Házi gyógymódok

Terméketlenség: 18 módszer a fogamzás elősegítéséhez

Gyereket szeretnének és néhány hónappal ezelőtt ünnepélyes keretek kö­zött az utolsó néhány kondomot is megsemmisítették, a spermicid zselét a sze­métbe dobták és nyugdíjazták a méhnyaksapkát. Azóta pompás, védekezés nél­küli nemi életet élnek. Azonban van egy kis probléma. A várt eredmény elmaradt, nem sikerült teherbe esni, és a helyzet kezd aggasztóvá válni. Mennyi ideig várjanak még, és mit tehetnek, hogy segítsenek a természetnek?

PÁROKNAK

Íme néhány tanács az aggódó pároknak.

Várjanak akár egy évig is!

Ha 28 évesnél fiatalabbak, a szexuális életük problémamentes, és nincs semmi olyan előzmény, ami terméketlenségi problémára utalna, a szakértők szerint nyugodtan próbálkozzanak még egy évig. „A párok 60 százalékánál hat hónapon belül, 90 százalékuknál pedig egy éven belül megtörténik a fogamzás – mondja dr. Mitchell Levine szülész-nő gyógyász. – Idősebb korban, természetes módon a termékenység valamelyest csökken.”

Még a húszas éveikben járó nőknél sincs minden hónapban peteérés, teszi hozzá dr. Joseph H. Bellina, egy New Orleansban működő, terméketlenséggel foglalkozó klinika igazgatója. A harmincas években a peteérés gyakorisága csökkenni kezd. Ezért van az, hogy minél idősebb valaki, annál hamarabb kell szakértővel beszélnie.

Orvosi segítség

Amikor a gólyának egy kis noszogatásnál többre van szüksége

Gyermeket szeretnének, de hiába próbálkoznak. Várjanak még, vagy eljött az ideje, hogy szakemberhez forduljanak?

A szakértők szerint akkor kell felkeresni az egészségügyi tanácsadót, ha az alábbiakat tapasztalja:

  • A menstruációs vérzés gyenge vagy rendszertelen, és a méhnyálka a ciklus során nem változik. Előfordulhat, hogy nincs peteérés.
  • A jelzőteszt három cikluson keresztül nem jelezte, hogy lezajlott a pe­teérés.
  • 35 évesnél fiatalabb, és nem esik teherbe annak ellenére, hogy egy éve védekezés nélküli nemi életet élnek, vagy 35 évnél idősebb, és hat hónap után sem sikerült teherbe esnie.
  • Tejtermelés jelentkezik, vagy férfias jellegű szőr jelenik meg a mellka­son, a felső ajkakon vagy az arcon, ami hormonális rendellenességre utal.
  • Ön vagy a partnere chlamydia-fertőzéstől szenved. Ez nemi úton ter­jedő betegség, ami a nőkben károsíthatja a petevezetéket, és a férfi­aknál gyulladást és hegesedést vált ki a mellékherékben.
  • Korábban előfordult a medence területén kialakult fertőzés, endometriózis, policisztás petefészek, hasi vagy urológiai műtét, gáttájéki sérülés, igen magas láz, mumpsz vagy kanyaró.
  • Méhen belüli eszközt használt (spirál vagy lUD).
  • Ön vagy a párja feltételezhetően olyan anyagokkal érintkezett, példá­ul ólommal, amelyekről ismert, hogy károsan befolyásolják a termé­kenységet.

Meg kell beszélni!

Biztos, hogy mindketten akarják a gyermeket, vagy lehet, hogy valamelyikőjük még bizonytalan? A szakértőknek számos tör­ténete szól olyan párokról, ahol egyikük valójában nem is akarta a gyermeket. Addig nem is sikerült az asszonynak teherbe esni, míg a partnere bizonytalan­sága el nem oszlott.

„Volt egy pár, ahol a férfi idősebb volt, és korábbi házasságából volt már gyermeke; nem volt benne biztos, hogy életének ebben a szakaszában még egy­szer apa akar lenni” – meséli dr. Levine. „Néhány találkozást követően, amikor alaposan átbeszéltük a dolgot, meg­változott a véleménye és teljes szívből kívánta, hogy gyereke legyen ettől az asszonytól. Nemsokára teherbe esett a felesége.” „Hátborzongató – teszi hozzá dr. Marilyn Milkman, San Franciscó-i szü­lész-nőgyógyász. – Négy olyan betegem is volt, akik terméketlenségi vizsgá­latra jöttek, majd beszélgetésünk után egy hónapon belül sikerült a terhesség.”

