Magasvérnyomás kezelése

Végezhet-e fizikai munkát az, akinek magas a vérnyomása?

Igen, sőt az izommunka, a megfelelően végzett, rendszeres test­edzés hatására csökken a magas vérnyomás.

A rendszeres testedzés hatására csökken a hipertóniások nyugalmi vérnyomása és pulzusszáma. Lényeges különbséget jelent azonban az, hogy milyen stádiumú hipertóniáról van szó. Az I. stádiumban, amikor nincs szívizomhipertrófia, s más kóros elváltozás sem társult a magas vérnyo­­máshoz, akkor a rendszeres izommunka önmagában is elegendő a vérnyomás csökkentésére.

Edzés, munka

Megjegyzendő, hogy rendszeres testedzésen a hetenként legalább háromszor végzett testedzést értjük. II. stádiumban lévő hipertónia esetén részletes kivizsgálás (terheléses EKG, spiroergometria stb.) szükséges ahhoz, hogy megfelelő testedzést javasolhassunk. Ilyenkor a testedzés már önmagában nem elegendő, tehát a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként ajánlhatjuk. A fizikai munkajellegét illetően elsősorban a cardiorespiratoricus  állóképesség, s nem az izomerő növelésére kell törekednünk.

Bármely életkorban javasoljuk a testedzést, tartsuk szem előtt az alábbiakat:

  • ismerni kell az egyén általános egészségi állapotát, amit csakis előzetes orvosi vizsgálat állapíthat meg;
  • az egyén egészségi állapotának és ízlésének megfelelő testedzést (séta, kocogás, futás, úszás stb.) javasoljunk
  • bármilyen testedzésről legyen szó, csak megfelelő bemelegítés után szabad elkezdeni, s megfelelő levezetéssel befejezni
  • a testedzést biztonságos és egészséges környezetben (tiszta levegőn, tiszta vízben stb.) érdemes végezni, különben több kárt okozhat, mint hasznot;
  • bármilyen testedzésről legyen szó, be kell tartani a fokozatosságot. Ez még az olyan könnyű izommozgásra is érvényes, mint a séta, hiszen idős korban, vagy megromlott egészségi állapot esetén a séta is komoly izom­munkát jelenthet. Az ábrán bemutatott példa hetenként emeli a terhelést, miután az egyén legalább háromszor végezte az adott időtartamú sétát.

Az izommunka kedvező hatásainak a mechanizmusaira vonatkozóan még további vizsgálatok szükségesek. Alkalmasint a szimpatikus tónusnak, és a keringő katekolaminok szintjének a csökkenése következtében normali­zálódik a vérnyomás. Lehetséges, hogy egyidejűleg növekszik a paraszim­patikus tónus is. Nem tudjuk azonban, hogy milyen központi idegrendszeri mechanizmusok és hogyan vesznek részt az izommunka cardiovascularis hatásainak a kifejlődésében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.