Magasvérnyomás kezelése

Milyen hatással van a magas vérnyomás az agyra?

Első lehetőség. A magas vérnyomás miatt az agyat vérrel ellátó egyik artériában plakk képződik, és az ér beszűkül. Egy vérrög megakad a szűkületben, és elzárja az áramló vér útját. Az agysejtek nem jutnak oxigénhez, és rövid idő alatt elpusztulnak. Ez az úgynevezett isémiás stroke könnyen végzetes lehet.

Agy 3d-s képe

Második lehetőség. A nyomás meggyengíti az egyik agyi artéria falát, így azon kitüremkedés, aneurizma keletkezik. Ha az aneurizma megreped, vér ömlik az agyba, megnő a koponyaűrön belüli nyomás, és károsodnak a környező szövetek. Az így kialakuló agyvérzés szintén végzetes lehet.

Harmadik lehetőség. Egy vérrög akadályozza az agy vérellátását, de az ér nem záródik el teljesen, vagy csak egészen rövid időre. Egyes agysejtek maradandó károsodást szenvednek, ám általában csekély mértékben és észrevehetetlen módon – legalábbis eleinte. Az újabb kutatások szerint az ilyen kisebb vagy átmeneti stroke (TIA = transient ischaemic attack) lassíthatja az érintett személy gondolkozási folyamatait és növelheti a demencia (elbutulás) kialakulásának kockázatát. Egy-egy ilyen „ministroke” egyértelmű figyelmeztetés, mégpedig a „valódi isémiás stroke előjele.

Figyelem!

A stroke jelei. Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleljük, azonnal hívjunk mentőt, vagy keressük fel a sürgősségi ambulanciát:
  • Az arc, a karok vagy a lábak hirtelen zsibbadása vagy gyengesége, főként a test egyik oldalán
  • Hirtelen beálló zavartság
  • Hangképzési vagy beszédértési nehézségek
  • Az egyik vagy mindkét szemre kiterjedő látászavar
  • Hirtelen jelentkező járászavar
  • Heves, Ismert ok nélküli fejfájás
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.