakulhat ki a lábikra mélyizmaiban. Ezt mélyvénás trombózisnak hívják. Mélyvénás trom­bózis esetén fennáll a lehetőség, hogy a vérrög egy része leválik, és a tüdőbe kerülve embóliát okoz, ami végzetes következményekkel járhat.
  • Felfekvés: A hosszas ágynyugalom felfekvést okozhat a sar­kokhoz és a keresztcsonthoz hasonló nyomás­pontokon.
  • Tehát kettőnél több napot ne töltsünk ágyban! És ha már fekszünk, az oldalunkon vagy a há­tunkon feküdjünk, felhúzott lábunk alatt párná­val.

Szedjünk fájdalomcsillapítót!

A heves fájdalmat enyhíteni kell. Az emberek sokszor azt gondolják, hogy a gyógyszerek csak álcázzák a fájdalmat, és aggódnak, hogy további károkat tehetnek magukban, amíg nem érzik a fájdalmat. Nem árthatunk magunknak, mert a test nem engedi. Az izmok, ha túlerőltettük őket, görcsöt kapnak, és nem teszik lehetővé a továb­bi mozgást.

Akut fájdalom esetén nyugodtan vegyünk be valamilyen egyszerű fájdalomcsillapítót, például a recept nélkül kapható paracetamol készítmé­nyeket. Az aszpirint jobb kerülni, mert ingerli a gyomor nyálkahártyáját.

Vegyünk be 4-6 óránként 1-2 paracetamolt, vagy kövessük a dobozon található szedési utasí­tást. Az akut hátfájást okosabb dolog enyhíteni, mint megvárni, amíg elviselhetetlenné fokozó­dik. Figyelem, az akut fájdalomról beszélek! Valószínű, hogy olvasómnak nem lesz három-­négy napnál hosszabb ideig szüksége fájdalomcsillapítókra .

TENS

A hátfájás csillapításának másik lehetséges esz­köze a TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) -készülék, amit érdemes használ­ni, ha orvosunk úgy gondolja, hogy segíthet. A TENS körülbelül akkora, mint egy zsebrádió. Elemmel működik, gyenge áramot fejleszt, ame­lyet huzalok továbbítanak a fájó területre helye­zett elektródákhoz. Az elektródák és a huzalok viselhetők a ruházat alatt, a TENS-egység a ru­hára csíptethető, vagy zsebben hordozható.

Ez a berendezés vélhetőleg két mechanizmus révén csökkenti a fájdalmat: egyrészt magas frek­venciával használva olyan idegeket stimulál, amelyek nem továbbítják a fájdalmat, és ezzel el­fojtja a fájdalmat érzékelő idegek üzenetét; más­részt alacsony frekvenciával használva felszaba­dítja az endorfinokat, a szervezet természetes fájdalomcsillapítóit.

Tens használata

A készüléket nem folyamatosan, hanem na­ponta többször, és egy alkalommal körülbelül ti­zenöt percig kell használni. Használata nem ajánlott azoknak, akik nem diagnosztizáltatták a fájdalmuk okát, továbbá azoknak, akik epilepsziában szenvednek, vagy beépített szívritmus-szabályozójuk van. Továb­bá nem ajánlatos felügyelet nélküli használata terhes asszonyoknak, habár néha alkalmazzák vajúdás közben a fájdalom csillapítására.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.