Magasvérnyomás kezelése

A vizelethajtók szerepe a hipertónia kezelésében

A vizelethajtók jelentősége az utóbbi években csökkent, első­sorban azért, mert bizonyos mellékhatásaik (a vércukor- és zsír­szintjének, valamint a vér húgysavtartalmának növelése) kedvezőtle­nül befolyásolják az érelmeszesedés folyamatát.

A korszerű vérnyomáscsökkentő szerek mellé rendszerint nem is szükséges víz­hajtókat adni, de ha valaki adrenerg bénító vagy közvetlen értágító hatású szerre van beállítva, akkor feltétlenül szükséges e gyógy­szerek só- és vízvisszatartó hatását vízhajtóval ellensúlyozni, külön­ben fokozatosan elvesztik hatásukat.

Szövődmények

Ha a magasvérnyomás ­betegség szívelégtelenséggel szövődik, akkor sem tudunk lemondani a vízhajtók alkalmazásáról, és ilyen esetekben cukorbetegeknek is adjuk, mert a cukorbetegség egyébként is hajlamosít a só- és vízvisszatartásra. A vizelethajtók vércukorszint-emelő hatását diétával, in­zulinnal kezelt cukorbetegeken az inzulin adagjának növelésével el­lensúlyozni lehet.

Az említett ún. biokémiai mellékhatások ellenére a vízhajtók még ma is nagyon népszerűek, elsősorban a nyugati országokban. Olcsó­ságuk mellett egyik legfontosabb előnyük, hogy talán a legkevesebb panaszt okozzák a betegnek.

Vérnyomáscsökkentő hatásuk egyenle­tes, nem túl hirtelen következik be, a beteg által érzett mellékhatások (gyengeség, fáradtság, esetleg potenciazavarok) általában múlóak. A tapasztalat szerint a vízhajtókra beállított betegek szedik legrendsze­resebben a gyógyszert, így vérnyomásuk hosszú időn keresztül meg­figyelve is egyenletesen alacsony marad.

Rendszeres ellenőrzés fontossága

A vér összetételében bekö­vetkező változások rendszeres ellenőrzése szükség esetén megfelelő diéta bevezetése, esetleg gyógyszeres korrekció (Kalium-R vagy Verosprion szedése, a húgysavképződést gátló Milurit alkalmazása) mellett a vízhajtók ma is biztonságai szedhetők, és továbbra is fontos részét képezik a hipertónia kezelésének.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.