A természetgyógyász közbeszól

Mire jó a tojásfehérje?

Sokan csóválták a fejüket, amikor dr. Andrew Toledo szülész-nőgyó­gyász egy szakmai megbeszélésen beszámolt róla, hogy ő azt ajánlja a gyermek után sóvárgó pároknak, hogy tojásfehérjét használjanak síkosítószerként. „Ez nem csodafegyver – figyelmeztet -, csak hasznos azoknál a pá­roknál, akiknél a probléma hátterében hüvelyi szárazság áll.” Azt tanácsolja a pároknak, hogy csak azon a néhány napon, amikor a nő termékeny, használják a tojásfehérjét. A többi napon olyan síkosítót használhatnak, amilyet csak akarnak.

De miért tojásfehérjét?

Dr. Toledo azt mondja, hogy az a kanadai tanulmány keltette fel az ér­deklődését, amelyben kimutatták, hogy a tojásfehérje igen kevéssé befo­lyásolja a hímivarsejtek mozgékonyságát és túlélését. Logikus, mondja, a tojásfehérje tiszta fehérje, és a hímivarsejtek is nagyrészt fehérjéből állnak. „A hímivarsejtek nem érzik magukat jól más anyagban, mint amiből felépülnek.”

„Annak a hat, hét vagy nyolc párnak, akik azzal kerestek meg, hogy valamilyen síkosítószerre lenne szükségük, ez segített.” Sok pár kipróbál­ta, és sikerült nekik a teherbe esés.Nem szabad azonban tojásfehérjét használni, ha valaki allergiás rá, jegyzi meg. A tojást időben ki kell venni a hűtőszekrényből, hogy ne legyen hideg, amikor szükségessé válik a használata, majd a fehérjét el kell vá­lasztani a sárgájától. Mindegy, hogy az anyagot a hímvesszőre vagy a hü­velybe teszik.

Bízza magát az ösztöneire!

Ha még nem maradt le semmiről, felejtse el az ovulációs táblázatokat, a nyákdiagramokat és a tervezett szeretke­zéseket, „hagyja, hogy a szenvedély vezesse – tanácsolja dr. Milkman. – Sok­szor ez a legjobb megoldás.”

Lazítson a munkatempóján!

A munkafüggőség és az állandó stressz gátolhatja a termékenységet, mondja dr. Levine. „Sok sikeres ember for­dult hozzám segítségért, és azt mondtam nekik, hogy gondolják át, hogyan bán­nak a szervezetükkel.” Dr. Levine szerint a dolog egyértelmű, a szervezet tud­ja, hogy amikor túlzott stressznek van kitéve, nem ideális teherbe esni, és ekként cselekszik.

A testhelyzet is számít

A megtermékenyülés szempontjából a legelőnyösebb közösülési mód az ha a férfi van felül, mutat rá dr. Bellina. A nő azt követően, hogy a partnerénél megtörtént a magömlés, maradjon 20 percig fekve. „Azt tanácsolom a pároknak, hogy szeretkezzenek bizonyos termékeny napokon, majd aludjanak el.”

Hagyja abba a dohányzást!

A cigarettázás mind a férfiaknál, mind a nőknél rontja a termékenységet. Férfiakon végzett tanulmányokban azt mutatták ki, hogy a dohányosoknál sokkal gyakoribb a normálisnál alacso­nyabb hímivarsejtek száma, és a sejtek mozgékonysága is gyengébb. A nők pe­dig minél erősebb dohányosok, annál kisebb a valószínűsége, hogy teherbe es­nek. A kutatók azt feltételezik, hogy a dohányzás megváltoztatja a női szervezet hormonháztartását.

CSAK NŐKNEK

Íme néhány módszer, melynek segítségével a nők javíthatják a fogamzás esélyeit.

Bizonyosodjon meg, hogy van peteérése!

Rendszeres a havi ciklusa? Ha nem, lehet, hogy nincs is peteérés. „A peteérés egyik könnyen észlelhető jele a méh nyakcsatornájában lévő nyákban bekövetkező változás – hívja fel a figyelmet dr. Milkman. – A nyák hígabbá, vizessé és tisztává válik.” Az egyéb jelek közé tartozik a menstru­ációt megelőzően jelentkező mellérzékenység, görcsök és az ún. ovulációs fájdalom.

