Házi gyógymódok

Impotencia: 14 titok a sikerhez

A szakértők szerint Amerikában körülbelül tízmillió ember szenved az im­potenciától. A jelenség szakszerű meghatározása így hangzik: impotenciáról ak­kor beszélünk, ha a férfi képtelen szeretkezés közben behatolni, és az ejakulációig fenntartani a merevedést.

Az 1970-es évek elejéig a szakértők azt feltételezték, hogy a merevedési zavar leggyakrabban lelki eredetű problémákra vezethető vissza. Mára már ki­derült, hogy az impotenciában szenvedő férfiak közel felénél olyan fizikális vagy strukturális rendellenesség áll fenn, mely részben felelőssé tehető a pana­szokért. Mit lehet tenni, hogy a merevedési problémákat kivédje? Íme azok a taná­csok, melyeket szakértőink adtak.

Ne siessen!

„Ahogy az ember korosodik, hosszabb ideig tarthat a ne­mi szervek ingerlése az erekció kialakulásáig – mondja dr. Baum. – A 18 és 20 év közötti férfiak számára a merevedés elérése csak néhány másodpercet vesz igénybe, míg a harmincas és negyvenes években egy vagy két percet is. Ha egy 60 éves embernél nem alakul ki merevedés egy-két percen belül, nem jelenti azt, hogy az illető impotens.”

Az ejakuláció és a következő merevedés között eltelt idő is növekedik a kor előrehaladtával. Hatvan év fölött akár egy egész nap vagy még ennél is hosszabb idő is eltelik, mielőtt az illető újabb erekcióra képes, ez azonban a ko­rosodás természetes velejárója – mondja dr. Baum.

Milyen gyógyszert szed?

A probléma hátterében esetleg meg­találhatók bizonyos gyógyszerek, például antihisztaminok, vizelethajtók vagy nyugtatók. Több mint 200 gyógyszerről állapították meg, hogy okozhat ilyen jellegű problémákat. A gyógyszer okozta impotencia az 50-es éveiben járó fér­fiaknál a leggyakoribb, mondja dr. Baum. A neves szaklapban, az American Medical Journalban közzétett, 188 személy bevonásával végzett vizsgálatban az esetek 25 százalékában gyógyszerek voltak felelősek a panaszokért. Amennyiben a gyógyszereit gyanúsítja, beszélje meg orvosával. Az adagolás meg­változtatása vagy egy másik gyógyszerre való áttérés segíthet a bajon.

Tartózkodjon az élénkítőszerektől!

Dr. Richárde. Berger, urológus e témában könyvet írt, melyben listát készített a problémás szerekről. Ezek közé tartozik a kokain, a marihuána, az ópiátok, a heroin, a morfin, az amfetaminok és a barbiturátok.

Bánjon óvatosan az alkohollal!

Shakespeare pontosan fo­galmazza ezt meg, amikor a Macbeth-ben azt mondja, hogy az alkohol fokoz­za a vágyat, de rontja a teljesítményt. Ennek az az oka, hogy az alkohol gátló hatást fejt ki az idegrendszerre. Gátolja a reflexeket, és így a vágykeltéssel el­lentétes hatást fejt ki, magyarázza dr. Berger. Már két pohár ital is gondot okoz­hat, mondja.

A tartós túlzott alkoholfogyasztás hormonális zavarokhoz vezet, ami szin­tén befolyásolja a potenciát. Az idült alkoholizmus károsítja az idegrendszert és a májat, ha pedig a máj károsodik, olyan folyamatok indulnak el, amelyeknek eredményeként a férfiakban túlzott mennyiségű női nemi hormon szaporodik fel.

Ami jó az artériáknak, az jó a pénisznek is.

„Az elmúlt öt esztendőben vált nyilvánvalóvá, hogy a hímvessző ereinek fontos sze­repe van a nemi teljesítményben” – mondja dr. Irwin Goldstein, a férfitermé­kenységgel foglalkozó kutató. A koleszterin és a telített zsírok szűkítik az artériákat, és ezáltal hatással vannak a hímvessző vérellátására is. Harmincnyolc éves kor felett minden embernél megtalálható valamilyen fokú szűkület a hím­vesszőhöz vezető erekben, mondja dr. Goldstein.

