Koleszterin csökkentés

Gyümölcsök – Akár reggel, délben, este

Ne felejtsünk el étrendünkbe sok friss gyümölcsöt beépíteni. A gyümölcsök rost- és vitamintartalma tetemes, konyhai feldolgozást alig igényelnek, ha mégis, akkor elkészítésük igen könnyű, s végül, de nem utolsósorban nagyon finomak.

A gyümölcsben sok rost és vitamin található.
A gyümölcsben sok rost és vitamin található.

Próbálkozhatnak más gyümölcsökkel és más italokkal is.

Példának álljon itt néhány tanács:

  • Banánkarikák Grand. Marnier likőrben
  • Álmadarabok Calvadosban
  • Málna csokoládélikőrben
  • Ananász mentalikőrben
  • Eper Cointreau-ben
  • Cseresznye rummal
  • Őszibarack konyakkal

Már a régi szakácskönyvekben is azt ajánlják, hogy naponta legalább kétszer együnk gyümölcsöt. Itt is érvényes azonban a szabály, amelyet a zöldségféléknél említettünk. A napi két alkalom a minimum, de a kalóriaigénytől függően akár többször is lehet gyümölcsöt fogyasztani.

Ezt sem nehéz megoldani. Kezdjék a napot az itt Ismertetett gyümölcsturmixok valamelyikével! Ezzel máris elfogyasztottak mondjuk egy banánt és valami gyümölcslevet. Tízóraira igyanak, meg egy pohár rostos üdítőt. Ebédre egyenek egy almát vagy körtét, és a vacsora utáni desszert is legyen gyümölcs. S máris megvan a kívánatos négy alkalom!

Meglátják, szervezetük meghálálja ezt, és önök is örülni fognak, amikor ráállna k a mérlegre. Ha a zsírok és a cukrok helyett gyümölcsöket esznek, nem követhetnek el hibát.

Reggeli

Nem vitás, hogy az érfalak állapotára a legrosszabb hatással az úgynevezett nagy amerikai reggeli van. Anyáink sok éven át abban a hitben készítettek szalonnás tojást, hogy ezzel jót tesznek családjuknak. De az éttermek reggeli specialitásai még ma is tele vannak tojással, szalonnával, kolbásszal és olvasztott vajjal leöntött palacsintával. Ha végignézünk egy tipikus éttermi menüt, olyan, mintha a tiltott ételek listáját olvasnánk. Még az ártalmatlannak tűnő ostyák és nápolyik is tojássárgájával készülnek.

Ha étteremben eszünk, rendelésünket zabpehelyre, mézes mufíinra, gyümölcsre és gyümölcslevekre kell korlátoznunk. Otthon azonban a legkedveltebb ételek biztonságos és egészséges változata minden további nélkül elkészíthető. Csak egyszerű helyettesítés kérdése az egész! Ezekkel az ételekkel ráadásul még több lehetőség nyílik arra, hogy zabkorpát vagy zabpelyhet vigyünk be a diétánkba.

Szalonnát ne együnk, de a bacon jöhet.
Szalonnát ne együnk, de a bacon jöhet.

 Húsételek reggelire

Évek óta egy szelet szalonnát sem ettem. Nagyon jól elvagyok zsír és koleszterin nélkül. A szalonna természetesen ki kell maradjon az étrendből, de bármilyen meglepő, egy vékony szelet nem túl zsíros „bacon” mindössze egy-két gramm zsiradékot tartalmaz. Ha pedig mindenáron kolbászt kívánnak reggelire, a következő két receptet javasoljuk, amelyben a zsíros disznóhúst pulykamellel helyettesítettük.

Bár vannak, akik a koleszterinszegény diéta ellenére megengednek maguknak egy-egy tojást, én szeretem teljesen elkerülni a tojássárgáját. Tojáspótló vagy csak a fehérje felhasználásával minden elkészíthető – még a tükörtojás is!

Előételek

Egyszer egy orvoskongresszus fogadásán vettem részt, és rettenetesen meglepődtem azon, hogy mi mindent szolgáltak fel. Azok az orvosok és egészségügyi szakemberek, akiknek tudniuk kell, hogy mi egészséges és mi nem, zsíros ételek tucatjait ették: csirkemájat, zsíros húsgombócokat, csirkeszárnyat bőröstül és sajttálakat. Ilyen alkalmakkor mi jobban tesszük.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.