Házi gyógymódok

Influenza: 21 gyógymód a kórokozó legyőzésére

Ügy érzi magát, mint akin átment az úthenger? Annyira betegnek érzi magát, hogy attól tart, belehal? Vagy ami még rosszabb, még elpatkolni sincs ereje? Ha zúg a feje, minden tagja fáj, és tüzel a homloka, valószínűleg influen­za támadta meg, és ez a szörnyűség addig tart, amíg ki nem lábal belőle.

Az influenza alattomos vírusa olyan, mint a hétfejű sárkány. Bár a kóroko­zónak három alapvető típusa létezik, mutációs képessége korlátlan. Ha az em­ber egyik válfajával már megküzdött és immunitást szerzett vele szemben, egy mutáns utód a következő évben, vagy rosszabb esetben még ugyanabban az idényben újból ágynak döntheti.

Létezik-e valamilyen védelem ellene?

Ez attól függ. Néhány elővigyáza­tossági intézkedés betartásával csökkenteni lehet a vírus iránti fogékonyságot, ha azon­ban a betegség valakit már a markába kaparintott, nincs menekvés. Az antibiotikumos kezelés itt semmit sem ér, mert az influenza vírusfertő­zés, és az antibiotikumok nem pusztítják el a vírusokat. A legtöbb, amit tehet az, hogy a tüneteket próbálja enyhíteni.

Maradjon otthon!

Az influenza nagyon fertőző és futótűzként ter­jed, mondja dr. Pascal James Imperato, a New York-i Állami Egyetem professzora. Ne legyen munkamániás vagy mártír, maradjon inkább otthon, amíg láz­mentessé nem válik. Ha gyermeke betegedett meg, ne engedje iskolába, amíg fel nem épült.

Pihenjen eleget!

Valószínűleg nem esik majd nehezére ennek be­tartása, mert vélhetőleg túl beteg ahhoz, hogy bármibe is belekezdjen. Az ágy­ban fekvés létfontosságú, állítja dr. Imperato, mert így elegendő erő és energia marad a betegség elleni küzdelemhez. A nyughatatlanság legyengíti az embert és szövődmények kialakulásához vezethet.

Az influenza néhány ismérve

Hogyan lehet megkülönböztetni az influenzát a megfázástól? Ez ne­héz is, meg nem is. Bár a két betegség és a kezelésük között is vannak hasonlóságok, egészen más kórokozók felelősek az egyikért és a másikért. A megfázás tovább tarthat, de az influenza súlyosabb tünetekkel jár. Az Ohiói Northern Egyetem farmakológusa és toxikológusa, Thomas Gossel professzor összehasonlította a két kór tüneteit:

Láz: Az influenzára igen jellemző, és hirtelen lép fel, megfázás ese­tén ritka.

Fejfájás: Az influenzától szinte elválaszthatatlan, a megfázást ritkán kíséri.

Tagfájdalom: Influenza esetében gyakori és súlyos, a megfázásnál enyhébb formában jelentkezik.

Fáradtság: Az influenza akár két-három hétre is leveri a lábáról az em­bert, míg a megfázás csak bágyadtságot okoz.

Nátha: Az influenzás betegnek is folyhat néha az orra, de ez inkább a megfázás tünete.

Torokfájás: Néha az influenzával is együtt jár, a megfázásra jobban jel­lemző.

Köhögés: Az esetenkénti erős köhögés az influenza állandó kísérője, megfázás esetén a száraz, szaggató változat kevésbé markánsan jelent­kezik.

Igyon sok folyadékot!

A folyadékfogyasztás különösen fontos láz esetén, mert megakadályozza a szervezet kiszáradását. Azért is hasznos, mert az amúgy étvágytalan beteg ilyen módon juthat az egyébként szilárd ételekben található tápanyagokhoz. A könnyű levesek, a zöldség- és gyümölcslevek jól megfelelnek erre a célra. Dr. Eleanore Blaurock-Busch táplálkozás-szakértő a vitaminokban és ásványi anyagokban különösen gazdag cékla- és répalére es­küszik.