Ezért figyeljen oda, hogy mit eszik. „Amerikában a magas koleszterinszint valószínűleg az impotencia kialakulásának egyik leggyakoribb oka – mondja dr. Goldstein. – Ügy tűnik, hogy a koleszterin befolyásolja a merevedésben részt vevő szöveteket.”

Ne dohányozzon!

A nikotin szűkíti az ereket. A San Franciscó-i Egyetemen egészséges, felnőtt korcs kutyákon végzett kísérletben azt tapasz­talták, hogy már két cigaretta füstjének beszívása után öt kutyánál nem alakult ki tökéletesen a merevedés, egy hatodiknál pedig teljesen elmaradt. A kutatók azt gondolják, hogy a cigarettafüst beszívása úgy akadályozza a merevedést, hogy a merevedésben részt vevő szövetekben gátolja a sima izom ellazulását.

Törekedjen arra, hogy jól érezze magát!

Azon gondolkozik, hogy lead néhány kilót? Karatézni tanul? Komoly edzési programba kezd? Tegye. „A szex testi érintkezés” – mondja James Goldberg, a San Diegó-i Crenshaw klinika kutató igazgatója. – Minél jobban érzi magát az ember a bő­rében, annál könnyebben kezdi el az aktust.

Ne vigye túlzásba a testedzést!

Ha túlságosan megterhelő testedzést végez, ez serkenti a szervezetben a természetes ópiátok, az endorfinok termelődését. „Nem ismerjük, hogy hogyan hatnak, de hajlamosak az érzéke­lés tompítására – állítja dr. Goldberg. – A testedzés hasznos, azonban egy bizo­nyos ponton túl a szervezet elkezdi védeni magát.”

Várja meg, míg elmúlik a fájdalom

Ha fáj valamije, a szer­vezete elkezdi termelni a saját ópiátját, mondja dr. Goldberg, ami kiolthatja a szexuális ingereket. Nincs mit tenni, meg kell várni az alkalmasabb pillanatot.

Lazítson!

Alapvető fontosságú, hogy nyugodt, ellazult legyen. Ennek az idegállapotnak az ellenkezője az, amikor a szimpatikus idegrostok működé­se az uralkodó, és szervezete úgymond „riadókészültségben” van. A mellékve­se által termelt hormonok harcra vagy menekülésre késztetik. Az idegek az emésztőrendszerből és a hímvesszőből az izmokba terelik a vért. Már azzal is beindíthatja a szimpatikus idegrendszer működését, ha nagyon igyekszik teljesíteni, mondja dr. Baum. „Néhány ember számára a kudarctól va­ló félelem annyira nyomasztó, hogy a szervezetüket elárasztja az adrenalin, egy mellékvesehormon. Ekkor pont az ellenkezője történik, mint amit merevedés­nek nevezünk.”

A megoldás ebben az esetben a lazítás. Hagyni kell a paraszimpatikus ideg­rendszert, hogy túlsúlyba kerüljön. Azok az ingerületek, melyek ezeken az ideg­pályákon vezetődnek, kitágítják az artériákat és a hímvessző üregeit, és lehető­vé teszik, hogy oda több vér áramoljon be.

Kerülje az egész szervezetre ható élénkítőszereket!

A koffeint és bizonyos megkérdőjelezhető hatású anyagokat potenciafokozónak kiáltják ki. „Nemi aktus alatt a legfontosabb dolog, hogy ellazuljon -mondja dr. Goldberg. – A stimulánsok összehúzzák azokat az izmokat, melyek­nek a merevedést megelőzően tágnak kellene lenniük.”

Terelje el a figyelmét!

