Hátfájás

Hátfájásra szedjünk gyulladáscsökkentőket!

Segíthet a gyulladáscsökkentő gyógyszer, példá­ul az ibuprofen. Vagy magában szedhető, vagy valamilyen egyszerű fájdalomcsillapítóval, pél­dául paracetamollal együtt. Kombinált fájda­lomcsillapítókat (például aszpirint, kodeint vagy koffeint) tartalmazó tablettákat vagy kapszulákat csak akkor alkalmazzunk együtt gyulladáscsökkentőkkel, ha előzőleg kikértük orvosunk véle­ményét.

Nem-szteroid gyulladáscsök­kentő

Az ibuprofen a nem-szteroid gyulladáscsök­kentőkhöz tartozik. Ezeknek ugyanolyan gyulla­dáscsökkentő hatásuk van, mint a szteroidoknak, de mentesek azok mellékhatásaitól.

Mennyit szedjünk?

Az ibuprofen adagja naponta háromszor 200-400 mg. A fájdalomcsillapítókat valószínűleg csak néhány napig kell szednünk.

Az alábbi esetekben kerüljük a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket.

  • Ha gyomorproblémákban (emésztési zava­rok, gyomorfekély) szenvedünk. Irritálják a gyomor nyálkahártyáját, és kis százalékban gyomorvérzést okozhatnak.
  • Ha aszpirint szedünk. Az ibuprofen és az aszpirin egyaránt irritálják a gyomor nyál­kahártyáját, és a gyomorvérzést kockáztat­hatjuk, ha egyszerre szedjük a kettőt.
  • Ha véralvadásgátló gyógyszert szedünk, mert növelheti a vérzés kockázatát.
  • Terhesség esetén. A gyógyszerek hatása a fejlődő babára kiszámíthatatlan, kivéve azo­kat, amelyeket az orvos vagy a védőnő java­sol.
  • Ha asztmában szenvedünk. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők asztmarohamot okoz­hatnak.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.