Koleszterin

Milyen eszközökkel tudjuk mérni a koleszterin szintet? Otthon is lehet?

Milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy meg lehessen becsülni, illetve csökkenteni lehessen a szívbetegség kockázatát? Ez több tényezőtől is függ. Egyeseknek elég az egyszerű koleszterin­teszt, másnak érdemes további vizsgálatokat is elvégeztetnie.

koleszterin-vizsgalat-tablazat

Mi a helyzet fiatal korban? – Gyerekek és koleszterin

Sajnos már igen fiatal korban is magas lehet a koleszterinszint. Az amerikai gyerekek (kétévestől tinédzserkorig) egyharmadának magas. Ez nem meglepő, ha arra gondolunk, mit esznek a gyerekek a rántott csirkefalatoktól kezdve a sajtos makarónin át a zsírban gazdag fel-vágottakig. Az iskolai menzákon kínált ebédek sem sokkal egészségesebbek. Az Egyesült Államokban egy 2001-ben végzett országos felmérés megállapította, hogy az iskolai ebéd 12 iskolai körzetből 3-ban nem felelt meg a hivatalos táplálkozási irányelveknek.

Figyeljünk oda hogy gyermekünknek mit adunk. Minden ötödik amerikai gyermek túlsúlyos.
Figyeljünk oda hogy gyermekünknek mit adunk. Minden ötödik amerikai gyermek túlsúlyos.
Jegyezzük meg! Mivel minden ötödik amerikai gyermek túlsúlyos, és a gyerekek körében már szinte járványos méreteket ölt a 2. típusú cukorbetegség, fontossá vált, hogy nyomon kövessék a gyermekeknél a szívbetegség kockázatát, különösen azért, mert egyre több bizonyíték utal arra, hogy a szívbetegség előfutárai már gyermekkorban megjelennek.

Az Amerikai Kardiológusok Egyesületének egy bizottsága 2002 nyarán ajánlotta először, hogy az orvosok 3 esztendős korban kezdjék el mérni a gyerekek vérnyomását, a koleszterinszintjüket pedig 5 éves korban. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia már 2 esztendős kortól javasolja a koleszterinszint-mérést azon gyermekeknél, akiknek a szüleinél, illetve nagyszüleinél 55 éves kor előtt jelentkezett valamilyen keringési betegség, és azoknál, akiknek a szüleinél a 6,2 mmol/l feletti koleszterinszintet mértek.

koleszterin-szint-vizsgalatA rutin egészségügyi kivizsgálás részeként általában a koleszterinszint mérését is elvégzik. A vizsgálat előtt legalább 9-12 órán át nem szabad enni. Befolyásolhatja a teszt eredményét, ha valaki nem sokkal korábban stroke-on, műtéten, fertőzésen vagy terhességen esett át, erősen lefogyott vagy változtatott megszokott étrendjén, ezért ajánlatos bizonyos ideig várni az elvégzésével.

A rutin-koleszterinvizsgálat az összkoleszterin és a HDL szintjét mutatja ki. Orvosunk egyes esetekben részletesebb vizsgálatot, úgynevezett teljes lipidprofilt kérhet, hogy több információhoz jusson.

Érdemes említést tenni az alábbi tesztekről is.

Magyarországon még nem végzik: bőrkoleszterinteszt

Az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) 2002-ben engedélyezte az első noninvazív (azaz tűszúrást nem igénylő) koleszterinteszt használatát. Az orvosi rendelőben három perc alatt elvégezhető vizsgálat a tenyér bőrében lévő koleszterin mennyiségét méri. Klinikai vizsgálatok során kimutatták, hogy a teszt – az egyéb rizikótényezők számbavételével együtt – meglehetősen pontosan jelzi a szívbetegség kockázatát. Az egészben az a legjobb, hogy nem éhgyomorra végzik, az eredmény pedig alig három perc alatt megvan.

A vizsgálat során kétféle folyadékból cseppentenek a beteg tenyerére. A vegyszerek reakcióba lépnek a bőrben lévő koleszterinnel, és eközben megváltozik a színük: a változás mértékét egy e célra kifejlesztett műszerrel mérik. Hazánkban jelenleg még nem végeznek ilyen tesztet.

Gyakran alkalmazott módszer: a gyorstesztek

Ha valaki részt vesz az egészségügyi rendezvényeken gyakran kínált ingyenes koleszterinszűrésen, és kiderül, hogy a szint magas, nem kell pánikba esni, hanem fel kell keresni a háziorvost egy ellenőrző mérésre. A gyorsszűrésen használt tesztek első lépésnek ugyan megfelelnek, ám ha az eredmény rendellenes, akkor feltétlenül meg kell ismételni a mérést.

Fontos hogy ötévente végeztessünk vérvételes koleszterinvizsgálatot.
Fontos hogy ötévente végeztessünk vérvételes koleszterinvizsgálatot.

A pontos lipidprofilhoz előzőleg legalább nyolc órán át semmit sem szabad enni vagy inni: már egy csésze cukros vagy tejes kávé is megváltoztathatja a mért értéket. Fontos, hogy a levett vérmintát akkreditált laboratóriumban vizsgálják. A nagy kórházak és központi laboratóriumok legtöbbje rendelkezik a megfelelő minősítéssel.

Otthoni koleszterintesztek

A hivatalos ajánlás úgy szól, hogy normális első eredmény esetén ötévente végeztessünk vérvételes koleszterinvizsgálatot, s ennél gyakrabban, ha az eredmények kórosak, illetve ha valakit magas koleszterinszint vagy koszorúér-betegség miatt kezelnek. Nem árt azonban a közbeeső időben sem megtudni, hogyan is állunk, ám lehetőleg úgy, hogy ne kelljen ezért orvoshoz menni. Ilyenkor jön jól az otthon elvégezhető koleszterinteszt.

Többféle készülék közül választhatunk. Ez általában egy kis műszer, amely egy csepp vérből néhány perc alatt elvégzi az elemzést. Tudni kell azonban, hogy e tesztek általában csak az összkoleszterinszintet mérik, ami ugyan hasznos információ, de nem mond el mindent, amit tudni kell, ezért ha nem ideális értéket kapunk az otthoni mérés során, forduljunk orvoshoz. Az utóbbi időkben megjelentek a HDL-, LDL- és trigliceridszint mérésére is alkalmas tesztek. Ezek elvégeztetéséhez vérmintát kell beküldeni egy akkreditált laboratóriumba, s az eredményt tőlük kapja meg a beteg. Ilyen lehetőség hazánkban egyelőre nincs.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.