Koleszterin

Legjobb koleszterinfelszívódás gátló az ezetimib [ORVOS]

A különbség a sztatinok és az ezetimib között

A vér koleszterinszintjének szabályozásában két szerv játszik fontos szerepet: a máj, amely a koleszterint és a zsírok emésztéséhez szükséges epesavakat termeli, és a bélrendszer, amelyben felszívódik a táplálékban és az epében lévő koleszterin. Míg a sztatinok elsősorban a májban való termelődést gátolva csökkentik a koleszterin szintjét, a gyógyszerek egy új csoportja, az úgynevezett koleszterinfelszívódás-gátlók azáltal hatnak, hogy megakadályozzák a szer felszívódását a bélből. Ilyen gyógyszer az ezetimib, amely 2002-ben került a piacra.

Az ezetimib koleszterinfelszívódás-gátlók.
Az ezetimib koleszterinfelszívódás-gátlók.

 „Ha valamelyik sztatin mellé 10 mg ezetimibet is szed a beteg, az ugyanannyit ér, mintha háromszorosára emelnénk a sztatinadagot”

A vizsgálatok során az ezetimib önmagában alkalmazva 18 százalékos koleszterinszint-csökkenést idézett elő. Amikor azonban sztatinokkal együtt adták, akkor a csak sztatinos kezeléshez képest 25 százalékkal nagyobb mértékű volt a koleszterinszint csökkenése. Ez nagyon fontos, mert a sztatinokat szedőknek csupán nagyjából a 60 százalékánál süllyed elég alacsonyra a koleszterinszint.

Olyan adat is van, hogy míg a sztatinokat szedő betegek mindössze 19 százalékában sikerült normalizálni a koleszterinszintet, a kezelést ezetimibbel kiegészítve ez az arány 72 százalékosra nőtt. „Ha valamelyik sztatin mellé 10 mg ezetimibet is szed a beteg, az ugyanannyit ér, mintha háromszorosára emelnénk a sztatinadagot”, mondja dr. Antonio Gotto Jr., a New York-i Weill Cornell Orvosegyetem dékánja. Az ezetimibnek ráadásul kevesebb mellékhatása is van, mint a sztatinoknak – a jelek szerint például egyáltalán nem okoz izomproblémákat. A simvastatin egyik gyártója a két hatóanyagot együtt tartalmazó tablettát fejlesztett ki.

Mellékhatások

A leggyakrabban előforduló mellékhatások a hát-, gyomor- és ízületi fájdalmak.

Figyelmeztetés

Nem ajánlott fibrátokkal együtt szedni.

Adagolás

Az ezetimibből naponta egy 10 milligrammos tablettát kell bevenni, nem okvetlenül étkezés közben.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.