A peteérés ellenőrizhető egy a gyógyszertárakban kapható teszt segítségével. Ez a próba a peteérést kiváltó hormon szintjét határozza meg a vi­zeletben. Csak 50 százalékos pontosságú, ha reggel vagy este használja, mond­ja dr. Bellina. A legideálisabb időpont a mérésre délelőtt 10 és 12 óra között van. Ha már az első hónapban pozitív eredményt kapott, megnyugodhat. Ha azonban három ciklus során sem volt pozitív az eredmény, ez vagy azt jelenti, hogy a teszt nem eléggé érzékeny az ön számára, vagy azt, hogy nincs peteéré­se. Bármi is az ok, keresse fel az orvosát.

Ha kell, hízzon!

Néhány nő már azzal is serkenteni tudja a peteérést, ha felszed vagy lead néhány kilót. Általában minél közelebb van a súlya az ideálishoz, annál jobb a helyzet. Érje el az ajánlott átlag 90 százalékát, de ne haladja meg a 120 százalékát.

A kutatók azt találták, hogy a szervezetben található zsír termelni és rak­tározni is tudja az ösztrogéneket. Ez a hormon készíti fel a szervezetet a terhes­ségre. Amikor a szervezetben az összes ösztrogén szintje túlságosan magas vagy túlságosan alacsony, a rendszer kibillenhet az egyensúlyából. Minél több a zsír, annál több ösztrogén termelődik.

Egy vizsgálatban, melyet dr. G. William Bates szülész-nőgyógyász professzor vezetett, 29 sovány nő vett részt, akiknél nem volt kimutatható a peteérés. Amikor annyi súlyt szedtek fel, amennyivel felkerültek az ideális testsúly 95 százaléka fölé, helyreállt a peteérés. A programba kerülés utáni három éven be­lül a 29 nő közül 24 teherbe is esett. Egy másik vizsgálatban 13 túlsúlyos, és peteérést nem mutató nő közül 11-nél helyreállt a peteérés, miután leadtak a sú­lyukból. 10 közülük teherbe is esett.

Ne végezzen megerőltető testmozgást!

Ennek a tanácsnak a hátterében két alapos indok is áll. Az egyik az, hogy ha a testmoz­gás miatt túlságosan sok zsírt veszít a szervezete, leállhat a peteérés. Ugyanakkor még azoknál is, akiknek a testsúlya az ideális értékhatárok közé esik is, ha na­ponta több mint egy órát fárasztó edzést folytatnak, például futnak, sífutnak vagy úsznak, elmaradhat a peteérés.

Egy vizsgálatban, melybe 346 peteérési zavarban szenvedő nőt vontak be, dr. Beverly Green, az anya- és gyermekvédelem szakembere azt találta, hogy azoknál a nőknél, akik még sohasem voltak terhesek és naponta egy óránál hosszabb ideig végeztek erőteljes testmozgást, megnőtt a terméketlenség koc­kázata. Megállapította, hogy a terhelés nem az általa okozott testsúlycsökkené­sen keresztül hatott a termékenységre.

Mi történhetett? Dr. Green nem tudja biztosan. Dr. Bellina az endorfinokat gyanúsítja, melyek olyan kémiai anyagok az agyban, melyek intenzív testmoz­gás során szabadulnak fel; hasonlóak a morfinhoz, befolyásolhatják a nő prolaktinszintjét. Az emelkedett prolaktinszint pedig gátolja a peteérést.

Mindenesetre a maratoni futó Green doktornőnek nem volt problémája a gyerekszüléssel. Arra figyelmeztet, hogy senki se vonjon le messzemenő kö­vetkeztetéseket ebből a vizsgálatból. Azt tanácsolja, hogy a sportoló nők csök­kentsék a terhelést és figyeljék meg, lesz-e változás.

Fontos az időpont

Előfordulhat, hogy mindössze annyi a gond, hogy a pár nem akkor él házaséletet, amikor a nő termékeny.

„Néha két elfoglalt emberrel állok szemben. Hetente csak egyszer vagy kétszer szeretkeznek, és elmulasztják az ideális időpontot” – mondja dr. Levine. Ezt vajon hogy lehet orvosolni? Próbálja meg kiszámítani a peteérés időpont­ját. Legegyszerűbb, ha kiszámítja a következő vérzés idejét és visszaszámol 14 napot. Ekkor a 11. naptól a 16. napig, mindennap érdemes próbálkozni. A pa­tikában kapható peteérési teszt 24-36 órával előtte jelzi a peteérést. Szeretkez­zenek azon és az azt követő éjszakákon, amikor a teszt peteérést jelez, taná­csolja dr. Bellina.

