Házi gyógymódok

Fülgyulladás: 10 enyhítő ötlet

Kisfia nyugtalanul, félálomban forgolódik az ágyában. Ön ránéz az órára: éjfél van. Sóhajt egy nagyot, megigazítja a gyerek takaróját és megpróbál új­ból elaludni. A dolog azonban nem marad ennyiben. A gyerek az ágy végét rug­dalja, légzése nyugtalanná válik, nyögdécsel és hánykolódik.

Ön mindent hall és magában már lemond az éjszakai nyugodalmáról. Azon gondolkodik, hogyan nyugtathatná meg a kicsit és mit mulasztott el megtenni, mielőtt lefektette. A hangos „mami, apu” kiáltások valami nagyobb fájdalom­ra utalnak; eljött az éjjeli fülfájás ideje.

A gyerekek többféle okból kaphatnak középfülgyulladást

Fülkürtjük, ami a garatot a dobüreggel összeköti, szélesebb és rövidebb a felnőttekénél. A böl­csődében vagy az óvodában könnyen elkaphatják a náthát, mely azután közép­fülgyulladáshoz vezethet. Azért, mert valaki felnőtt, ne gondolja, hogy ő már kinőtt a fülfájós kor­ból. A náthától eldugult orrból a fertőzés könnyen rámehet a fülére, vagy a re­pülőút során hirtelen fellépő nyomáskülönbség tovább rontja a helyzetet.

A középfülgyulladás szokásos tünetei a fájdalom és a hallásromlás, de néha a betegségnek alig van tünete, jelenti ki dr. George W. Facér, a minnesotai Rochesterben működő Mayo Klinika fül-orr-gégész szakorvosa. Ha a fertőzés már kialakult, a legjobb ellenszer az antibiotikum (hét-tíz napon belül elmulasztja a betegséget), bár alkalmanként antibiotikum nélkül is meggyógyulhat a beteg. De ne feledjük el a kiindulási szituációt: éjszaka van és a gyereknek fáj a füle. Mit tegyünk? És hogyan előzhetjük meg a következő gyulladást?

HA MÁR MEGVAN A BAJ

Lássunk néhány módszert a tünetek enyhítésére.

Adjon paracetamolt!

Az orvosok általában a paracetamolt tartal­mazó fájdalomcsillapítók használatát javasolják először. Egy tabletta lefekvés előtt viszonylag nyugodt álmot biztosít. Aszpirint 21 éves kor alatt nem szabad adni, mert nagyon ritkán súlyos betegséget, Reye-szindrómát okozhat.

Tartsa a fejét függőlegesen!

Ilyenkor a hallókürt tisztulását a gravitáció elősegíti, tudjuk meg a New Hampshire-i dr. Dudley J. Weidertől.

Orvosi segítség

Ne várja meg a fájdalom jelentkezését!

Ha tompán hall vagy egy megfázást követően füle már több napja be­dugult, forduljon orvoshoz. Lehet, hogy ez már középfülgyulladás, vagy fo­lyadék került a dobüregbe, figyelmeztet dr. Facér. Antibiotikumot körülbelül 14 napig javasolt szedni. A kezeletlen, elha­nyagolt fertőzés maradandó halláskárosodást okozhat, mondja a doktor.

Ez az oka annak, hogy a középfülgyulladásban szenvedő gyerekek nappal fájda­lommentesek, mivel többnyire álló helyzetben játszanak vagy futkároznak, és így szabaddá válik a dobüreget a garattal összekötő járat.

Igyon gyakran!

A nyelés ugyanis, amellett, hogy átmozgatja az arc-és állkapocsizmokat, a fülkürt nyitását is elősegíti. Ha a járat nyitott, kisebb a fájdalom, szögezi le dr. Weider.

Szedjen gyulladáscsökkentő gyógyszert!

Azok a felnőttek és gyerekek, akik gyakran kapnak fülgyulladást, jól teszik, ha élnek ez­zel a lehetőséggel. Ha már folyadék került a középfülbe, a gyógyszer csökken­ti a gyulladást és elmulasztja a fájdalmat.

Használjon orrcseppet!

Lefekvés előtt csöppentsen az orrába, hogy megakadályozza annak eldugulását. Ezt a kezelést azonban csak néhány na­pig szabad folytatni, mert a hosszas használat esetleg éppen ellenkezőleg hathat.

MEGELŐZÉS

Bár a középfülgyulladás ellen nincs védelem, ha megfontol néhány, az alábbiakban felsorolt jó tanácsot, esetleg megúszhatja.

Szoptasson minél tovább!

Bizonyított, hogy az anyatej csök­kenti a későbbi középfülgyulladások kockázatát. Egy 237 kisgyerekkel Helsinkiben elvégzett vizsgálat eredményei szerint, az anyatejet kapott babáknak csak 6 százaléka kapott középfülgyulladást egyéves koráig, míg a tápszeres készítményekkel tápláltak esetében a hányaduk elérte a 19 százalékot. Hároméves korukban a különbség még nagyobb volt: az első csoportban a megbetegedettek aránya nem nőtt, míg a másodikban 26 szá­zalékra emelkedett.

Miért ez a nagy különbség? A kutatók szerint azért, mert az anyatejjel táplált gyerekek immunrendszere erősebb, így ellenállóbbak a légúti fertőzésekkel szemben.

Hagyja abba a dohányzást!

Dr. Weider felhívja a figyelmet, hogy a dohányfüst irritálja a fülkürt nyálkahártyáját és elősegíti a gyulladás kialakulását. A passzív dohányzás a gyerekek légúti járatainak legalább ilyen mértékben árthat, figyelmeztet mások egészségének tiszteletben tartásá­ra a doktor.

Ha kandallója van, ne használja!

A dohányzás kapcsán említett okokból a kandalló füstje is irritálhatja a légutakat. A korom és a per­nye olyan méreganyagokat tartalmaz, amelyek súlyos ártalmakat okozhatnak.

Ovi választás

Az óvodában vagy a bölcsődében a gyerekek annál in­kább ki vannak téve a fertőzésveszélynek, minél többen vannak egy csoport­ban. A szülők jobban teszik tehát, ha olyan óvodát választanak, ahol kis létszá­mú csoportok vannak. Fontos ez legalábbis addig, amíg kisfia vagy kislánya el nem éri a középfülgyulladás szempontjából kritikus 4 éves kort, véli dr. Weider.

Kinövi

A gyerekek egy része 3 éves korára kinövi a középfülgyulla­dásra való hajlamot, így ezután már csendesebb éjszakákra lehet számítani, nyugtatja meg az érintett szülőket dr. Facér.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.