A férfi egészsége

Impotencia és kezelése

A merevedés (erekció) elérésének vagy fenntar­tásának képtelensége gyakori jelenség, és a leg­több férfi találkozik ezzel élete során. Termé­szetesen a kor előrehaladtával nő az impotencia aránya, középkorúaknál és időseknél a leggya­koribb, de hangsúlyozzuk, bármely életkorban előadódhat. Az alkalmi impotencia teljesen nor­mális jelenség, akár stressz vagy depresszió is ki­válthatja. Ha a probléma tartósnak bizonyul, or­voshoz kell fordulni, ki kell vizsgáltatni, nem húzódik-e meg súlyosabb betegség a háttérben, akár érbetegség, cukorbetegség stb.

Az impotencia nagyon gyakori, és majd­nem minden férfi találkozik vele életében. Az okok feltárásában, a megoldás megta­lálásában egy megértő, segítő partner, társ szinte a legfontosabb.

Az impotenciának lehetnek szervi vagy pszichés okai, vagy ezek együttesen. A lel­ki okok egyik alapja az, hogy a szexuális teljesítmény és az érzelmi kiegyensúlyo­zottság szinte egymást feltételezik. Bárki, aki depresszióval, szorongással, fáradtság­érzéssel, kapcsolati problémákkal küzd, már csak amiatt is lehet impotens, mert képtelen a lelki problémáival megfelelően bánni, azokat feldolgozni.

A testi, szervi bántalmak betegségek mint oki tényezők az alábbiak lehetnek:

 • érbetegség;
 • gyógyszerszedés (magas vérnyomás és depresszió elleni szerek);
 • cukorbetegség;
 • prosztataműtétet követő idegsérülés;
 • májbetegség;
 • szklerózis multiplex.

A dohányzás ismert oki tényező az érel­meszesedésben, így a hímvessző keringé­se is károsodik, ami szintén okozhat im­potenciát. A rendszeres, mértéktelen alkoholizálás károsítja a májat, csökkenti a tesztoszterontermelést, ami csökkenti a li­bidót, és romlik a merevedési képesség.

Mit tehet az orvos?

Az orvos először a könnyebben változtat­ható dolgokkal foglalkozik:

 • a stressz és szorongás csökkentésével;
 • a dohányzás abbahagyásával;
 • az alkoholfogyasztás felfüggesztésével, csökkentésével;
 • átnézi a rendszeresen szedett gyógysze­reket.

A testi vizsgálat és a vérvizsgálat alap­ján eldönthető, hogy esetleg nem más be­tegség húzódik-e meg az impotencia hát­terében.

Lelki tanács

Fel kell tárni a lelki problémákat, és szak­emberrel meg kell beszélni azokat. Na­gyon fontos ebben a megértő partner sze­repe, segítsége.

Többnyire hasznos, ha a partnerek egy ideig tartózkodnak a szexuális élettől, mert az esetleges kudarc csak fokozná a si­kertelenségtől való félelmet, a teljesít­ménykényszert. Fokozottan kell egymás­ra figyelniük a kapcsolaton belül, a meg­hittség, az érzelmi kötődés terén.

Gyógyszeres kezelés

Ügy látszik, néhány új szer megjelenése forradalmasította az impotencia elleni küzdelmet, ilyen például a Viagra. Ez a szer a hímvessző kis artériáinak tágítá­sa révén hat, így több vér áramolhat oda, és sikeresebb lesz a merevedés. Általában a bevétel után 1 órával kezd hatni. Néhány szív- és érrendszeri gyógyszerrel való kölcsönhatása miatt ezeket együtt tilos alkal­mazni, ezért ezt mindig meg kell az orvos­sal előzetesen beszélni!

Néhány egyéb gyógyszert is alkalmaz­nak még:

 • Apomorfm – hidroklorid alkalmazása újabb keletű; az agy stimulációja révén hat, és az agy a nemi szervek felé aktivá­ló ingereket küld. A bevétel után kb. 20 perccel már várható a hatása.
 • Alprostadil – egy kis applikátorral a hímvesszőbe juttatható, és a vérkerin­gés javítása révén vált ki erekciót.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.