Magasvérnyomás kezelése

A gyógyszeres kezelés formái hipertónia esetén

A ma embere több kezelési korszakot élt meg. Még ma is az emlékeim között szerepelnek az ötvenes évek eseményei, amikor a tehetősebb magas vérnyomásban szenvedő betegek külföldről drága pénzen hozatták a rauwolfia alkaloida termékét a Serpasilt, amellyel akkor jelentős sikereket lehetett elérni.

A hatvanas-hetvenes években az USA-ban meghirdetett lépcsőzetes terápia óriási eredményeket hozott. A vízhajtók és a szimpatikus ideg­rendszert befolyásoló béta-blokkoló szerek az esetek több mint 60%-ában sikeres kezelést eredményeztek. 2 évtized alatt az agyi szövődmények száma 35-40%-kal csökkent.

A 80-90-es években a vérnyomáscsökkentő szerek új nemzedékei léptek színre (ACE-gátlók, kalciumantagonisták, szimpatikolitikumok stb.), melyek már a kialakult szív-, és érszövődményeket is jelentősen befolyásolták.

Meddig (milyen értékekig) kell a vérnyomást csökkenteni?

  • A törekvés az, hogy ha aznap reggel 8 órakor bevesszük a gyógy­szert, akkor ez fejtse ki a hatását 12 órakor van a vérnyomáscsökkentés maximuma (csúcshatás). Másnap reggel 8 órakor, még a következő tabletta bevétele előtt a csúcshatásnak legalább a fele kell, hogy érvényesüljön. Az ábrán látszik, hogy ez a hatás (maradékhatás) a csúcs­hatásnak legalább 75%-át teszi ki. így egy tabletta csaknem egyenletes (24 órás) hatást biztosított. Természetesen ugyanezt a hatást el lehet érni két retard tabletta bevételével (pl. reggel 8 órakor és este 20 órakor) is. A legtöbb vérnyomáscsökkentő gyógyszer esetében a maradék/csúcshatás 65-75%. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy a beteg pontosan vegye be a gyógyszereket.
  • A másik fontos törekvés az, hogy a betegnek naponta minél keve­sebb gyógyszert kelljen bevennie. Ez összefügg az előző pontban mon­dottakkal. A legjobb, ha napi 1 tabletta elegendő a teljes 24 órás hatáshoz. Ezt a betegek is szívesen veszik, mert nem kell munkaközben a gyógy­szer bevételére figyelniük.

Milyen értékekig kell a vérnyomást csökkenteni?

Véleményünk folyamatosan alakul ebben a kérdésben. 10 évvel ezelőtt még 160/90 Hgmm értéket kívántunk elérni, napjainkban ez 140/90 Hgmm-re csökkent. A vérnyomáscsökkentés nagyságának szerepe  a szervi szövődmények kialakulásának megelőzésében.

Vérnyomáscsökkentés és szervi szövődmények megelőzése

Minél súlyosabb szövődmén­nyel jár a magasvérnyomás-betegség, és minél nagyobb méretű vérny­omásesést sikerül elérni, annál nagyobb siker várható a kezeléstől.

Meggyőző érveket kaptunk a HOT (Hypertension Optimal Treatment) vizsgálattól arra a vonatkozóan, hogy milyen mértékben kell csökkentenünk a vérnyomást, vagyis mit mondhatunk optimális vérnyomásértéknek. Szavakban megfogalmazva: az optimális vérnyomásérték az, az érték, amely mellett legkisebb a szív- és az érrendszeri szövődmény. Az öt évig tartó világvizsgálat azt igazolta, hogy ez az érték 138/83 Hgmm.

Ma úgy gondoljuk, hogy az elfogadható legalacsonyabb értékre kell a vérnyomást levinni annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen a szív­es érszövődmények megjelenési aránya. Más kutatók azt figyelték meg, hogy a túl alacsony diasztolés érték sem hasznos, elsősorban akkor, ha a betegnek anginás panaszai vannak vagy érszűkületben szenved. Mai felfogásunk szerint kétségtelen, hogy a 80-85 Hgmm körüli diasztolés értékre való csökkentés az ideális.

A gyógyszeres kezelés indításának és menetrendjének szabályai

Természetesen mindig a kezelőorvos szabja meg, hogy adott esetben milyen gyógyszert vagy gyógyszereket ad, de indokolt látnia az olvasó­nak, hogy a magas vérnyomás kezelése nem egyszerű dolog. A gyógy­szeres kezelési menetrendre általános javaslatokat szoktak tenni. Bemutatom az egyik legáltalánosabb sémát. A társuló betegségek alapvetően befolyásolhatják a kiválasztásra kerülő gyógyszert vagy azok kombinációját

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.