Házi gyógymódok

Hiperventiláció (fokozott légcsere gyors és felületes légzéssel): 8 eljárás a megszüntetésére

Amikor első alkalommal jelentkezett a tünet, Gary Varner azt hitte, hogy szívinfarktusa van. „A szívem szaporán vert és úgy éreztem, mintha a testem­ben, a mellkasomban minden vibrálna. Egy kis bizsergést is éreztem.”

Orvosi segítség

Hagyja, hogy az orvos felállítsa a diagnózist

Az egyik pillanatban normálisan lélegzik, majd hirtelen szapora légzés­be kezd, amelyet nem tud befolyásolni. A szíve kalapál, az ujjai bizsereg­nek, és a tenyere izzad. Úgy érzi, hogy rögtön meghal. Szerencsére min­den valószínűség szerint életben marad, és jövőre is ki kell fizetnie a jövedelemadóját. A hiperventilációt az esetek többségében szorongás okozza. Azonban, ha korábban nem esett még át ilyen rohamon, okvetlenül orvoshoz kell for­dulnia.

Ritkán a hiperventiláció valamilyen tüdőbetegség vagy fertőzés, pél­dául tüdőgyulladás vagy akár mérgezés velejárója. És persze az is előfor­dul, hogy amit szívrohamnak éreznek, az szívroham. Valószínűleg nem lesz komoly baj, de a diagnózis felállítását bízza az orvosra.

A hiperventiláció egyszerűen csak túl szapora légzés, mondja dr. Stephen J. Harrison, aki a wilmingtoni Delaware Egészségügyi Központban a sürgős­ségi osztályon dolgozik. „A szorongás a leggyakoribb ok – mondja Gabe Mirkin sportorvos. – Ami­kor az emberek megijednek, gyorsabban és mélyebben kezdenek lélegezni, még akkor is, ha nincs szükségük több oxigénre. Ennek hatására nagy mennyi­ségű széndioxidot lélegeznek ki, és a sok szén-dioxid elvesztése a vér alkalikussá válását eredményezi. Ez okozza a pánikrohamban észlelt tüneteket.”

A hiperventilációs epizód órákig is eltarthat, de típusos esetben csak 20-30 percig tart. Azonban a nehézlégzésben szenvedő számára úgy tűnik, mintha órák teltek volna el.

Lélegezzen papírzacskóba!

Sokáig ez volt az egyedüli gyógy­mód a hiperventiláció ellen. Ennek az a magyarázata, hogy a papírzacskóba ki­fújt levegő lehetővé teszi a szapora légzés során kilélegzett szén-dioxid újbóli belégzését.

„A papírzacskóba légzés kitűnő módszer abban az esetben, ha már koráb­ban volt hiperventilációs rohama, melyet orvos is megerősített, és kizárta a ko­molyabb betegséget” – mondja dr. Harrison. A hiperventiláló emberek többsé­génél a tünetek hátterében nincs súlyos betegség, de néhányuknál előfordulhat valódi probléma.

Varner elmondása szerint a papírzacskós módszer nemcsak a rohamok megállítására volt jó, néhány esetben segítségével sikerült megelőznie egy-egy fenyegető rohamot. „Amikor naponta megküzdöttem ezzel a problémával, min­dig vittem magammal egy papírzacskót, és már a tudat, hogy ott van nálam, so­kat segített.”

Üljön le, nyugodjon meg és lazítson!

Le kell hogy csök­kentse a légzéseinek számát, mondja dr. Mirkin. Minél feszültebb, annál gyor­sabban lélegzik.

Gyakorolja a természetes légvételt!

Ne erőltesse a lég­zést és ne lélegezzen felületesen, vegye a levegőt normálisan. Ez minden hatodik másodpercben egy-egy légvételt, vagy percenként kb. Tíz légvételt jelent. Gya­koroljon naponta kétszer, alkalmanként tíz-tíz percig, tanácsolja dr. Mirkin.

Nem kell vele törődni

„Az első hiperventilációs epizód után egy újabb ilyen eset előfordulásának a gondolata kezdett el gyötörni. Számos újabb rohamom volt”, mondja Varner. Ezért, noha a légzési gyakorlatok során kon­centrálnia kell a légvételre, meg kell akadályozni, hogy minden idejét a légzé­se és az esetleges hiperventiláció figyelésével töltse.

Mozogjon!

„A testedzés csökkenti a szorongást, és segít úrrá lenni a szituáción – mondja dr. Harris -, különösen akkor, ha a pulzusszám is meg­emelkedik.” Edzés közben egy kicsit szaporább légzés teljesen helyénvaló.

Kerülje a kellemetlen helyzeteket!

Varner számára ez azt jelenti, hogy távol marad minden olyan zsúfolt helyiségtől, ahol sokáig kell ül­ni vagy állni. Az ilyen helyzetek nála ugyanis könnyen kiváltják a hiperventilációt. Kerülje el ezeket minden lehetséges alkalomkor. „Ha például a fe­kete macskától való félelem szapora légzést okoz, vezessen olyan úton, ahol nem mászkálnak fekete macskák” – mondja dr. Mirkin.

Hagyja el a koffeint!

Élénkítőszer és ennélfogva a hiperventilá­ció egyik lehetséges kiváltója, mondja dr. Harrison. Legyen óvatos a kávé, a tea, a kóla és a csokoládé fogyasztásával.

Ne dohányozzon!

A nikotin szintén élénkítőszer.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.