Az ellazulás egyik módja, hogy partneré­vel az intimitás sokkal érzékibb szempontjaira összpontosítsanak. Játszanak egy­mással és élvezzék egymás közelségét anélkül, hogy aggódnának a merevedés miatt. „A bőr a test legnagyobb nemi szerve – mondja dr. Goldberg -, és nem a hímvessző. Tehát ne a hímvesszője irányítsa. Az egész testnek kell izgalom­ba jönnie.”

Tervezzen előre!

Dr. Berger szerint jó, ha előre eldönti, hogy mit fog tenni, ha nem alakul ki merevedés. „Mik a lehetőségek? Ha nem magára a merevedésre koncentrál, sokkal könnyebb elérni, hogy visszatérjen a normális működés” – mondja.

Beszéljen erről a partnerével!

Ne fokozza tovább a feszültséget a hálószobában konok hallgatással. Próbálják közösen megtalálni a ma­gyarázatot a történtekre. Munkahelyi gondok? A gyermek betegsége miatti ag­godalom? Egy kényes ügy, amire nem találták még meg a megoldást?

„Ha feltárja a valódi okokat, amelyek az impotenciát kiváltják, nem keres mondvacsinált magyarázatokat” – segít dr. Berger. „Meg kell azt is beszélniük, hogy milyen más lehetőségek vannak, milyen módon folytassák a szeretkezést. Ne engedje, hogy a merevedés vagy annak hi­ánya tönkretegye a kapcsolatot.”

+ még néhány tipp

Partnerterápia

Nagyon fontos a nemi partner meg­választása. Ha nem érdekli a „telje­sítmény”, hanem egyszerűen ölelés­re és dédelgetésre vágyik minden egyéb várakozás nélkül, azzal leveszi a férfi vállára nehezedő lelki nyo­mást. Biztassuk arra partnerünket, hogy a nekünk jóleső módon simo­gassa nemi szervünket. Masszázs­olajak is segíthetnek.

Ne érezzük úgy, hogy feltétlenül közösülnünk kell mindaddig, amíg teljesen fel nem készültünk az aktusra. Győ­ződjünk meg arról is, hogy biztosan megfelelők-e a körülmények, pél­dául van-e elég időnk háborítatla­nul szeretkezni. A következő lehető­ségek segítségével a túl korai mag­ömlés is elkerülhető.

Masszázs és aromaterápia

Kérjük partnerünk segítségét az illó­olajos masszázshoz (az ilang-ilang, a jázmin, a rózsa, a szantálfa, a jojóba vagy a pacsuli egyaránt afrodiziákumként ismert). Ezek az illóolajok mentálisan ellazítanak, testileg pedig ösztönzőleg hatnak. A nyak és a fej (beleértve a hajas fejbőrt) rozmaring-olajas masszírozása is segít.

Hidroterápia és mozgásterápia

A mindennapi hideg fürdő vagy vál­tott hideg-meleg ülőfürdő nagyon hatásos, ha rendszeresen végezzük. Mindig nagyon hasznos a gyakori testmozgás.

Gyógynövény­terápia

Ez esetben a törpe fűrészpálma és az afrikai szilvafa teájától várhatunk segítséget.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Egészséges ételek és italok (sok friss gyümölcs és zöldség, nem túl sok al­koholtartalmú ital) fogyasztása mellett hasznos még, ha C-vitaminban és cinkben gazdag élelmiszereket eszünk. Sok C-vitamint tartalmaz például a brokkoli, a piros húsú pritaminpaprika, a zöldpaprika, a fekete ribizli és a paradicsom, míg a kagylóban, a szardíniában, a tökmagban, a csirkehúsban és a barna rizsben sok a cink.

A C-vitaminban és cinkben gazdag élelmiszerek, például a brokkoli, a paradicsom, a pritamin-paprika és a garnélarák segítenek az impotencia leküzdésében.

Relaxáció

Izomlazító gyakorlatokkal, vizua­lizációval, meditációval és biofeed­back technikával egyaránt úrrá lehe­tünk az impotencia mögött álló lelki feszültségen, és pozitívabb gondol­kodásmódra térhetünk át.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.