Magasvérnyomás kezelése

A magas vérnyomás gyógyszeres kezelésének alapelvei

A vérnyomás kezelésének elindítása

A gyógyszeres kezelés elindítása legalább annyi vihart kevert, mint az, hogy milyen gyógyszerekkel történjen a kezelés. Mivel egyre szig­orúbb kritériumokat használnak és a normális értékhatárt a 140/90 Hgmm-nél húzták meg, a viták tovább folytatódtak, hiszen sok idősebb orvos szerint most már a normális vérnyomást is kezeljük.

Lényeg: minél alacsonyabb a vérny­omás, annál kevésbé kell számítanunk kellemetlen szövődményekre a szív, a vese és az agy részéről.

A vita nem annál a pontnál keletkezett, amikor a vérnyomás egyértelműen magas, hanem ott és akkor, midőn a vérnyomás csak mérsékelt emelkedést mutat, azaz az ún. enyhe hipertónia esetekben. Ennek a vitának a megszüntetése érdekében jött létre egy nemzetközi bizottság a WHO és a Nemzetközi Hipertónia Társaság tagjaiból, akik ajánlást, javaslatot tettek ezekre az esetekre. Az ajánlás birtokában mutatom be a kezelés elindításának általános szabályait, melyet a Magyar Hipertónia Társaság is elfogadott.

A legfontosabb javaslat: egy vérnyomásmérés nem mérés

A magas vérnyomás valódi fennállásához legalább két, különböző alkalommal mért háromszori mérés átlaga a döntő. Ha 1 hónapon keresztül – legalább három alkalommal mérve – a vérnyomás diasztolés értékei 90 és 105 Hgmm, és/vagy a szisztolés értékek 140 és 180 Hgmm között mozognak, akkor szigorú, nem gyógyszeres kezelést szükséges indítani.

Ha további 3 hónapos megfigyelés után a diasztolés érték következetesen 100 Hgmm felett marad, vagy ha a szisztolés érték 140 és 180 Hgmm között van, és a diasztolés érték legalább 95 Hgmm, akkor a gyógyszeres kezelés elindítása feltétlenül szükséges. Ha ugyanakkor valamely rizikófaktorral is rendelkezik a beteg, akkor már alacsonyabb diasztolés érték mellett is lehet indítani. Miután ez nem „titok”, a kezelés elindításának javasolt algoritmusát az olvasó rendelkezésére bocsátom.

A fentiekben bemutatott stratégiánál van egy általánosabb és moder­nebb, melyet 1999-ben hirdettek meg, és tartalmazza a teljes tennivalót: Ha több alkalommal 140-180 Hgmm közötti szisztolés, vagy pedig 90-110 Hgmm közötti diasztolés vérnyomás mérünk vagy ennél maga­sabb értékeket, akkor:

  • meg kell határozni a rizikófaktorokat, ellenőrizni kell a szervek károsodását, valamint az esetlegesen társuló betegségeket,
  • el kell indítani az életmód ellenőrzését,
  • meg kell határozni a hipertónia aktuális rizikóját.

Milyen adatok szólnak a kezelés korai indítása mellett?

Ismeretesek a fentiekben említett vérnyomásértékeken túl más tényezők is, melyek mellett a vérnyomás gyógyszeres kezelését akkor is érdemes elindítani, ha az 140/90 Hgmm értékeket bármilyen kis mérték­ben is meghaladja:

  • posztmenopauza állapotában nőknél
  • szív-, ér-, agyi szövődmény fennállása esetében, amikor ezek valóban a hipertónia következményei
  • laboratóriumi vizsgálattal igazolt vesekárosodás esetén
  • cukorbetegeknél, mert az újabb gyógyszerek javítják a vesefunkciót
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.