Koleszterin

Ami mellett nem mehetünk el szó nélkül: a pizza probléma

Hízás veszély a sajtos pizzát iletően!
Hízás veszély a sajtos pizzát iletően!

Ki ne szeretné a sajtot? A praktikus szeletelt vagy darabolt kemény sajtoktól a mozzarellán át egészen a pazarul lágy brie-ig nehéz lenne figyelmen kívül hagyni a sajtot bármely étrend összeállításakor. Talán a sajtburgerek és pizzák népszerűségével is magyarázható, hogy világszerte megnőtt az egy főre eső éves sajtfogyasztás (Magyarországon kb. évi 8 kg/fő, az Egyesült Államokban kb. 15 kg/fő).

A sok sajt azonban az elhízásban is közrejátszhat

30 gramm cheddar sajtban 9 gramm zsír (ebből 5 gramm telített) van. Ami pedig a zsírmentes sajtokat illeti, nos, legyen elég annyi, hogy ízre nehéz megkülönböztetni őket a csomagolásuktól. Szerencsére nem kell a fürdővízzel a gyereket is kiönteni elég, ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat.

Válasszuk a teltebb ízt! A kemény, telt ízű sajtok, mint a parmezán, és főként a pecorino romano (de csak frissen reszelve, nem az előre csomagolt termék) nagyszerűen ízesítenek, ezért kevesebb is elég belőlük. 2 evőkanál reszelt pecorino roma-no sajtban 4 gramm zsír van (ebből 2 gramm a telített zsírsav). A kifejezetten erős ízű sajtokból, amilyen a rokfort, a stilton vagy a feta, egészen kis mennyiséget is elég a salátára morzsolni.

Reszelve. Kevesebb sajtot használnunk, ha nem szeletekben tesszük a pizzára, hanem ráreszeljük.

Vigyázzunk a sajtokkal!

Lágy sajtok. Ezek közül egyesek, például a ricotta vagy a kecskesajt, gyakran alacsonyabb zsírtartalmúak.

Pizzák fogyókúrán

A pizzával, amit az emberek világszerte egyre gyakrabban fogyasztanak, rengeteg sajtot eszünk meg.

Három szelet serpenyős sajtos pizzában 12 gramm telített zsír van, és nagyjából ennyi található a serpenyős pepperonis pizzában is. Ha a pizzatészta szélébe sajtdarabkákat sütnek bele, két szeletben 26—44 gramm zsír is lehet (ebből 12-18 gramm a telített), a feltéttől függően.

A zöldséges pizzákon az átlagosnál több sajt van; egy közepes pizza két szelete 439 kcal (1831 kJ) energiát és 16-22 gramm zsírt (ebből 7-9 gramm telített) tartalmaz.

Hogyan kerülhetjük el a túl sok zsírt?

  • Kérjük a pizzánkat fél adag sajttal vagy sajt nélkül!
  • Rendeljünk zöldséges pizzát dupla adag zöldséggel!
  • Kerüljük a sajttal töltött szélű pizzákat!
  • Ha okvetlenül húsos pizzát szeretnénk enni, a hús legyen csirke vagy sonka, ne pedig szalámi.
  • Jó választás a kagyló, a rák és a szardella is.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.