Ízület

Ízületi fájdalmak csökkentése természetesen, mellékhatások nélkül?

Igen, létezik rá megoldás! A kollagént szinte mindenki ismeri, hiszen már évek óta „csodaösszetevőként” szerepel a kozmetikai termékek és kezelések piacán, azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez a természetes, az emberi szervezetben is előforduló fehérje nem csak szépségünk, hanem fiatalságunk, egészségünk megőrzésében, például ízületi fájdalmaink csökkentésében is komoly szerepet játszik. Nézzük, hogyan?

A kollagént – mely megtalálható a szöveteinkben, belső szerveinkben, izmainkban, csontjainkban, és az inakban, ízületekben is – szervezetünk saját maga is termeli, ám sajnos ez a termelődés a húszas éveink második felétől, évről évre csökken. Többek között ez az oka annak, hogy az idősebbeknek már nem olyan feszes, rugalmas a bőre, és az ízületeik sem pont úgy működnek már, mint fiatal korukban.

Noha az idő múlását már nem állíthatjuk meg, hogy a kollagén termelés lelassulását megállítsuk vagy visszafordítsuk – de számos dologgal segíthetjük, táplálhatjuk, illetve korrigálhatjuk ezt a folyamatot.

Az első és legfontosabb, hogy egészséges életmóddal nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy szervezetünkben elegendő kollagént legyen. Antioxidánsok, vitaminok fogyasztásával tudjuk serkenteni saját kollagén termelődésünket, míg a dohányzás és a magas UV-sugárzás a kollagén raktáraink mielőbbi kiürülését szorgalmazza.

Mi történik velünk, ha saját kollagén raktáraink megcsappannak?

Túl azon, hogy bőrünk – mint az emberi szervezet legnagyobb szövete – veszít feszességéből, rugalmasságából, és idővel barázdák, ráncok jelennek meg a felületén – egészségünkre is nagy hatással lehet a kollagén hiánya szervezetünkben.

Porcaink, ízületeink egyre merevebbé válnak, nehezebben megy a mozgás, sőt akár kifejezetten fájdalmassá is válhat. Kutatások bizonyítják, hogy a kollagén külső pótlásával akár 30-40 százalékkal is javulhatnak a fájó, sajgó ízületekkel kapcsolatos problémák, azaz, az ízületi merevség, ízületi fájdalom és gyulladás jelentkezhet.

Mit tehetünk, hogyan pótolhatjuk ezt a létfontosságú aminosavat?

A kollagén étrendünkből is könnyen fedezhető, ha szeretjük a húsféléket és a belsőségeket. Egy erős csontlevesből, körömpörköltből, vagy főtt csirkeláb kocsonyás részeiből, az állatok belsőségeiből, valamint tengeri halakból, kagylókból, osztrigából juthatunk hozzá a legegyszerűebben, ha gyakran szerepeltetjük ezeket étrendünkben.

Ám a húsételek egyrészt nem mindenki körében népszerűek és elfogadottak, illetve a belőlük származó kollagén nehezebben emészthető, azaz kevesebbet tud belőle hasznosítani szervezetünk. Szerencsére létezik más megoldás is!

A hidrolizált kollagén tartalmú étrendkiegészítő termékek – por, kapszula vagy folyékony kollagén ital formában – jóval könnyebb felszívódást tesznek lehetővé, annak köszönhetően, hogy esetükben már a kisebb összetevőkre, úgynevezett peptidektre vannak lebontva az egyébként jóval nagyobb aminosav láncok, így a kollagén, miután elfogyasztottuk azt – lehetőleg étkezés előtt, éhgyomorra – rövid időn belül bekerül a véráramba, majd onnan a megfelelő sejtjeinkhez.

A bioaktív kollagén-peptidek ugyanis képesek beépülni a porc sejtjeibe is, hogy táplálják a szöveteket, és támogassák a károsodott (gyulladásban lévő) porc szövet újjáépülését, valamint az ízületek „kenőanyagaként” szolgáló ízületi folyadék újratermelődését is.

A kollagén peptidek másik nagy előnye ugyanis, hogy nem csupán beépülnek az ízületet alkotó szövetekbe, hanem a szöveti sejteket még további, saját kollagén termelésére is serkentik.

