Házi gyógymódok

Fülfájás: 12 mód a fájdalom csökkentésére

A fülfájás éjszaka a legkínzóbb, és nem csak azért, mert ilyenkor körülmé­nyesebb orvosi segítséghez jutni. Felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt a fülfájás leggyakoribb oka a gara­tot a dobüreggel összekötő Eustach-kürt vagy fülkürt elzáródása, állítja dr. Dudley J. Weider, New Hampshire-i fül-orr-gégész. A megfázás, a homlok- és arcüreggyulladás és az allergia csak súlyosbítja a betegséget.

Nappal az ember magasan tartja a fejét, és a fülkürtön akadálytalanul tud áramlani a levegő. Rágáskor vagy nyeléskor a megfelelő izmok kinyitják a ga­rat és a középfül közötti levegőáramlást biztosító járatot. Éjszaka azonban a helyzet megváltozik. Elalváskor még nincs különösebb baj, később azonban, a spontán nyelések gyakoriságának csökkenésével a fül­kürt egyre ritkábban nyílik, a középfülben vákuum lép fel, melynek hatására a dobhártya befelé szívódik. A kísérő fájdalom éjfél felé már annyira erős, hogy a beteg felébred, és a pokol minden tüzét a fülében érzi.

Más tényezők is okozhatnak fülfájást

Az úszók fülében a bejutott víz okoz­ta fertőzés, a repülőgép emelkedése vagy süllyedése közben fellépő légnyomás­változás és a mélytengeri búvárkodás is felelőssé tehető a kellemetlenségekért. Idegen tárgy, például hajvágás közben az apró hajak bekerülhetnek a hallójá­ratba és ez is okozhat irritációt. Más betegségek, például szájüregi betegségek, mandula- és torokgyulladás, a nyelv és az állkapocs bántalmai is okozhatnak égő, sajgó fülfájdalmat.

Fülfájás esetén forduljon mindig orvoshoz. Addig is, amíg eljut a rendelő­be, érdemes kipróbálnia az alábbiakban vázolt fájdalomenyhítő lehetőségek valamelyikét.

Üljön fel!

Néhány perc függőleges testhelyzetben elősegíti a légáram­lást az Eustach-kürtben. A nyelés is enyhíti a kínokat. Ha alváskor jó magasra feltámasztja a fejét, a járat átjárhatósága javul, és a középfülben csökken a kel­lemetlen nyomás.

Kapcsolja be a hajszárítót!

A nagypapa trükkje, amikor pipa­füstöt fújt a fájó fülbe, nem nélkülözött minden alapot. Természetesen nem a füst, hanem a meleg fejtett ki gyógyhatást, ad magyarázatot erre a régi prak­tikára dr. Dan Drew háziorvos. A tüdejét nem kell azért pipázással terhelni, meg­teszi a hajszárító is. A készüléket alacsony fokozatra kell állítani és a fülre irá­nyítva, de attól legalább 50-60 cm-re tartani.

Húzogassa a füleit!

A dr. Donald Kamerer pittsburghi fülész fő­orvos által ajánlott teszt segítségével megállapíthatja, hogy vajon hallójárat ­vagy középfülgyulladás a fülfájás oka. Az otitis externa, a külső hallójárat gyul­ladása leginkább az uszodában szerezhető be. Ha a füle a húzogatásra nem kü­lönösebben érzékeny, valószínűleg otitis média, azaz középfülgyulladás állhat a háttérben, fájdalom esetén pedig otitis externa áll fenn.

Csöppentsen a fülébe meleg olajat!

Állítson bele egy üveg babaolajat egy szoba-hőmérsékletű vízzel teli lábosba és melegítse fel 36-37 fokosra. Cseppentsen egy keveset a sajgó fülbe, biztosan használni fog, szól dr. Weider receptje. Attól azonban óva int a doktor, hogy olajat cseppentsen a fülébe, ha a dob­hártyája beszakadt vagy lyukas. Honnan lehet ezt tudni? Onnan, hogy váladék folyik a füléből. Legjobb, ha azonnal orvoshoz megy.

Kapjon be egy rágógumit!

Mindenki tudja, milyen jó szolgá­latot tehet a rágógumi a repülőgépen fel- és leszálláskor. Az éjszaka közepén az ágyban persze ez szokatlanabb dolog, de a rágóizmok működésével járó nye­lés bizonyára megnyitja a fülkürtöt.

Ásítson nagyokat!

Az ásítás még a rágóguminál és a cukorka szopogatásnál is jobb az elzáródott fülkürt megnyitására.

Fogja be az orrát!

Ha tízezer méter magasan repül és megfájdul a füle, érdemes megfogadni az amerikai fül-orr-gégészeti akadémia doktorai­nak jó tanácsát: fogja be az orrlyukait, vegyen egy nagy levegőt és próbálja meg azt jó erősen az orrába préselni. Egy kis pattanó zaj jelzi majd, ha a nyomáski­egyenlítés sikerült.

Ne aludjon, amikor a repülőgép leszáll!

Ha szundikálna egy keveset, tegye azt az út elején, ajánlják az akadémia orvosai. Az alvó ember ugyanis ritkábban nyel alvás közben, így az ereszkedés közbeni légnyo­másváltozást nem tudja időben kiegyenlíteni a dobüregben – ez pedig fülfájást okozhat.

Előzze meg a bajt!

Ha attól tart, hogy a repüléstől megfájdul a fü­le, szerezzen be orrdugulást csökkentő gyógyszert vagy orrcseppet. Leszállás előtt egy órával kell alkalmazni ezeket, javasolja dr. Weider. Ha meg van fázva, otthon, lefekvés előtt ugyanez a teendő, ha el akarja kerülni az éjszakai kín­zó fájdalmat.

Vigyázzon a vízben is!

A mélyebbre merülő sportbúvároknak, a repülőgépen utazókhoz hasonlóan, ugyancsak ügyelniük kell arra, hogy a kö­zépfülben a nyomás mindig azonos legyen a külső környezetével, az ő esetük­ben a vízével. Egy amerikai sportorvosi folyóirat cikke rámutat azonban arra, hogy sekély merüléskor a fülfájás kockázata nagyobb, mint a mélyben. Ennek az az oka, hogy a 10 méternél nem mélyebb vízrétegben változik leginkább az arc üregeibe és járataiba zárt levegő térfogata. Kerülni kell a túlságosan jól zá­ró füldugó használatát és a vizes, fejre simuló búvárcsuklya viselését, mert ezek megnehezítik a nyomáskiegyenlítődést búvárkodás közben, ad praktikus tanácsot dr. Gary D. Becker kaliforniai orvos.

Akik csak testedzés céljából úsznak, azoknak a felszíni úszás javasolt, mi­vel így a dobhártyát jóval kisebb terhelés éri, mint a víz alatt, állítja dr. Drew. A fülfájásra hajlamosaknak nem tanácsos egy méternél mélyebbre merülni, te­szi hozzá a szakember.

Nem kell mindenáron repülni

Ha a füle hajlamos az eldu­gulásra, és az ajánlott fortélyok nem segítenek, tartózkodjon a repüléstől és a búvárkodástól.

Vegyen be fájdalomcsillapítót!

A patikákban kapható szerek átmenetileg csillapítják fájdalmát, addig legalábbis, míg el nem jut a ren­delőbe, kínál egy áthidaló megoldást dr. Kamerer.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.