Egészségügyi kérdezz-felelek

Metabolikus szindrómám van. Ez hogyan gyógyítható?

A metabolikus szindróma nem egyetlen betegség, hanem egy sor, gyakran együtt jelentkező anyagcsere probléma együttese ilyen a hasi hízás, a magas vérnyomás, a magas triglicerid-szint, az alacsony HDL-koleszterinszint és a magas inzulinszint, melyet inzulinrezisztencia okoz. A metabolikus szindróma igen jelentősen növeli a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát. Túlsúlyos személyeknél jelentkezik a leggyakrabban, bár akkor is előfordulhat, ha csak némi súlyfeleslege van (ez esetben az inzulinrezisztenciája örökletes eredetű lehet).

Bár a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia, és a magas triglicerid-szint ellen is szedhet gyógyszereket, a metabolikus szindróma különböző aspektusainak javítására a két legjobb módszer a megfelelő táplálkozás és a testmozgás. Ezek csökkentik leghatékonyabban a szindróma hátterében álló, a különböző szervekben, például a májban kialakult zsírlerakódásokat.

Étrend kialakítása

Az étrend kialakításánál a fő szempont a magas omega-3-zsírsavtartalom (jó forrásai például a zsíros húsú halak, mint a lazac és a makréla, valamint az olajos magvak), a sok zöldség, gyümölcs és rostokban gazdag teljes értékű gabonatermék, valamint az oldható rostokban gazdag ételek, mint például a zabpehely, az alma, a bogyós gyümölcsök és a hüvelyesek fogyasztásának növelése. Ismerősen hangzik? Nem csoda, ez lényegében megfelel a közismerten egészséges és szívbarát mediterrán étrendnek.

Amikor a mediterrán étrendre való áttérés metabolikus szindrómára gyakorolt hatását vizsgálták, egy kutatás során azt tapasztalták, hogy két év elteltével a 103 résztvevő 57 százalékánál volt csak kimutatható a rendellenesség, míg a „csak” zsírszegény étrenden élők körében 87 százalékos volt ugyanez az arány. S hogy mi a legkárosabb, amit ehet, ha metabolikus szindrómája van? A sok finomított szénhidrát, például a fehér rizs, a fehér kenyér, a főtt burgonya, a különféle kekszek és sütemények, no és persze a cukrozott üdítőitalok.

Az egyelőre még nem világos, hogy pontosan mennyi testmozgásra van szükség, de érdemes lehet megszívlelni a következő szakértői megjegyzést: „Egy kevés is jó, a több még jobb. Lehetőleg a hét napjainak többségén mozogjon legalább 30 percet, de ha bírja, többet is!”

Nem vagyok kövér, de vastag a derekam. Mi a jelentősége ennek?

A vastag derék azt jelzi, hogy a zsigerek közt sok zsír rakódott le. Az ilyen zsírból gyulladáskeltő hatású vegyületek szabadulnak fel, amelyek hozzájárulnak az inzulinrezisztencia és a szívbetegség kialakulásához. A szakértők általában azt mondják, akkor van ok az aggodalomra, ha a derék körmérete a köldöknél mérve eléri a 101 centimétert (férfiaknál), illetve a 89 centimétert (nőknél). A derékbősége önmagában még nem jelenti azt, hogy metabolikus szindrómája van, de még ha nem is tapasztalhatók önnél a szindróma egyéb tünetei, a zsigeri zsír mindenképpen növeli a szívbetegség okozta elhalálozás kockázatát, függetlenül attól, hogy ön túlsúlyos-e.

Alvási apnoém van, és az orvosom szerint fennáll nálam a metabolikus szindróma kockázata. Hogy következik ez ebből?

Az alvási apnoe gyakran fordul elő olyan személyeknél, akiknél a metabolikus szindróma egyéb jelei is felfedezhetők. Egy tanulmány szerint az alvási apnoéban szenvedők esetében közel 40 százalékkal nagyobb a metabolikus szindróma kockázata, mint másoknál. Ez valójában nem is meglepő, hiszen az elhízás mindkét probléma kialakulásában közrejátszik.

Az alvási apnoe kezelése a vérnyomás csökkentése mellett (az alvási apnoe és a metabolikus szindróma egyaránt növelheti a vérnyomást) az inzulinérzékenységet is javítja, s ennek hatására csökken a keringési betegségek és a metabolikus szindróma veszélye. A lényeg tehát az, hogy ha alvási apnoéja van, tegyen meg mindent annak kezelése érdekében. Ez nemcsak az álmatlan éjszakáktól fogja megszabadítani, de akár az életét is megmentheti.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.