Házi gyógymódok

Irritábilis bél szindróma: 22 kezelési ötlet

Ahogy sok ember ingerlékeny és érzékeny, úgy néha ez a belekkel is elő­fordul. Mit is jelent pontosan az, hogy irritábilis bél szindróma? Azt, hogy bi­zonyos ételek, italok vagy stressz hatására egyeseknél felváltva hasmenés és székrekedés, hasi fájdalmak jelentkeznek. Olyan is van, hogy egyszerre mind a három.

Néhány orvos azt állítja, hogy az irritábilis bél szindróma (melyet bél­görcsként is emlegetnek) az egyszerű megfázás után a második leggyakoribb egészségügyi probléma az amerikaiak körében. Ha az orvosa azt mondja ön­nek, hogy irritábilis bél szindróma (IBS) okozza a panaszokat, ne essen kétség­be, mert számos olyan módszer létezik, amivel segíthet a baján.

Melyek a kiváltó okok?

Az irritábilis bél szindróma okát még nem sikerült egyértelműen kide­ríteni, bár biztos, hogy szerepe van benne az agy és a belek közti kommu­nikációnak: akik erősen szoronganak és gyakran feszültek, azok esetében sokkal nagyobb az IBS kialakulásának kockázata, mint nyugodtabb társa­ikéban. Ezzel összefüggő tényező lehet a szerotonin megváltozott szintje is: ez a hangulatot befolyásoló idegi ingerületátvivő anyag az emésztő­rendszerben és az agyban egyaránt jelen van.

Egyéb okok

Úgy tűnik azonban, hogy az irritábilis bél szindróma gyomor fertőzés­ből is származhat – ez felpörgeti az immunrendszert, amely azután nem tér vissza rendes üzemmódba, és krónikus gyulladásos reakciót táplál. „Üj elgondolás, hogy IBS esetén alacsony szintű immunrendszeri zavar vagy gyulladás is jelen lehet, és ez aktiválhatja a fájdalomútvonalakat” -magyarázza dr. Eamonn Quigley, az írországi Corki Egyetem orvostudo­mányi és élettani professzora. Az IBS-es pácienseknek olykor különösen érzékeny a gyomruk, amely túl hevesen reagál a stresszre és bizonyos éte­lekre, például a tejre, a csokoládéra vagy az alkoholra. Mivel a rendellenes­ség gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, hormonális változások is szerepet játszhatnak benne, s az örökletes hatások sem zárhatók ki.

Jegyezzük meg! Bár az irritábilis bél szindróma ronthatja az életminőséget, a bélcsa­tornában nem tesz kárt, és nem is okoz más súlyos betegségeket. A fáj­dalom az esetek többségében jól enyhíthető stresszkezeléssel és az étrend megváltoztatásával.

Ne csüggedjen!

Az összesen 644 IBS-es páciensre kiter­jedő vizsgálatok során az esetek 80 száza­lékában enyhítette a tüneteket a hipnózis.

Ne izgassa fel magát!

„Szoros kapcsolat áll fenn a stressz és az irritábilis bél szindróma között – mondja dr. Douglas A. Drossman gasztro-enterológus és pszichiáter. – Nem szabad, hogy pánikba essen amiatt, hogy irritábilis bél szindrómája van, és ezáltal ördögi kör alakuljon ki. Különösen a hasi fájdalom fellángolása idején fontos, hogy higgadtan elgondolkozzon, va­lójában mi is történik. Emlékezzen rá, hogy előfordult már korábban is, és el is múlt. Tudja, hogy nem fog meghalni, mert az emberek nem halnak bele az irritábilis bél szindrómába.”

Legyen sokkal kiegyensúlyozottabb!

Sok mindent tehet annak érdekében, hogy enyhítse a tüneteket, mondja dr. Drossman. Hasznosak lehetnek a relaxációs módszerek, mint például a meditáció, az önhipnózis vagy a biofeedback. Ha különösen sok problémát okoz a stressz az életében, esetleg forduljon pszichológushoz. A lényeg, hogy megfelelő megoldást találjon.

Vezessen stressznaplót!

Az iritábilis bél szindrómában szen­vedő személy emésztőrendszere túlzottan reagál az ételekre, a stresszre és a hor­monális változásokra. „Képzelje azt, hogy a bélrendszere úgy működik, mint egy beépített barométer, segít megállapítani, hogy az életében mik a leginkább stresszt okozó gondok” – javasolja dr. Drossman. Ha például valahányszor hívatja a főnöke, megfájdul a gyomra, ez azt jelzi, hogy foglalkoznia kell ezzel a kapcsolattal (például megbeszélheti a dolgot a főnökével, a barátjával, egy csa­ládtaggal vagy pszichológussal).