Dr. Jay Swedberg, a Wyomingi Egyetem családorvoslással foglalkozó pro­fesszora azt tanácsolja, hogy a gyümölcslevet fele-fele arányban vízzel hígít­suk. Egy kevés cukor ugyanis elegendő a glükózszükséglet fedezéséhez, túl sok azonban hasmenést okozhat a betegeknél. Azt is hangsúlyozza, hogy a szénsavtól felfúvódik a gyomor, és ez az amúgy is meglévő émelygést csak tovább fokozza; ezért jobb, ha megvárjuk, míg a buborékok elszállnak az italból.

Hogyan babráljunk ki az influenzavírussal?

Az egyéni ellenálló képesség és az adott évben támadó influenzaví­rus típusa nagyban meghatározza, hogy egy-egy idényben hányan bete­gednek meg. Azért van némi lehetőség a védekezésre; a kór elleni fogé­konyság csökkentésére az alábbiakban adunk néhány ötletet.

Kérjen védőoltást! Az erre szakosodott laboratóriumok minden évben kifejlesztenek egy, a legutóbbi időszakban terjedő vírustípus elleni ellen­anyagot. „Tanácsos tehát ősszel vagy kora télen beoltatnia magát – véli Suzanne Gaventa. – Különösen fontos ez a betegotthonokban, szanatóri­umban tartózkodóknak, idült szív- és tüdőbetegeknek, a 65 év felettieknek és az egészségügyi személyzetnek, illetve azoknak, akik védekezőképes­sége rosszabb, és ezért fogékonyabbak a betegségre.”

Ha az oltás esetleg nem véd is meg az influenzától, mindenképpen enyhíti annak tüneteit. Mivel a hatás csak körülbelül két hét múlva jelent­kezik, ne várja meg, mire a járvány már a lakóhelyéhez ért. Nem kaphat védőoltást, ha tojásérzékeny, mert az oltóanyagot tojás felhasználásával ál­lítják elő.

Kerülje a tömeget! Mivel a vírus gyorsan és könnyen terjed, járvány idején ne menjen moziba, színházba, vagy más olyan helyre, ahol sok em­ber van együtt, hangsúlyozza dr. Imperato. Tartson tisztes távolságot tüsz-szögő és köhécselő embertársaitól, még akkor is, ha ez a lift mellőzését, vagy a buszon egy kényelmes ülőhely feladását jelenti.

Rossz időben nem muszáj túrázni. Ha valaki hosszabb ideig ki van téve a nedves, hideg időjárás hatásainak, ellenálló képessége csökken és megfertőződésének veszélye nő.

Hagyjon fel rossz szokásaival! A dohányzás és az alkoholfogyasz­tás szintén rontja a szervezet ellenálló képességét. A dohányfüst különö­sen, mert izgatja, károsítja a légutakat és fogékonyabbá tesz a fertőzé­sekre, érvel az ebből a szempontból is a káros szenvedélyek ellen dr. Imperato.

Halassza jobb időkre a csókolózást! A csókváltás a vírus terjedésé­nek egyik legjobb közvetítője. Az sem árt, ha a beteg házastárs mellől át­költözik éjszakára egy másik szobába.

Takarékoskodjon az erejével! Ne ilyenkor jusson eszébe a padlást rámolni vagy kifesteni a nappalit. Halassza ezeket a feladatokat az influ­enzaszezon utánra.

Szedjen fájdalom- és lázcsillapítót!

Az aszpirin, a Paracetamol és az ibuprofen csökkenti a lázat, egyúttal enyhíti az influenzát oly gyakran kísérő fejfájást és tagfájdalmat. Négyóránként vegyen be két tab­lettát, javasolja dr. Donald Vickery a Georgetown Orvostudományi Egyetem­ről. „Mivel a tünetek délután és este hevesebben jelentkeznek, a gyógyszersze­dést ezekre az órákra időzítse.”

Gyerekeknek ne adjon aszpirint!

Ne adjon aszpirint vagy az aszpirin hatóanyagát, szalicilsav-származékot tartalmazó gyógyszert 12 éven aluli betegeknek, int óvatosságra Suzanne Gaventa epidemiológus. Kuta­tások kimutatták, hogy az aszpirin az influenzától legyengült gyerekeknél egy nagyon ritka, az idegrendszert megtámadó betegséget, Reye-szindrómát okoz­hat. A kezelőorvos utasításait is figyelembe véve inkább paracetamolt adjon gyermekének.

