Koleszterin csökkentés

Bemutatkozik az olasz konyha

A koleszterin és a szívbetegségek közötti összefüggés tanulmányozása során igen hamar rájöttek arra, hogy a keleti népeknél – akik igen kevés állati zsiradékot és koleszterint fogyasztanak – gyakorlatilag nincs szívbetegség. Azoknál azonban, akik áttelepültek az Egyesült Államokba, s így étkezési szokásaik megváltoztak, rövidesen megjelent az érszűkület. A keleti konyha e jótékony hatása miatt sok szerző nyomatékosan ajánlja e specialitások megismerését.

Olasz pizza
Olasz pizza

 Az olasz konyha

Ugyanazok a tudósok, akik a keleti konyhát tanulmányozták, azt is megfigyelték, hogy a mediterrán égöv alatt élő embereknél – például a délolaszoknál – szintén ritkábban fordul elő a szívbetegség. A délolasz ételek kevés állati zsiradékot és sok szénhidrátot tartalmaznak. Az itt élő emberek rengeteg olívaolajat használnak, melyben sok a telítetlen zsírsav, erről pedig jól tudjuk, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, és fenntartja a jótékony hatású HDL-szintet. Vigyázat, nem az észak-olasz konyháról beszélünk!

Ez ugyanis rengeteg zsírt tartalmaz. Az olasz szakácskönyvekben bőven akad tészta- és salátarecept. A szószok frissek és ízletesek. A könyvesboltokban számtalan olyan olasz szakácskönyvet vásárolhatunk, amely pontos, követhető utasításokat ad az ételek elkészítéséhez. Ahol a recept disznóhúst ír elő, pulykamellel helyettesítsük! Ugyanolyan ízletes lesz az étel, mint disznóhúsból elkészítve.

Ha van kedvük és idejük, természetesen sajátkezűleg, frissen is elkészíthetik ezeket a sok hozzávalót igénylő ételeket. Ha azonban gyorsan akarnak meleg ételt tenni az asztalra, nyugodtan használjanak mélyhűtött vagy konzerv alapanyagokat. A változatosság gomba, kapribogyó, olajbogyó felhasználásával tovább növelhető.

A tészta az olasz konyha alapja. Szereljék fel éléskamrájukat mindenféle alakú és méretű tésztával! Bizonyára felfedezték már, hogy a vékony spagetti íze egészen más, mint a vastagabb makarónié és így tovább.

Olasz lasagne
Olasz lasagne

 Jó kis otthoni pizza

Hogy le tudják győzni pizza utáni sóvárgásukat – amely természetesen épp akkor a legerősebb, amikor elhatározzák, hogy csökkenteni fogják étrendjükben a zsírt és a koleszterint -, ajánlok egy igazán finom változatot. Menjenek el a szupermarketba, és vegyék meg a következő hozzávalókat:

Mélyhűtött pizzatészta Alap pizza szósz

  • Zöldpaprika
  • Hagyma
  • Friss gomba
  • Paradicsom és olajbogyó

Melegítsék elő a sütőt 190 fokon. A pizzaszószt öntsék rá a tésztára, és szórják meg a szeletekre vágott paprikával, hagymával, gombával, paradicsommal és olajbogyóval. Süssék 10 percig.

De hol marad a sajt? – kérdezhetik önök. A pizza akkor is finom, ha nem teszünk rá sajtot, de ha mégis megkívánnák, válasszanak egyet a viszonylag sovány sajtok közül! Bár ezek a sajtok is kb. 17 gramm zsírt tartalmaznak 10 dekánként, viszont már 2,5 dkg elég ahhoz, hogy feldobja a pizzát.

A pizzatészta egyébként tojás és állati zsiradék nélkül készül, így nyugodtan fogyasztható. Ha a sóbevitelt is csökkenteni akarják, akkor a pizzaszószt saját kezűleg készítsék el, és ne használják a boltban kaphatót. Keverjenek össze egy kis sószegény paradicsomlevet egy negyed teáskanál olaszos fűszerkeverékkel, szurokfűvel és fokhagymával. A végén egy teáskanál olívaolajat is tehetnek bele – ízlés szerint.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.