Házi gyógymódok

Íngyulladás: 14 fájdalomcsillapító eljárás

A megerőltetés miatt fellépő izomfájdalomhoz hasonlóan, az íngyulladás – az ínon belül, vagy körülötte fellépő gyulladás – is gyakran igen fájdalmas. Amíg azonban az izomláz hamar elmúlik, az íngyulladás makacs, hosszan tar­tó fájdalom. A krónikus íngyulladás vagy ismételt megerőltetésből származó sérülés visszatérő vendég.

De valóban ilyen sivár a helyzet, vagy mégiscsak van remény, hiszen vég­tére is ez nem egy olyan nagy probléma. Igen, van remény, mondja Bob Mangine, az Amerikai Fizioterápiás Társaság sport-fizioterápiás szekciójának elnöke. „Ha azonban ugyanazt az inat a problémát leggyakrabban kiváltó, ismételt mozgással terheli, nagyon nehéz javítani az állapoton.” Ez pedig a világklasszis maratoni futótól az ablaktisztí­tón át a gépírónőig mindenkire vonatkozik.

Az íngyulladás hatásait csökkenteni lehet, és a betegség erőteljes fellángo­lásait is meg lehet előzni. A titok nyitja, hogy készen álljon arra, hogy változtasson.

Pihentesse!

Ezt a legnehezebb elérni. Az a futó például, akinek Achilles-ín gyulladása van, reálisan nem nagyon számíthat javulásra, ha nem tart legalább néhány napos edzésszünetet. Természetesen sokkal könnyebb azt mondani, hogy pihentesse a fájós végtagot, mint ezt megtartani, ha történetesen ablakmosásból él és a vállában íngyulladás alakul ki, mert állandóan a feje fölé kell emelnie a karját. Ha az ín­gyulladás a munkájának a mellékhatása, jó ötlet egy vagy két nap szabadságot kivenni akkor, amikor a fájdalmas íngyulladás jelentkezik.

A túl sok pihenés sem jó

„Az izmok elkezdenek sorvadni” -mondja Mangine. Az atlétáknak „sohasem ajánlunk teljes nyugalmat” – teszi hozzá dr. Ted Percy ortopédsebész.

Váltson sportágat!

Ha az íngyulladást valamilyen sport váltja ki, lehet, hogy a gyulladt ínnak új edzésmódszerre van szüksége. A lábszáron ínproblémával küszködő futók például időnként átülhetnek biciklire, ami a combokat edzi.

Orvosi segítség

Ráfizet, ha nem veszi figyelembe a szervezete jelzéseit

Ha az íngyulladás fájdalmát csak testedzés alatt vagy utána észleli, és ha ez nem túl kellemetlen, akár azt is gondolhatja, hogy szükség ese­tén ennyi fájdalommal akár futó- vagy úszóversenyen is tudna indulni. Le­het, hogy ezt már meg is tette.

Mindkét esetben bölcsebb lenne újragondolni a dolgot. „Ha fájdalom­mal jár, ne folytassa az edzést, hacsak orvosa vagy a fizioterápiás szak­ember másként nem ajánlja”, mondja Bob Mangine.bHa a fájdalom súlyos, és mégis tovább erőlteti az int, elszakadhat, fi­gyelmeztet az atlétikaedző, Bob Reese. Ez viszont hosszú betegszabad­ságot, műtétet vagy éppen maradandó elváltozást jelenthet.bMás szavakkal, ha az ínfájdalom ellenére edz, a jövőben esetleg csak az oldalvonal mellett álldogálhat!

Pezsgőfürdő

a víz alatti masszázs, de már a jó meleg fürdő is nö­veli a testhőmérsékletet és fokozza a véráramlást. Megerőltető tevékenység előtt az inat melegítve, csökken az íngyulladással járó fájdalom.

Alkalmazza a balerinakezelést!

A New York Jets rögbicsapat sikeresnek tartja ezt a módszert, melyet egy íngyulladásban szenvedő balet-táncos ajánlott. A térdín gyulladásánál például tegyen meleg, nedves törül­közőt a térdére, fedje le egy réteg műanyag fóliával, erre helyezzen fűtőpárnát, végül pedig mindezt laza, rugalmas pólyával rögzítse. Hagyja rajta 2-6 órán ke­resztül. Hogy meg ne égesse magát, a fűtőpárnát tartsa alacsony hőfokon, taná­csolja Reese edző. A jobb eredmény elérése érdekében a sérült testrészt polcol­ja fel úgy, hogy a szívénél magasabban legyen.

Nyújtással melegítsen!

A hővel való kezelés csak bevezető ré­sze a bemelegítésnek. Mielőtt teljes erőbedobással edzene, mindig végezzen nyújtó gyakorlatokat, javasolja Terry Malone, a Duke Egyetem sportorvosa. A nyújtás megelőzi, hogy az izmok és inak az edzés alatt megrövidüljenek. Ismert, hogy azok, akik kevésbé hajlékonyak, jobban ki vannak téve az ín-gyulladásnak. A nyújtás tehát legyen rendszeresen a bemelegítés része.

Kötések

A rugalmas pólya vagy szorító adta meleg extra segítség, és jó hatású lehet az edzés alatt és után, mondja Mangine. „Nem igazak azok a ré­gi pletykák, hogy a kötések használata gyengíti az inakat és az izmokat.”

Mélyhűtse a fájdalmat!

Edzés után a jég nagyszerű a fájdalom és a duzzanat megszüntetésére. Szívbetegségben, cukorbajban vagy érbetegség­ben szenvedőknek azonban óvatosan kell alkalmazniuk a jeget, mert a jég összehúzza a vérereket, ami esetükben súlyos problémákat okozhat.

Kösse be!

A duzzanat csökkentésének egy másik módja, hogy a fájós helyet befáslizza, mondja dr. Percy. Legyen azonban óvatos, nehogy a kötés túl szoros legyen és ne is tartsa rajta túl sokáig, mert kényelmetlen és zavarja a ke­ringést.

Polcolja fel!

Az érintett terület felpolcolása szintén csökkenti a duz­zanatot.

Hasznos a magas sarok

Achilles-ín gyulladásban dr. Percy szerint jó ötlet bizonyos ideig cowboycsizmát vagy magasított sarkú lábbelit hor­dani. „Ez elemeli a sarkát a földről – mondja -, és az izmoknak, valamint az inaknak nem kell olyan keményen dolgozniuk.”

Szedjen recept nélkül kapható gyógyszereket!

Az aszpirin és más vény nélkül kapható, nem szteroid típusú gyulladásgátló gyógy­szerek átmenetileg hatásosan csökkentik az íngyulladással járó fájdalmat, mond­ja dr. Percy. A gyulladás mellett a duzzanatot is csökkentik.

Súlyzózzon!

„Amikor azt mondjuk, hogy súlyzózzon, nem azt ajánl­juk, hogy olyan legyen, mint Arnold Schwarzenegger – mondja Mangine -, ha­nem hogy otthon, kis súlyok emelgetésével igyekezzen edzeni az izmait. A kar­izmok erősítésére akár zokniba rakott pénzérméket is használhat.” Ez pedig sokkal olcsóbb, mint egy súlyzókészlet.

Tartson szünetet!

Ezzel csökkentheti a munkával járó fizikai meg­terhelést, mondja Scott Donkin csontkovács: „Ha kényelmetlen helyzetben dol­gozik, mondja, könnyen kialakulhat az íngyulladás, különösen a karjában és a csuklójában, ha egész nap a számítógép vagy írógép előtt ül.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.