A természetgyógyász közbeszól

Lássa magát fájdalommentesen!

Emlékezzen vissza a legutolsó alkalomra, amikor az irritábilis bél szind­rómája hasi fájdalmakat okozott. Megrémült, a stressz hatására megfeszí­tette a beleit, és ez valószínűleg még tovább fokozta a fájdalmat.

Hogyan tud kitörni ebből a kellemetlen körből?

Vizualizációval, mondja dr. Donna Copeland klinikai pszichológus: „Na­gyon hatásos eszköz a fájdalommal és a szorongással való küzdelemben.” Legjobb, ha szakértőtől sajátítja el a vizualizációs technikákat, de semmi baj nem lehet abból, ha néhányat egyedül is kipróbál.

Dr. Copeland a következőket javasolja: ha érzi a fájdalmat, hagyja ab­ba azt, amit éppen csinál. Keressen egy kényelmes helyet, ahol leülhet vagy lefekhet. Csukja be a szemét, és ahelyett, hogy a fájdalomra összpontosí­tana, inkább képzelje el magáról, hogy:

  • Gyakorlott búvárként, egy fehér homokkal borított, trópusi tengerpar­ton alámerül a meleg tengerben.
  • Magas hóval borított hegycsúcs tetején áll, hűvös levegőt lélegzik be, és hallja a friss hó ropogását a lába alatt.
  • Meleg vizes medencében üldögél és kellemes dolgokról cseveg.
  • Buján zöldellő kertben sétál egy távoli egzotikus országban.

Vezessen naplót az étel- és folyadékfogyasztásá­ról!

A stresszen kívül bizonyos ételek és italok is kiválthatják az irritábilis bél szindrómát. Hasznos tehát, ha feljegyzi, hogy mik azok az ételek és italok, amelyek a legtöbb gondot okozták, mondja dr. Drossman. Bár bizonyos ételek gyakran okoznak panaszt másoknak is, vannak egyéni variációk.

Fogyasszon több rostot!

Számos esetben javulás észlelhető egyszerűen attól, hogy az érintett rosttal dúsítja az ételeit, mondja dr. James B. Rhodes gasztroenterológus. A rost a leghatékonyabb a székrekedésben szenve­dő, kis mennyiségű, kemény székletet produkáló embereknél, de a hasmenés­től szenvedőknél is hasznos lehet. Az étrendhez adható legjobb rost a nem old­ható típusú, melyet a korpa, az olajos magvak, a gyümölcsök és a zöldségek tartalmaznak.

Hívja segítségül a bolhamag útifüvet!

A rost fogyasztás fokozásának a legkönnyebb módja, ha természetes hashajtót, őrölt útifűmagot fogyaszt, állítja dr. Drossman. Noha különbözik a szintetikus hashajtóktól, leg­alább olyan jó, nem vezet hozzászokáshoz és minden tekintetben biztonságos, még akkor is, ha hosszabb ideig használják.

Igyon sok folyadékot!

Azért, hogy a belei rendesen működjenek, nemcsak rostot kell fogyasztani, hanem sok folyadékot is. Többet kell innia au­gusztusban, amikor napjait a teniszpályán tölti, mint decemberben, amikor in­kább a moziban. De általánosságban elmondható, hogy „naponta hat-nyolc po­hár folyadékot el kell fogyasztania” – ajánlja dr. Rhodes.

És a tejtermékek?

Az a folyadék, mely nélkül lehet, hogy jobban fogja magát érezni, az a tej. „Sok ember, aki azt állítja magáról, hogy irritábilis bél szindrómája van, valójában tejcukor-érzékenységben szenved” – állítja dr. William J. Snape gasztroenterológus professzor. Az orvosi teszt segítségével ezt könnyen eldöntheti, de azt is kipróbálhatja, hogy néhány na­pig nem fogyaszt tejet és tejterméket és megfigyeli, hogy mi változik. Valószí­nű, hogy étrendi változtatással megszüntethető az összes panasza.

Csökkentse a zsírfogyasztását!

Számos indok van arra, hogy miért fogyasszon alacsony zsírtartalmú ételeket. És most itt van egy újabb. „A zsír a bélösszehúzódások egyik fő okozója” – mondja dr. Snape. Más sza­vakkal, rontja az irritábilis bél szindrómát. Az étrendi zsír csökkentésének egyik leghatékonyabb módja, ha kihagyja belőle a zsíros mártásokat, a zsírban kisü­tött ételeket és a salátaolajat.

Kerülje a puffasztó ételeket!

Az irritábilis bél szindrómában szenvedők közül néhányan különösen érzékenyek a puffasztó, szélességet oko­zó ételekre, teszi hozzá dr. Rhodes. Ha ön is így van vele, legjobb, ha elkerüli a puffasztó növényeket, így a babot, a káposztát, a kelkáposztát, a brokkolit, a karfiolt és a hagymát.

