Gyógynövények

Fűszerkömény – megoldás puffadás esetére

FűszerköményAz ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családjába tartozó, Eurázsiában őshonos növény. Az ókor óta ismert, a legrégebbi írásos emlék, amely megemlíti, az Ebers-féle papirusztekercs. Manapság a világ legelterjedtebb fűszereinek egyike. Európában a 13. század óta használják, a középkori Európában a szerelmi bájitalok egyik komponense volt. Kaszálókon, nedves réteken vadon nő. Hazánkban több nemesített fajtát is termesztenek. Kétéves növény, az első évben csak leveleket hoz, a második évben hajt virágzó szárat. Karógyökere egyenes, hosszú.

Szára 60-80 cm magas, fent elágazó. Levelei keskeny sallangokra szeldeltek. Virágzata fehér vagy rózsaszín összetett ernyő. Június-júliusban virágzik. Termése ikerkaszat, barna színű, bordázott, sarló alakra görbült. A két résztermés csak a hasi oldalon érintkezik egymással. Gyűjteni a barna, de még nem kemény terméseket kell (június-júliusban). A magoknak jellegzetes fűszeres illatuk, kicsit csípős ízük van. Drogja szerepel a magyar gyógyszerkönyvben.

Kémiai alkotórészek:

illóolaj (legnagyobb mennyiségben oc-karvon), zsíros olaj, fehérje, flavonoidok, szénhidrátok.

Fűszerkömény

Hatás:

szélhajtó, étvágyjavító, emésztést serkentő, gyomorerősítő, görcsoldó, fokozza az epefolyadék termelődését, az emésztőmirigyek működését, az emésztőrendszerre nyug­tató hatást gyakorol.

Alkalmazás:

Puffadás, abnormális gáz­képződés esetén, csecsemők bélgörcsei­nek enyhítésére, az édeskömény helyett fűszerköményt   is   használhatunk .

Vigyázat! A magas illóolaj-tartalom miatt a javasolt napi adagon túl fogyasztva ingerli a gyomor- és bél­nyálkahártyát, sőt vesegyulladást is okozhat. Vá­randós kismamák ne használják!
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.