Egészségmegőrzés

A metabolikus szindróma megelőzhető

Metabolikus szindróma alatt az inzulin elégtelen működéséből eredő tünet együttest értjük.

A nyugati világban a betegség enyhébb vagy súlyosabb formái óriási mértékben érintik az idős lakosságot, de a szindróma kialakulásának kezdete egyre fiatalabb korra tehető.

Jelenleg a metabolikus szindróma kiváltó oka ismeretlen.

Egy dolog azonban bizonyos: a páciensek túlnyomó része elhízott, ülő életmódot folytat és valamilyen mértékű inzulinrezisztencia is kimutatható mindenkinél.

A sok cukor-, szénhidrát- és nagy mennyiségű kalória bevitellel párosuló ülő életmódnak bizonyára van köze a szindrómához, de az még nem tisztázott, hogy a túlsúly kiváltó ok, avagy következmény.

Túlsúly metabolikus szindrómához vezet

Nem minden inzulinrezisztencia vezet egyértelműen cukorbetegséghez, de akinek a vérében folyamatosan nagy mennyiségű inzulin kering, potenciális áldozatává válhat magas vérnyomásnak, koszorúér- és agyérbetegségeknek, vastagbél- és mellráknak, nem beszélve a kognitív képességek hanyatlásáról.

Kialakult betegségek:

Most nézzük meg részletesebben az inzulin és néhány degeneratív betegség összefüggését!

  • Koszorúér-betegségek: a magas inzulinszint serkenti az artériás szövetekben a zsír képződést, valamint az erek simaizomsejtjeinek a növekedését, így érszűkületet okoz.
  • Magas vérnyomás és agyér betegségek: Sokkal valószínűbb, hogy nem a táplálékkal elfogyasztott étkezési só a „bűnös”, hanem a vese distalis tubulusaiban végbemenő fokozott Na-visszaszívás, amit a magas inzulinszint vált ki.
  • Rák: A mechanizmus valószínűleg az inzulin SHBG-re gyakorolt gátlásának köszönhető.
  • Policisztás ovárium szindróma: a nők 6%-át érintő poli-cisztás ovárium szindróma és az inzulinrezisztencia közötti összefüggést már számos kutatás bebizonyította. Ez a betegség a termékeny korban levő nők meddőségének legelterjedtebb kiváltó oka.
  • Kognitív hanyatlás: a kognitív képességek csökkenése a metabolikus szindrómában a zsigerek között lerakódott zsír termelte gyulladáskeltő anyagokon keresztül jelentkezik. A gyulladás és a glikáció pedig az Alzheimer-kórban jellemző amiloid plakkok lerakódásának az alapját képezik.

A genetikai prediszpozíción és az ülő életmódon kívül a metabolikus szindróma, valamint az inzulinrezisztencia kialakulásának központi összetevője a túlzott cukor- és finomított szénhidrát fogyasztás.

metabolikus_szindroma

A metabolikus szindróma közelebbről

Hátterében az inzulinrezisztencia áll. A tünet-együttest, amely számos súlyos betegségek előfutára, sajnos az orvosok nem veszik elég komolyan.

Fontos: Ha táplálkozásunk cukorban szegény, ha csak természetes, nem kezelt és finomított szénhidrátot eszünk, máris megtettük az első lépést a betegségek megelőzése érdekében.

Felsorolunk néhány hatóanyagot, amelyeket a metabolikus szindrómában szenvedők terápiás célzattal fogyaszthatnak:

  • pterostilbene és rezveratrol,
  • omega-3 zsírsavak,
  • benfotiamin és B-vitaminok,
  • fahéj,
  • kurkuma
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.