Élelmiszerek

Ribizli származása, alkotóelemei, egészségtani jelentősége

Melyiket válasszuk, a piros vagy a fekete változatot? Lehet, hogy a piros jobban ízlik, mert kevésbé kesernyés, azonban összetételét illetően a fekete az igazi választás. A tények magukért beszélnek: a ribizli magas C-vitamin-tartalmú gyümölcs, a fekete azonban ezt a vitamint négyszer olyan mennyiségben tartalmazza, mint a piros. Ezzel a fontos védő és anyagcserét javító gyümölccsel bőségesen biztosíthatjuk napi C-vitamin-szükségletün­ket. A ribizli szezonja igen rövid, ragadjuk meg hát a kínálkozó alkalmat!

Honnan származik a ribizli?

A ribizli a kőtörőfűfélék családjának Ribes fajtájához tar­tozik. Ezen belül megkülönböztetjük a piros, a fehér és a fekete ribizlit. Feltételezések szerint a piros ribizli az arab világból került Európába. A gyümölcs kisebb bokrokon, fürt alakban terem. A jelenlegi termesztett változatok kü­lönböző ribizlifajták keresztezésével jöttek létre. A ribizli közeli rokona az egres, a kettő keresztezésével jött létre a josta, más néven ribiszke köszméte.

Milyen alkotóelemekből áll?

A fáradságosan betakarítható, apró, gömbölyű gyümölcs­szemek csodálatos mennyiségű C-vitamint tartalmaznak. 100 g fekete ribizli 189 mg C-vitamint tartalmaz, azaz ilyen mennyiség elfogyasztása 189%-ra biztosítja a napi szükségletet. De tartalmaz még számos más vitamint is: B- és E-vitamint, valamint az A-vitamin elővitaminját, bé­ta-karotint.

Figyelemre méltó az ásványianyag-tartalma is, jelentős mennyiségű vasat, káliumot és nátriumot tar­talmaz. A sokoldalú bogyósgyümölcs értékeit bemutató képet a gazdag szénhidrát, ballasztanyag és flavonoid (a kvercetin nevű festékanyag) teszi teljessé. A gyümölcs ízét a benne található gyümölcscukor és sav aránya hatá­rozza meg, kesernyés zamatát a festékanyag adja. A piros ribizli C-vitamin-tartalma valamivel alacsonyabb, viszont csíraölő hatású szalicilsavat tartalmaz, amely igen kedvező hatású az emésztőrendszer bakteriális fertőzése esetén.

Legfontosabb tudnivalók a ribizliről dióhéjban

  • Napi C-vitamin-szükségletünket fekete ribizli fogyasztásával könnyen biztosít­hatjuk. Krónikus megbetegedések és stressz esetén, a növekedési időszak­ban, aszpirin vagy fogamzásgátló rend­szeres szedése mellett, nemkülönben a dohányosoknak, a szokásosnál több C-vitaminra van szükségük.
  • A fekete ribizli olajtartalma is igen érté­kes, mivel telítetlen zsírsavakat tartal­maz, ómega-3-linolensavat és omega-6-linolsavat.
  • Szorulás esetén igazi jótevő: serkenti a nyál- és a gyomorsavtermelést és a bélműködést.
  • Lázcsökkentő hatása is van, minthogy kismértékben vízhajtó, jelentős mérték­ben izzasztó hatású.
  • A természetgyógyászok reumás és köszvényes betegségekre is ajánlják, mivel enyhíti a gyulladásos folyamato­kat.
Egészségre gyakorolt hatása: A meghűléses és influenzás megbetegedések elkerüléséhez ideális C-vitamin-forrás a fekete ribizlilé.

Egészségtani jelentősége

Fekete ribizlivel optimálisan erősíthetjük immunrendsze­rünket, ami magas A-, E- és C-vitamin-tartalmának és vastartalmának köszönhető. A vízben oldódó C-vitamin­nak azonban további szerepe is van szervezetünkben: se­gít a káros koleszterin lebontásában, s ezzel véd az érel­meszesedés ellen. A C-vitamin serkenti továbbá a máj enzimrendszerét, amely méregteleníti a vért, és kiválaszt­ja a gyógyszerek káros anyagait, valamint a környezet­szennyezésből adódó mérgeket.

Emellett elősegíti táplálé­kainkból a vas beépülését, s ezzel az ásványi anyaggal együttműködve támogatja a kötőszövetek egyik legfonto­sabb anyagának, a kollagénnek a szintézisét. C-vitamin­hiány esetén ugyanis a bőr, az ízületek, az izmok és a csontok kötőszövetei jelentős mértékben gyengülnek.

A fekete ribizli héjában és magjában található ballaszt­anyagok megmozgatják a bélrendszert, serketik a méreg­telenítést, segítik az egészséges bélflóra kialakulását. A kvercetinnel együtt rákmegelőző hatásuk is van. A bél­ben a ballasztanyagok mellett a csersav és a szalicilsav is szerephez jut, meggyorsítva a hasmenés lefolyását, vagy megakadályozva annak kialakulását.

Egészséges élvezet

Még ha kissé savanyúnak érezzük is, a fe­kete ribizlit C-vitamin-tartalmának megőr­zése érdekében egészen frissen és nyersen kell fogyasztani. Hosszú tárolás és fény ha­tására C-vitamin-tartalma pillanatok alatt semmivé lesz.

Piros gyümölcskocsonya

Hozzávalók (2 személyre)

150 g piros és 50 g fekete ribizli, 125 g málna, 125 g meggy, 5-6 dkg cukor, 1/2 l piros ribizlilé, 50 g étkezési keményítő

Elkészítés

A gyümölcsöket átválogatjuk, megmos­suk, a meggyet kimagozzuk. 50 g piros ribizlit félreteszünk, a többi gyümölcsöt a cukorral és a gyümölcslével néhány per­cig főzzük, majd átpasszírozzuk. A kemé­nyítőt kevés hideg vízben elkeverjük, a gyümölcspéphez adjuk, és újra felforral­juk. A félretett ribizlit óvatosan belekever­jük, még egyszer felforraljuk. Tálkákba öntve, hidegen tálaljuk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.