Babaápolás

Fülfájás gyermekkorban

A fülfájás, fülfájdalom a leggyakoribb gyermekkori probléma. Sokszor a fogzás vagy valamilyen fertőzés az oka. Általában magától is gyógyul de fájdalomcsillapító szirup enyhítheti a panaszokat. Ha baktériumfertőzés okozta, antibiotikumokat rendel az orvos.

A fülfájás károsíthatja a hallást, ezért fon­tos hogy gyermekünk állandó fülfájása esetén orvos vizsgálja ki a problémát. A fülfájások nagy része a torokban kezdődik, és az ún. Eustach-kürtön át ráterjed a középfülre. Ez a középfülgyul­ladás néven ismert betegség a leggyako­ribb gyermekkori fertőzés.

A fülünk felépítése

A középfülgyulladás fajtái

Heveny középfülgyulladásnál a középfül megtelik a fertőzött váladékkal. A dob­hártya vörös és kidomborodik. Megreped­het, szivárog, esetleg vérezhet is. A felsza­kadás után a fájdalom csökken, és a sérü­lés gyorsan begyógyul.

Fájdalomcsillapító adása elegendő lehet. A folyadékgyülemmel járó, ún. szekretoros középfülgyulladásnál a váladék a középfülben lerakódik, és sűrűbb, tapadósabb lesz az állaga. Ismé­telt vírusfertőzések után alakulhat ki, és nem mindig okoz panaszt, fülfájást.

Ha a folyadék nem tud az Eustach-kürtön át kiürülni, és felgyülemlik a középfülben, az átmeneti süketséghez is vezethet.

Ha az átmeneti süketség ismétlődik, még beszédzavarokat is okozhat. A szekretoros középfülgyulladás is megoldódhat magától, de szükség lehet a dobhártya felszúrására. Ezt fül-orr-gé­gész gyermekorvos végzi, és egyúttal kis drént helyez be a középfülben lerakódott gyülem eltávolítására. Ismétlődő, súlyosabb fülfájások esetén antibiotikumokat is kell adni.

Mi a teendő, ha fáj a fül?

A fülfájás sok gyermek számára a korral járó probléma. Mielőtt azonban elkezdene antibiotikumot adni, gondolja meg: a legtöbb gyereknek a fájdalomcsillapítókon kívül semmi másra nincs ilyenkor szüksége, egyébként is, az antibiotikumok olykor hatástala­nok a középfülfertőzések ellen. Az állapotot sok esetben baktériumok és vírusok együttese okozza, az utóbbiak ellen pedig az antibiotikum nem használ. De lássuk, mi segíthet!

A „várjunk és majd meglátjuk” hozzáállás

Egy vizsgálat során 283 fülfájós gyermeket tanulmányoztak: azon kicsik közül, akiknek a szülei 48 órát vártak, mielőtt kiváltottak vol­na valamilyen antibiotikumot, 62 százaléknak már nem is volt szüksége gyógyszerre. A gyerekek két nap elteltével vagy még hamarabb antibioti­kum nélkül is jobban érezték magukat. Az Amerikai Gyer­mekgyógyászati Akadémia ál­tal javasolt „várjunk és majd meglátjuk” stratégiát alkalma­zó szülők csak akkor adtak be antibiotikumot, ha gyermekü­ket makacs láz vagy heves fül­fájás gyötörte, illetve ha a csecsemők szélsőségesen nyű­gösek voltak.

Fájdalomcsillapí­tók

A fájdalom és a láz eny­hítésére használjon ibuprofent vagy acetaminofent, valamint fájdalomcsillapító fülcseppet. Ezt tették azok a szülők is, akik a „várjunk és majd meg­látjuk” módszert alkalmazták. Olyan összetételű fájdalomcsil­lapítót válasszon, amely meg­felel gyermeke életkorának, és pontosan tartsa be az adagolá­si utasításokat.

Először antibioti­kumot – kisbabák­nak, súlyos fertőzés­ben szenvedőknek

Az Amerikai Gyermekgyógyá­szati Akadémia azt javasolja, hogy fülfertőzés esetén a 6 hó­napos és annál fiatalabb csecsemőknek azonnal amoxicillint vagy más antibiotiku­mot adjanak. Akkor is szükség lehet ezekre, állítja az akadé­mia, ha nagyobb gyermekek­nek magas a láza, vagy „tom­bol” a fülfájásuk (hogy melyik áll fenn, azt az orvosnak kell megállapítania).

Gyógynövényes fülcseppek

Izraeli kutatók 171, 5 és 18 év közötti korú, fülfertőzésben szenvedő gyer­meket megvizsgálva azt talál­ták, hogy ha a kis betegeknek körömvirág, fokhagyma, le­vendula, ökörfarkkóró és orbáncfű illóolaját tartalmazó fülcseppet csöpögtettek a fülé­be, 30 perc elteltével 93 száza­lékkal enyhült a fájdalmuk.

Xilitollal édesített rágógumi megelő­zésre

A fából kinyert édesí­tőszerrel készült rágógumi csaknem a felére csökkentette a fülfertőzések kockázatát egy 306 óvodáskorú gyermeken végzett finn vizsgálat szerint. A xilitol gátolja a baktériumok szaporodását a szájban, így kevesebb kórokozó juthat fel a fülkürtön át a gyermekek kö­zépfülébe. A finn gyerekeknek ehhez sokat kellett ragozniuk: naponta ötször két szem rágó­gumit kaptak.

Ne szedjünk minden esetben antibiotikumot!

Az Amerikai Gyermekgyógyá­szati Akadémia becslései sze­rint a középfülgyulladásban szenvedő gyermekek 80 száza­léka antibiotikumok nélkül is jobban lesz. A már említett „várjunk és majd meglátjuk” vizsgálatban azon gyerekek 23 százalékának, akiket kezdettől fogva antibiotikum­mal kezeltek, hasmenése lett a gyógyszerek miatt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.