Házi gyógymódok

Fogzás: 4 módszer a fájdalom csillapítására

Bár sokan nem tudják, az újszülöttek fogainak fejlődése már hónapokkal a születésük előtt elkezdődik. A fogkezdemények már a terhesség ötödik vagy hatodik hetében megjelennek, és mire a gyermek a világra jön, mind a 20 tej­fog, mely a következő 2 és fél évben ki fog bújni, jelen van az állkapcsokban. Ezek az első fogak általában a születés után négy-nyolc hónappal kezde­nek kibújni. Ilyenkor a csecsemők fogínye gyulladt és érzékeny, a baba pedig ingerlékennyé és nyugtalanná válik. A fogzás elkezdődött! Mint a legtöbb szülő, valószínűleg ön is aggódik, hogy hogyan vészelik át ezt a nehéz időszakot.

„Legtöbbször semmire, vagy csak a kellemetlenséggel járó nyűgösségre le­het számítani – mondja John A. Bogért, chicagói fogorvos, az Amerikai Gyer­mekfogászati Akadémia ügyvezető igazgatója. – A legtöbb gyerek kicsit nyű­gös, amikor az első két-három fog kibújik.”

Hát, ez nem is hangzik túl rosszul! Arra az esetre azonban, ha gyermeké­nek ennél egy kicsit kellemetlenebb a fogzása, az alábbiakban talál néhány ta­nácsot.

Hűtse!

„A fogzás idejére ajánlott karikák, különösen ha a hűtőbe téve hidegen tarthatók, nagyon hasznosak, és a csecsemő fogínyének is jót tesznek”, mondja Linda Jonides gyermekápolónő. „Hat hónapos vagy idősebb csecsemők számára egy tiszta, hideg mosdókesztyű rágása is jótékony hatású”, állítja.

Tisztítsa a baba fogínyét!

„Jó, ha már a fog előbújása előtt el­kezdi a fogápolást” – mondja dr. Bogért. Egy kis gézlapot, vagy akár egy, az ujja köré csavart puha mosdókesztyűt megnedvesítve masszírozza meg a baba ínyét.

Ezzel eltávolítja a baktériumokat, és a pici hozzászokik, hogy valaki ma­tat a szájában. „Így, amikor kinő az első fog, már fogkefével is megtisztíthatja anélkül, hogy sérülést okozna – jegyzi meg dr. Bogért. – A mindennapi masszázs pedig megedzi, egészségesebbé teszi a fogínyt.”

Mikor kezdje el? Azt ajánljuk, hogy már aznap, amikor a csecsemőt haza­viszi a kórházból – mondja dr. Bogért -, de nem mulaszt el semmit, ha később kezdi. Jó, ha naponta többször megdörzsöli a baba ínyét, de a legfontosabb le­fekvéskor.”

Ízesítse!

„Egy szelet hideg almát csavarjon be egy csecsemő számára megfelelő méretű mosdókesztyűbe, javasolja Helen Neville gyermekgyógyá­szati tanácsadó nővér a Kalifornia állambeli oaklandi Kaizer Permanente Kórházból. „A legtöbb fogzási karika íztelen – jegyzi meg -, így egy alma egy kicsit több ösztönzést jelent a gyermeknek, hogy harapdáljon, és átsegítse ezzel a fo­gakat a fogínyen.”

Gyulladás és fájdalom esetén kenje be az ínyt csillapítóval

„Azokat a szereket ajánlom, melyeket minden szülő kéznél tart gyermekgyógyászati fájdalmak kezelésére – mondja dr. Bogért. – Sokféle he­lyi érzéstelenítő van, melyek jól csillapítják a fogzási fájdalmat és recept nél­kül beszerezhetők bármelyik patikában.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.