Nincs szükség hüvelyöblítésre

Bármi, ami befolyásolja a hüvely vegyhatását megnehezítheti a spermák dolgát. Ez lehet a hüvelyöblí­tés, síkosítószer vagy zselé. „Ellenzem a hüvelyöblítést – mondja dr. Milkman. – Ha békén hagyja a hü­velyét, az magától is remekül tisztul.”

Óvatosan a koffeinnel!

A napi egynél több kávé csökkentheti a megtermékenyülés esélyeit. Ugyanez érvényes akkor is, ha hasonló mennyi­ségű koffeint csokoládé, üdítő vagy más koffeintartalmú ital formájában fo­gyaszt el. Egy 104 megtermékenyülni kívánó nő bevonásával végzett tanulmány so­rán azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik az egy kávéban található koffein mennyiségénél többet fogyasztanak naponta, feleolyan nagy a teherbe esés va­lószínűsége, mint azon társaiknál, akik ennél kevesebb koffeint fogyasztanak.

CSAK FÉRFIAKNAK

Nekik sem árt, ha megszívlelnek néhány tanácsot.

Adjon időt a spermáknak, hogy visszanyerjék az életerejüket!

A lázas vírusbetegség csökkentheti a hímivarsejtek számát. Ez olyan mérvű lehet, hogy akár három hónapig sem áll helyre a korábbi álla­pot, mondja dr. Neil Baum, férfimeddőséggel foglalkozó kutató. A súlyos megfázásnak is lehet hasonló hatása.

Miért tart ez ilyen sokáig? Dr. Baum szerint a hímivarsejtek képzéséhez nor­málisan 78 napra van szükség. Újabb 12 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a sej­tek megérjenek. Egy kávéskanálnyi egészséges ondó mellesleg több mint húsz­millió hímivarsejtet tartalmaz. Mikroszkóp alatt látható, hogy ezeknek 60 százaléka mozog megfelelően. Ha a hímivarsejtek száma megfelelő, egy megfázás vagy influenza való­színűleg nem csökkenti le a számukat a normális tartomány alá. Ha viszont a számuk a normális határán van, akkor előfordulhat nemzési probléma.

Ne szedjen szteroidot!

Az anabolikus szteroidok megbéníthat­ják az agyalapi mirigy működését, és felboríthatják a szervezet természetes hormonegyensúlyát, állítja dr. Baum. „Hivatásos sportolóknál nem ritka a ter­mékenységgel kapcsolatos panasz – teszi hozzá. – Ha hosszabb ideig szedik őket, a szteroidok maradandó károsodást okozhatnak a herékben.”

Óvatosan a gyógyszerekkel és az alkohollal!

Külön­böző – receptre és anélkül – kapható gyógyszerek csökkenthetik a hímivarsej­tek számát. Ha gyanakszik valamelyik gyógyszerére, beszéljen az orvosával. A gyomorfekély kezelésére használt tagamét az egyik olyan gyógyszer, amellyel óvatosnak kell lenni. Idetartoznak még a kemoterápiás gyógyszerek és bi­zonyos antibiotikumok. Azt is kimutatták, hogy egyes esetekben az idült alko­holizmus és a marihuána rendszeres használata is okolható.

A herék a hűvöset szeretik

A természet azzal, hogy a testen kívülre helyezte a heréket, mindig egy fél fokkal hűvösebben tartja őket, mint amennyi a test belső hőmérséklete. Azonban, ha túl magasra emelkedik a test­hőmérséklet, vagy magát a heréket melegítik fel, ez ugyancsak befolyásolhat­ja a hímivarsejt-termelést. Dr. Baum azt tanácsolja, hogy ha utódot szeretne, legyen óvatos a megeről­tető testmozgással, a túlzott forrósággal, a forró fürdőkkel és a szoros alsónad­rágokkal.

Az önmegtartóztatás hozzájárul a hímivarsejtek megerősödéséhez. Ha gyermekre vágyik, „túl sok lehet a jóból” a mindennapi házasélet, mert ez is csökkentheti a hímivarsejtek számát. „Egy átlagos pár számára ez nem jelenthet problémát – véli dr. Levine, -, a határeseteknél azonban igen.” A legtöbb szakértő azt tanácsolja, hogy a nő ter­mékenységi időszaka előtt ajánlatos két nap szünetet tartani. Ha a hímivarsej­tek megerősödtek, minden második nap lehet próbálkozni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.