Legyen óvatos más gyógyszerekkel!

Más típusú gyógy­szerek átmenetileg enyhíthetik a tüneteket, az orrcseppek például megállíthat­ják az orrcsöpögést. De legyen velük óvatos, mert tünetenyhítő hatásuk a gyó­gyulás hamis érzetét kelti. Ha túl korán hagyja ott a betegágyat, könnyen visszaeshet és még szövődményekkel is számolhat, int elővigyázatosságra dr. Imperato.

Orvosi segítség

Ne becsülje le az influenzát!

Az influenza ma is lehet halálos kimenetelű csakúgy, mint 1918-ban, amikor a spanyolnáthajárvány világszerte több mint húszmillió embert ölt meg. Ezért dr. Imperato arra biztatja a betegeket, hogy okvetlenül fordul­janak orvoshoz, ha:

  • Berekednek,
  • Mellkasukban fájdalmat éreznek,
  • Légszomjuk van,
  • Sárga vagy zöld váladékot köhögnek fel.
Az elhúzódó, gyakori hányás kiszáradáshoz vezethet, amely különö­sen a gyerekeket és az időseket fenyegeti, figyelmeztet Mary Ann Pane philadelphiai ápolónővér. A hasi fájdalom más betegségre, például vakbél­gyulladásra utalhat. Ha ezek a panaszok egy nap után nem szűnnek meg, fel kell keresni az orvost.

Gargarizáljon SÓS vízzel!

Az influenzát gyakran torokfájás is kíséri. Ha kapar a torka, öblítse sós vízzel, hogy leoldja az összegyűlt váladé­kot, javasolja Mary Ann Pane philadelphiai ápolónő. Oldjon fel egy kiskanálnyi sót fél liter meleg vízben. Ez különösen alkalmas a fájdalom enyhítésére. Öblögessen vele igénye szerint, de ne nyelje le a folyadékot, mert magas nátri­umtartalma miatt esetleg árthat.

Szopogasson cukorkát!

Pane nővér szerint édes cukorkák szo­pogatása szintén hasznos torokszárazság ellen. Az édesség ráadásul energiát tar­talmaz, így hozzájárulhat az étvágytalan beteg energia-utánpótlásához.

Használjon párásítót!

A betegszoba levegője páratartalmának emelése jó hatással van a száraz köhögésre, a torokfájásra és a kiszáradt orrjá­ratokra. Segíti egyúttal a légutak megtisztulását, és az orrdugulás megszűnésé­hez is hozzájárul, állítja dr. Calvin Thrash.

Kezelje az orrát!

A sok orrfújástól megkínzott és kivörösödött or­rot kenje be orrkenőccsel; vazelint inkább ne használjon, mert az túl hamar szá­rad, tanácsolja Pane nővér.

Tartsa a testét melegen!

A nővér arra int, hogy tartsa melegen betegségtől meggyötört, fájdalmas izmait. Bevált módszer az elektromos melegítőpárna vagy forró vizes palack hasz­nálata. Mindkettő kiválóan alkalmas erre a célra.

Melegítse a lábát!

Dr. Thrash a fent említetteken túl a láb meleg vizes áztatását is javasolja, mert ez meglepő módon csökkenti a fejfájást és old­ja az orrdugulást.

Friss levegőt!

Szellőztesse gyakran a betegszobát, de ne tartózkod­jon huzatban. A meleg takaró jólesően véd még a hűvösebb szobában is.

Jótékony hátmasszázs

A hát alapos átdörzsölése segíthet az immunrendszer aktiválásában, ráadásul még jól is esik, mondja dr. Thrash.

Fogyasszon könnyű ételeket!

Az influenza legrosszabb szakaszában az embernek nincs sok étvágya. Amikor viszont már a folyadékon kí­vül más táplálékra is tud gondolni, könnyű, kevéssé fűszerezett, keményítőtar­talmú ételeket fogyasszon, ajánlja dr. Swedberg. A menü pirítósból, banánból, reszelt almából, tehéntúróból, főtt rizsből vagy kevés joghurttal ízesített héjában főtt krumpliból álljon. Édesség gyanánt a doktor érett banánból készült pürét javasol.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.