Mi történik idősebb korunkra porcainkkal és ízületeinkkel, miért az erős fájdalom?

Jelenlegi ismereteink szerint a porcszövet alap-állományának szerkezeti változása felelős a szövetek pusztulási folyamatában.

Az ízületi porcok rugalmassága a kollagén valamint a proteoglikán együttes jelenlétének, ezek összehangolt működésének köszönhető.

Amikor a porcok pusztulni kezdenek, ebben a kezdeti szakaszban megnő a víztartalmuk (többek között ez is eredményezi a kollagén szerkezet meglazulását, meggyengülését.)

Emellé társul még a porc alatt lévő csontszövet egyre nagyobb igénybevétele is – hiszen korunk előrehaladtával ez a folyamat is egyre erőteljesebb. Így csökken nem csak a porcok rugalmassága, de a csontszövet is egyre inkább elhasználódik. Különböző fájdalom – illetve gyulladáscsökkentőkkel, gátlókkal tudjuk ugyan valamelyest csökkenteni az ízületi fájdalmakat és az osteoartrózis által okozott panaszokat, viszont az ízületek további károsodását, a további kopást már nem tudjuk így kivédeni, nem beszélve ezeknek a gyógyszereknek a szervezetünkre mért káros mellékhatásairól.

Mi lehet egy természetes, egészségesebb alternatíva a porcok és ízületek sajgó fájdalmára?

Megoldás lehet, ha a porcok saját építőelemeit, fehérjéit – mint amilyen a kollagén is – kívülről visszük be szervezetünkbe. Mivel a kollagénről már több kutatás is bebizonyította, hogy hamar képes korrigálni, regenerálni a gyulladt ízületeket, méghozzá mellékhatások nélkül – ezért ez egy járható út lehet.

A porcot alkotó elsődleges fehérje, a II-es típusú kollagén döntő fontosságú lehet az ízületek egészsége, rugalmas működése szempontjából – s ezt már több kutatásban, tanulmányban is bebizonyították.

A Londoni Egyetem kutatói a krónikus, autoimmun betegség okozta ízületi gyulladás során (RA) vizsgálták a kollagén szerepét. Ehhez egy gyulladt ízületben kezdték el tanulmányozni a kollagén viselkedését, amint a gyulladásban lévő ízületben a gyulladáshoz kapcsolódó oxidánsok (a ribóz, az öt széndioxid tartalmú cukor) módosította az élő sejteket.

Az Arthritis & Rheumatism 2005. decemberi számában megjelent eredmények szintén alátémasztják, hogy a II-es típusú kollagén potenciálisan járul hozzá az RA-betegek esetében lezajló romlás fokozódásához.

Egy igen kellemetlen, sokunkat érintő, a korral együtt járó betegségben, mint az az ízületi kopás (osteoarthrosis) szenvedő betegeknél szintén jó eredményeket értek el a ó kiegészítésként alkalmazott kollagén pótlásával.

A prágai Károlyi Egyetem Ortopédiai Klinikájának vezető főorvosa Doc. MU Dr Trc. egy három hónapig tartó tesztkezelése szintén bizonyította: a kollagén 33%-kal hatásosabb a glükozaminnál!

Nincs mellékhatása és gyorsabban csillapítja a fájdalmat

A szájon át adott kollagénnek ugyanakkor megvan az az óriási előnye, hogy nincs mellékhatása – jelentette ki Dr. John M. Stuart, a Tennessee-i Egyetem belgyógyász-reumatológus professzora. Ugyanis, minden egyéb orvosilag alkalmazott módszer esetében számolni kell az esetleges mellékhatásokkal, fennállhat enyhébb szövődmények veszélye.

Szájon át, kívülről pótolt, jó minőségű, II-es típusú hidrolizált kollagén hatására javulhat az ízületek, az inak és a csontok állapota, erősödhet a köröm és a haj, feszesebbé válik a bőr. Rendszeres kúraszerű alkalmazása elősegítheti továbbá a porcok regenerálódását, és egy bizonyos szintig képes korrigálni az öregedés, valamint genetikai hajlamból adódó kellemetlenségeket, valamint a gyakori erőteljes fizikai megterhelésből adódó kollagén hiányt.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.