Óvatosan a korpával!

Ha rosttal, például korpával dúsítja az éte­lét, fokozatosan terhelje a szervezetét, adjon neki időt, hogy hozzászokjon. Egyszerre túl sok rost fogyasztása szélességet okozhat, figyelmeztet dr. Rhodes.

Óvakodjon a fűszeres ételektől!

Néhányan az irritábilis bél szindrómában szenvedők közül érzékenyek a paprikával és más fűszerek­kel erősen ízesített ételekre, folytatja dr. Rhodes. Egyen egy hétig bőven fű­szerezett ételeket, majd a következő héten fűszerezés nélkülieket. Figyelje meg, hogyan változik az állapota.

Legyen óvatos a savanyú ételek fogyasztásával!

A savanyú ételek néhány irritábilis bél szindrómában szenvedő betegnél pana­szokat okoznak, mondja dr. Rhodes. Egy ideig hagyja el az étrendjéből az olyan ételeket, mint a narancs, a grépfrút, a paradicsom és az ecetes salátaöntetek, és figyelje, hogy javulnak-e a dolgok.

Ne tetézze a bajt kávéval IS!

A kávé az egyik legfőbb oka az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek bánatának, mondja dr. Snape. Nagyrészt a koffein a bűnös, de lehet, hogy a kávébabban található gyanták is ilyen hatással bírnak. Enyhítheti a panaszait, ha koffeinmentes kávé fogyasztá­sára tér át, vagy teljesen leszokik a kávéivásról.

Nem minden szeszes ital egyformán káros

Az alko­holtartalmú italok fokozhatják a panaszokat, de ezért valószínűleg nem maga az alkohol a felelős, mondja dr. Snape. A sörben nagy valószínűséggel inkább az összetett szénhidrátok, míg a vörösborban a tannin. Jobb, ha ezt a kettőt ki­hagyja.

Nyomja el a Cigarettát!

„Az irritábilis bél szindrómások között nagy számban fordulnak elő dohányosok” – állítja dr. Snape. Ezért minden va­lószínűség szerint a nikotin a felelős. Ha tehát nikotint tartalmazó rágógumi se­gítségével akar leszokni, valószínűleg nem fog tapasztalni semmilyen változást a hasi panaszaiban.

Köpje ki a rágót!

A nikotinos rágó nem az egyetlen, ami panaszo­kat okozhat. A sorbitol nevű mesterséges édesítőszerrel édesített rágógumi és más édességek nehezen emésztődnek és ronthatják az irritábilis bél szindrómát, mondja dr. Drossman. Az egy-egy szem rágóban vagy cukorkában található sorbitol nem valószínű, hogy nagyon befolyásolná az állapotát, de ha tízet vagy többet is bekap naponta, akkor itt az ideje csökkenteni a mennyiséget.

Egyen rendszeresen!

Nemcsak az befolyásolja az irritábilis be­leket, hogy mit, hanem az is, hogy hogyan eszik, int dr. Snape. Az egyszerre el­fogyasztott nagy mennyiségű táplálék túlzottan serkenti az emésztőrendszert. Ezért sokkal jobb, ha gyakori rendszerességgel, de inkább kevesebbet eszik, mint rendszertelenül egyszerre sokat.

Járjon el kocogni!

„A szervezet jó kondíciója a belek kondícióját is javítja” – mondja dr. Rhodes. A testmozgás erősíti a szervezetet (melynek ré­sze a bélrendszer is) és segít enyhíteni a stresszt. Hatására endorfinok szaba­dulnak fel, melyek csökkentik a fájdalmat. Mindent egybevetve a rendszeres testedzés nagy valószínűséggel megnyugtatja az irritábilis belet. Azonban le­gyen óvatos, és ne vigye túlzásba a sportolást, mert a túl sok testmozgás has­menést okozhat.

Próbáljon meg fájdalomcsillapítót szedni!

A hormonális változások néha súlyosbíthatják az irritábilis bélbetegséget. Emiatt a nők­nél gyakran fordul elő roham a menstruáció idején, magyarázza dr. Drossman. Az ibuprofen-készítmények jó hatásúak lehetnek egyes, a betegség hátterében meghúzódó hormonális változások ellen. Másoknál is csökkentik ezek a tablet­ták a fájdalmat.

Hívja segítségül a forró vizes palackot!

A hasi fájdalom jelentkezésekor legjobb, ha lefekszik vagy leül, vesz egy mély lélegzetet, és megpróbál lazítani. Egyeseken segít a hasra helyezett forró vizes palack vagy melegítőpárna, mondja dr. Snape.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.