Házi gyógymódok

Hólyaghurut: 11 gyógymód a kellemetlen probléma kezelésére

Úgy ismeri a mellékhelyiségbe vezető utat, mint a tenyerét. Sűrűn kell men­nie. Ám amikor végre odaér – nem sok minden történik. Ha mégis, akkor ége­tő problémát okoz.

Miről van szó? Egy olyan betegségről, amely tipikus női betegségként van számon tartva. (Bár férfiak is elkaphatják, de ez igen ritka.) „Valószínűleg ez a leggyakrabban előforduló fertőzés, amit az orvosoknak kezelniük kell – állítja dr. Dávid Staskin, a Bostoni Orvosegyetem urológus társ­professzora. – Valószínű, hogy a nők 50 százaléka legalább egyszer hólyaghurutos lesz, és 20 százalékuk többszörösen fertőződik – sok nő akár évente egy­két alkalommal is megkapja.”

Vajon mi ennek az oka? „A hólyagfertőzések leggyakoribb kórokozója az E. Coli baktérium, amely a végbélben egyébként is jelen van, de a hüvelyben is megtelepedhet. Onnan küzdi fel magát a húgycsőbe, amely a húgyhólyagból ve­zeti el a vizeletet” – mondja dr. Elliot L. Cohen, a New York-i Egyetem Mount Sinai orvoskarának urológus docense. A hüvelyben a baktérium nem okoz gon­dot; a probléma akkor kezdődik, amikor a húgyutakba jut.

„Ezek a baktériumok minden nőben jelen vannak. A húgyúti fertőzésben szenvedő nők anatómiailag nem különböznek azoktól, akik nem kapják meg. Egyszerűen arról van szó, hogy egyelőre ismeretlen okok miatt fogékonyabbak a fertőzésre” – mondja.

Dr. Staskin szerint a baktérium irritálja a hólyag falát, de nem jobban, mint ahogy a bőrt egy alapos leégés. Az égető, csípő érzés azonban igen ké­nyelmetlenné teheti az életet. Szerencsére van néhány jó hírünk is. Sokféle mó­don csökkentheti a húgyúti fertőzés kellemetlenségeit, gyorsan túl lehet a be­tegségen. Az itt felsorolt, orvosok által tesztelt módszerekből az is kiderül, hogyan.

A természetgyógyász közbeszól

Az áfonyalékúra megoldja?

Minden húgyúti fertőzésen átesett nő – és minden férfi, aki átvészelte vele – hallott már az áfonyalékúráról. A nagy kérdés: vajon hatásos-e ez a gyógymód? A válasz attól függ, kit kérdez az ember. Egyes orvosok azt mondják, igen, a legtöbben azt, nem. Az évek folyamán több vizsgálat be­számolt a kúra hatékonyságáról, az ok azonban már korántsem ilyen egy­értelmű. „Szerintem a fokozott folyadékbevitel miatt – véli dr. Dávid Staskin. -Egyszerűen nem hiszem, hogy az áfonyalében bármiféle speciális ható­anyag lenne.”

Dr. Joseph Corriere egyetért-egy bizonyos pontig. „Az áfonyáié a máj­ban hippursavvá változó kinolonsavat tartalmaz, azonkívül rengeteg ben­ne a C-vitamin. Köztudott, hogy a hippursav és a C-vitamin kedvezően hat a fertőzésre – állítja dr. Corriere. – Csak egy a baj: a hatás eléréséhez min­dennap literszámra kellene fogyasztani…” Bár az áfonyáié gyógyhatásával kapcsolatban erős kételyek merülnek fel, abból nem lehet baj, ha kipróbálja. Lehet, hogy nem hatásos, de leg­alább nem árt.

Igyon sok folyadékot!

Az egészség és a jó közérzet szempont­jából egyaránt ez a legfontosabb. „Sokan azt hiszik, hogy »csak akkor ég, ha pisilek« – mondja dr. Cohen -, aztán úgy okoskodnak, hogy ha nem isznak, ritkábban kell kimenniük. Márpe­dig ez a lehető legrosszabb megoldás.” Valójában minél tovább van a vizelet a hólyagban, annál több lesz benne a baktérium: dr. Staskin szerint az E. Coli száma húszpercenként megduplázó­dik. A több baktérium súlyosabb gyulladást, nagyobb fájdalmat jelent.

„Ha meg akar szabadulni az égető érzéstől, igyon minél több folyadékot, mert így mintegy kimossa a gyulladást okozó baktériumokat” – tanácsolja dr. Cohen. „A sok folyadék fogyasztása a húgyúti fertőzések megelőzésében és keze­lésében egyaránt hatásos. Egy vizsgálatban önkéntesek hólyagjába baktériumo­kat juttattak – leküzdésükben a rendszeres vizelés bizonyult a leghatékonyabb­nak” – állítja dr. Staskin.

Vagyis minél többet iszik, annál hamarabb múlik el a fájdalom. Ha a vize­lete tiszta, szalmasárga, eleget ivott. Ha elszíneződött, sötétsárga, még több fo­lyadékra van szükség.

Vegyen forró fürdőt!

„Ez a gyógymód sok nő fájdalmát enyhíti. Nem hiszem, hogy bárki vizsgálta volna a pontos mechanizmust, ám a forró für­dő gyakran segít gyulladás esetén” – jelenti ki dr. Richárd J. Macchia professzor, a New York-i Állami Egyetem és egészségügyi központ brooklyni uroló­giai klinikájának vezetője.

