Házi gyógymódok

Hegesedés: 10 módszer a sérülések nyomainak eltüntetésére

Adni akarja a kemény maffiózót? Vegyen föl fekete szerelést, tegyen a szá­ja sarkába egy jó kövér szivart, feltétlenül legyen önnél egy hegedűtok, és ami a legfontosabb, az arcán viseljen egy jókora forradást.

Ha mégsem arról álmodozik, hogy maffiózónak nézzék, akkor jó helyen jár. Nagyon sok múlik ugyanis azon, hogy egy vágott sebet hogyan kezelnek. A kezeléstől függ, hogy milyen és mekkora heg marad vissza; a heg helyes ápo­lásával pedig gyorsítani lehet az elhalványulását (bár idővel végül minden heg magától is elhalványul).

Legjobb elkerülni!

Ha nem akarja, hogy kutyaszőr legyen a kana­pén, ne tartson kutyát. Ha nem akarja, hogy kilyukadjon a foga, ne egyen cuk­rot. És ha nem akar forradást, ne vágja meg magát. Ilyen egyszerű. „Valahány­szor vágás éri a bőrt, a helyén forradás marad”, mondja dr. Imber plasztikai sebész. Van, akinek szebben, másoknak csúnyábban gyógyul a bőre, ez teljesen egyéni. Mindenesetre a sérüléseket, ha egy mód van rá, jobb elkerülni: ve­gyen föl védőkesztyűt, hosszúnadrágot és hosszú ujjú felsőrészt, ha tüskés, szú­rós, hegyes tárgyak közelében kell dolgoznia.

A természetgyógyász közbeszól

Dörzsölje be a sebet olajjal!

Fogjon egy E-vitamin-kapszulát, törje le a tetejét, és cseppentsen az olajból a vágásra vagy karcolásra. Ez a módszer egyszerű és nagyon ha­tásos. Vannak, akik esküsznek rá, hogy ezzel megelőzhető a hegek kiala­kulása, sőt a friss hegek el is tüntethetők. „Az E-vitaminnal kezelt friss se­bek gyorsabban gyógyulnak, mint azok, amelyekre nem tettek semmit”, s ez feltehetőleg jótékonyan hat a hegesedésre is, mondja dr. Kurtin.

Hogyan segíti az E-vitamin a sebgyógyulást? „Gyakorlatilag a kapszu­lában található olajnak van jótékony hatása – magyarázza dr. Kurtin. -Mégpedig azáltal, hogy nedvesen tartja a felületet. Más csoda itt nem tör­ténik. Ha az olajból kivonnánk az E-vitamint, akkor is ugyanilyen hatásos lenne.”

Ápolja a sebet, hogy szépen gyógyuljon!

A gyorsan, problémamentesen gyógyuló sebek után általában nem, vagy alig marad heg. A fertőzött, lassan gyógyuló sebek után viszont igen. Mindig minden vágott vagy karcolt sérülést alaposan tisztítson ki és fertőtlenítsen (erre a hidrogén-peroxid kiválóan megfelel), és valamilyen antibiotikumos kenőccsel tartsa kicsit ned­vesen mindaddig, amíg be nem gyógyul, tanácsolja dr. Jeffrey H. Binstock bőr­gyógyász. (A helyes kezelést megtalálja a Vágások és horzsolások című fejezetben.)

Ne kapargassa a száradó sebet!

Az édesanyjának igaza volt. Ha a gyógyuló, viszkető sebéről leszedegeti a vart, a sebnek valószínűleg maradandó nyoma marad, figyelmeztet dr. John F. Romano bőrgyógyász.

Ragassza le! Ha megvágta magát, és túl nagy a seb, forduljon or­voshoz, aki majd összevarrja vagy kapcsokkal összehúzza, különösen ha a vá­gás az arcán van, ahol a legfeltűnőbb egy csúnya forradás. Kisebb vágásokkal otthon is boldogulhat. Ilyenkor igen alapos sebtisztítás után, ha úgy látja, hogy segíteni kell a seb széleinek pontos összezáródását, tegyen fel egy steril ragta­paszt. Azért ha egy mód van rá, mégis menjen el az orvoshoz.

Táplálkozzon helyesen!

A sebek csak akkor gyógyulnak jól, ha a szervezetben a szükséges anyagok rendelkezésre állnak. Melyek ezek? A fe­hérje és a különböző vitaminok, amelyek a helyes táplálkozás során bejutnak a szervezetbe, valamint a cink, amely kifejezetten a sebgyógyulást segíti elő. Igen jó cinkforrás a pörkölt tökmag és napraforgómag, a különféle olajos mag­vak, a sajt, a vörös pulykahús és a sovány marhahús.

Bánjon finoman a hegekkel!

Az izzadságmirigyek, a faggyú­mirigyek és a szőrtüszők mind-mind a hegek áldozatául esnek, ezért az ilyen bőrfelület sokkal kiszolgáltatottabbá válik az időjárás viszontagságaival szem­ben, mondja dr. Paul Lazar, a chicagói Northwestern Egyetem bőrgyógyásza. Azt tanácsolja, hogy a nagyobb forradásokat, különösen a harmadfokú égésből származó sebeket állandóan kenegetni kell valamilyen jó minőségű bőrápoló krémmel, ezzel védve őket az újabb sérüléstől.

Csak óvatosan a zuhany alatt!

Akármilyen kellemes is zu­hanyozás közben szivaccsal erősen végigdörzsölni a bőrt, a gyógyulófélben lé­vő sebhelyet kerülje ki, mert ha lehorzsolja a felszínét, maradandóvá válhat a nyoma. Csak nagyon óvatosan, finoman érjen a sebhez mosakodás közben, tanácsolja dr. Lazar.

Védje a hegeket magas faktorszámú naptejjel!

A hegyekben kevesebb a pigment, mint a bőr egyéb területein, ezért nem tudnak le­barnulni, s védtelenek maradnak a napsugárral szemben. Kenje be őket jó ala­posan erős napvédő krémmel, valahányszor napra merészkedik, figyelmeztet dr. Stephen Kurtin, New York-i bőrgyógyász.

Ne aggódjon túlságosan!

A friss hegek eleinte valóban szem­betűnők, azonban idővel elhalványulnak akkor is, ha semmit sem tesz ezért. Ezért igazán nincsen ok túlzott aggodalomra, mondja dr. Lazar.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.