Egészségügyi kérdezz-felelek

Mi okozza az ájulást? Hívjak orvost, miután magamhoz tértem?

Az ájulás általában nem jelent vészhelyzetet, de nem árt beszámolni az orvosnak az esetről. Ilyenkor rövid időre zavar keletkezik az agy vérellátásában, aminek több oka lehet, például alacsony vérnyomás, szabálytalan szívverés, csökkent vércukorszint vagy stressz.

Ha nem ön, hanem valaki más ájul el a közelében, fektesse hanyatt és a lábát emelje egy kicsit magasabbra a szívénél. Figyelje, emelkedik-e a mellkasa, ami a légzés jele. Lazítsa meg az illető övét, nyakkendőjét és minden más ruhadarabot, amely szoríthat. Miután magához tér, kérje meg, hogy még néhány percig pihenjen és maradjon csendben, s csak ezután álljon föl.

Ájulás érzése esetén teendők

Ha ön érzi úgy, hogy mindjárt elájul, gyorsan üljön le, és a fejét tegye a két lába közé, amíg a vérkeringés helyreáll. (Ha nincs hova ülni, feküdjön le, és ha lehet, a lábát emelje kissé a feje fölé.) Várja meg, amíg jobban érzi magát, és csak akkor álljon föl.

Figyelem!

Ha az ájulás mellett mellkasi fájdalma van, szabálytalan szívverést tapasztal, vagy nehezen beszél, azonnali orvosi segítségre van szükség. Ezek szívritmuszavar, enyhe stroke vagy verőér elzáródás tünetei lehetnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.