Hátfájás

Fáj a hátunk? Ne szokjunk rá a derékfűzőre vagy a botra!

Sokan viselnek derékfűzőt, ami nagyon hasznos lehet, ha fáj a hátunk, hiszen segít megtámaszta­ni a hasizmokat, továbbá korlátozza a gerincosz­lop mozgását. Ám ezeket csak rövid ideig szabad viselni, véleményem szerint csupán tartós fájda­lom esetén, mert gyorsan hozzá lehet szokni a használatukhoz. Márpedig ha nem vesszük igénybe kellő mértékben a saját izmainkat, azok elgyengülnek, és ez az egyik alapvető oka a hát­fájásnak.

Sétabotot ugyancsak kizárólag akkor szabad használni, ha feltétlenül szükséges, vagyis akkor, ha fáj a hátunk. A bot nagyon hasznos lehet, mert segít, hogy egyenesen tartsuk magunkat, és ellensúlyozza az egyensúlyhiányt, de erre is érvé­nyes ugyanaz az elv: ha botot használunk az iz­maink helyett, hosszú távon ártunk magunknak.

De ha muszáj…

Ha van valamilyen krónikus problémánk, példá­ul ízületi gyulladás, ami hátfájást okoz, nagyon hasznos lehet a sétabot. Ebben az esetben azt használjuk, ami megfelel a célnak, ne pedig azt, amit a nagypapától örököltünk. A fából készült, szabványos sétabotnak ívelt fogantyúja van, ami azért előnyös, mert a karunkra akaszthatjuk, ha a kezünket kell használnunk, míg a könnyű, alu­mínium sétabotok erősebbek, és változtatható a hosszúságuk.

Fischer fogantyús műanyagból öntött, külön­leges formájú sétabot talán a legjobb azoknak, akik nehezen tudnak fogni az ujjaik ízületi gyul­ladása miatt.

A bot hosszúsága kulcsfontosságú

Alapsza­bály, hogy a fogantyú tetejétől a bot végéig szá­mított hosszúság egyenlő legyen a csukló és a padló távolságával. Ilyen módon, ha lapos cipő­ben, egyenesen állva, mozdulatlanul fogjuk a bo­tot, a könyék körülbelül 15 fokos szögben hajlik meg. Ezzel teljes hosszában kihasználjuk a séta­botot, és megfelelően oszlik el rajta a testsúlyunk járás közben. Mindig ellenőrizzük, hogy a bot rendelkezik-e jó gumigyűrűvel, ami lehetővé teszi a biztos fogást.

Használjuk a botot megfelelően!

Ha féloldalas csípőízületi gyulladásban szenvedünk, az átelle­nes kezünkbe fogjuk a botot, különben csak sántikálni fogunk, és járásunk nem lesz olyan könnyű, mint szeretnénk. Ha nem tudjuk, milyen botot válasszunk, vagy hogyan használjuk, forduljunk kezelőorvosunk­hoz, aki beutal tanácsadás céljából a helyi munkaterapeutához vagy gyógytornászhoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.