Magasvérnyomás kezelése

A magas vérnyomás hatása a vesére és a szemre

VeseA magas vérnyomás, mivel beszűkíti a vesébe vezető artériákat, megzavarja a vese egyik legfontosabb funkcióját, a salakanyagok kiszűrését, illetve közvetlenül is károsítja a vesén belüli ereket (egyszerre mindkettő is előfordulhat).

Jegyezzük meg! A magas vérnyomás okozza a veseelégtelenségek 25 százalékát. Csak a cukorbetegség okoz ennél is több veseleállást.

Megfelelő vérellátás hiányában a veseműködés hatékonysága csökken, s ez további megterhelést jelent. A vese a magas vérnyomás okozta károsodás miatt már eleve csökkent hatékonysággal távolítja el a folyadékfelesleget, ami a visszatartott folyadék és nátrium miatt még magasabb vérnyomást okoz, s tovább károsítja a vesét.

Állj! Ha a kört nem szakítják meg, veséink végül bedobják a törülközőt, és teljesen leállnak. Ezt végállapotú vesebetegségnek nevezik. Ilyenkor vagy a vesefunkciót helyettesítő művesekezelésre vagy veseátültetésre van szükség.

A veseelégtelenség jelei

Ha a következő tünetek bármelyikét észleljük, keressük fel orvosunkat:

  • Gyakori vizelési inger, különösen éjszaka. O Vizelési nehézség
  • Vizelés közben tapasztalt fájdalom vagy égető érzés
  • A szem környékének puffadtsága, a kéz- és lábfej megduzzadása
  • Deréktáji fájdalom
  • Rossz szájíz, szájszag

A magas vérnyomás és a szem

SzemekA magas vérnyomás az artériák károsítása révén árt a szemnek. Az áldozatok ez alkalommal azok a vékony erek, amelyek a szem vérellátásáról gondoskodnak. Szemvizsgálat során szemorvosunk észlelheti ezt a károsodást, az érelmeszesedést és a magas vérnyomást gyakran az ilyen rutinvizsgálat során ismerik fel. Ha a szemünk erei károsodtak, elég valószínű, hogy a szervezet más artériáiban is túl nagy a nyomás. Ahol pedig érelmeszesedés tapasztalható, igen valószínű, hogy magas vérnyomás is fenná

Szembesítés. A szemünkben a retina, azaz az ideghártya a legérzékenyebb a magas vérnyomás okozta károsodásra. Ez a szem hátsó részében lévő, idegsejtekből álló réteg érzékeli a fényt, s továbbítja az agyba a látási ingerületet.

Retina
Retina ereire és kihat a magas vérnyomás!

A retina meggyengült artériái megrepedhetnek, s így vér és folyadék szivároghat a környező szövetekbe. Ez súlyos szövődmény, amely akár a látás elveszítéséhez vezethet.

Ha magas vérnyomást állapítottak meg nálunk, évente legalább egyszer keressük fel a szemorvost

Szerencsére a vérnyomás csökkentésével együtt a szemet érintő súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük. Az évenkénti szemvizsgálatokra azonban akkor is szükség van a biztonság kedvéért, ha sikerült a megfelelő szintre beállítani a vérnyomásunkat.

A szembetegség jelei

Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleljük, azonnal keressük fel orvosunkat:

  • Fényfelvillanásokat vagy apró úszó pontokat látunk
  • Úgy látjuk, mintha fátyol vagy árnyék ereszkedett volna látóterünk egy része elé
  • Látásunk elmosódottá vagy homályossá válik
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.