Szedjen aszpirint vagy ibuprofent!

„Ezek a gyulladáscsökkentő szerek is beváltak jó néhány esetben. Csökkentik a gyulladást, az eny­hébb gyulladás pedig enyhébb égéssel jár” – teszi hozzá dr. Macchia.

Szedjen C-vitamint!

„Napi körülbelül 1000 mg C-vitamin bevi­tele savas kémhatásúvá teszi a vizeletet, ami gátolja a baktériumok szaporodását – állítja dr. Macchia. „Újrafertőződés esetén, illetve ha nem érhető el gyors orvosi segítség, a C-vitamin kihúzhatja az embert a bajból.”

Figyelmeztetés: néhány, a hólyaghurutra felírt antibiotikum hatástalan sa­vas kémhatású vizelet esetén, tehát a C-vitamin szedéséről informálja az orvo­sát. Azt is mondja el, hogy mennyit szed. A C-vitamin ugyan nem mérgező, de napi 1000 mg esetén jobb, ha egyeztet orvosával.

Orvosi segítség

Ha komolyra fordul a dolog

Hólyaghurut esetén (függetlenül attól, hogy életében először vagy ötödször betegedett-e meg) négy fő tünet észlelésekor feltétlenül orvos­hoz kell fordulni.

„A hólyaghurutos nők körülbelül 90 százalékánál az első vagy a má­sodik antibiotikum-tabletta hatására eltűnnek a vizeletből a baktériumok, ám a tünetek gyakran két-három napig is megmaradnak – mondja dr. Dávid Staskin. – A nők kis hányadánál azonban súlyosabb vesebetegség is ki­fejlődhet, ezért, ha a fent leírtak bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz.”

Más betegségek, például a rák is – különösen, ha vér van a vizeletben – okozhat hólyaghurutra hasonlító tüneteket, ezért igen fontos, hogy szak­szerű orvosi tanácsot kérjen.

A helyes irány

Az orvosok szerint a végbélnyílás elölről hátrafelé törlése segíthet az újrafertőződés megakadályozásában. Az infekciók és az új­rafertőződés leggyakoribb oka a rossz törlési irány. Ha azonban a hüvelytől a végbélnyílás felé törli az ember a fenekét, a székletdarabkákat és a benne lé­vő baktériumokat nem továbbítja a hüvely és a húgycső irányába.

Vizeljen szeretkezés előtt!

Ilyenkor kiöblítheti a hüvelyben esetleg jelen lévő baktériumokat, amelyek a tapasztalatok szerint a szexuális együttlét során bekerülhetnek a hólyagba.

..-és utána is.

Szeretkezés során a hímvessző a húgycső szájánál le­vő baktériumokat bemasszírozhatja a húgycsőbe és a hólyagba. A szeretkezés utáni vizeletürítés hatékonyan „kimossa” a hólyagot. „Kétségtelen, hogy a húgyúti fertőzések gyakoribbak a szexuálisan aktív nőknél – jelenti ki dr. Cohen. – Ez azonban nem a szexuális aktivitás következ­ménye, hanem inkább annak, hogy nem tudják, hogyan védekezzenek a beteg­séggel szemben. A hólyagba jutott baktériumok nagy részét a vizelés „kimos­sa”.

Gondolja újra a pesszárium használatát!

„Makacs hólyagfertőzés esetén az ismétlődő hólyaghurut legfőbb oka közismerten a pesszárium – mondja dr. Staskin. – Ebben valószínűleg két mechanizmus játszik szerepet: a pesszáriumban megtelepszik a baktérium, amit ezután mélyen fel­helyeznek a hüvelybe. A pesszárium megzavarja a hólyag ürítését, vagyis a már ott lévő baktériumok sem ürülnek ki.” Ha ön is hasonló problémával küzd, érdeklődjön orvosánál más fogamzás­gátló módszerekről.

Tampon helyett használjon betétet!

„Senki sem teljesen biztos abban, hogy bizonyos nők miért hajlamosabbak az újrafertőződésre, de bizonyos beavatkozások – például a szex, a pesszárium vagy a tampon felhe­lyezése – gyakran megtalálhatók a húgyúti fertőzés kórelőzményében. Idült fer­tőzéssel küszködő betegeimnek azt javaslom, hogy a havivérzés ideje alatt tér­jenek át a betét használatára” – mondja dr. Joseph Corriere, a Texas állambeli houstoni egészségtudományi központ urológiai részlegének igazgatója.

Figyeljen oda a higiénére!

Hordjon pamut alsóneműt, amely szárazon tart, és kerülje a rosszul szellőző, túl szoros harisnyanadrágot. A leg­fontosabb persze az ésszerű tisztálkodás. „Ha mosdáskor a gáttájékon (a hüvely és a végbélnyílás közötti területen) előforduló baktériumokat nem tudja eltávolítani, nagy az újrafertőződés koc­kázata – magyarázza dr. Staskin. – A túl sok azonban sokszor ugyanolyan rossz, mint a túl kevés.

A túl gyakori hüvely öblítés beviheti a hüvelybe a fertőzést oko­zó E. Coli baktériumokat, és kiöblítheti az egyébként is ott lévő, fertőzést nem okozó hüvelybaktériumokat. A húgycsövet is irritálhatja, ami ugyanazzal az ér­zéssel jár, mint a húgyúti fertőzés. Az erősen antibakteriális hatású szappanok megváltoztathatják a természetes hüvelyflórát, vagyis az illető fogékonyabbá válik a fertőzésre.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.