Panaszok és kezelésük

Visszértágulat – kezelés és megelőzés

A láb vénáiban (visszereiben) aprócska billentyűk gátolják meg, hogy a vér visszafelé folyjon. Ám ha ezek a billentyűk öröklötten gyengébbek, Ön egész nap talpon van, vagy több gyermeket is kihordott, akkor a billentyűk működése rossz lesz, így a vér pangani kezd a visszérben. Az eredmény: tekergő, kidudorodó vénák – és fáradt, saj­gó, viszkető, feldagadt lábak. A visszértágulat a legjobb esetben csupán kozmetikai jellegű problémát jelent, a legrosszabb esetben azonban gyulladással, sőt akár fekéllyel járhat, ha az ér közelében lévő bőr nem kap elég vért. Ha szülei valamelyikének ilyen problémája van, akkor az átlagosnál ötször nagyobb a veszélye, hogy az Ön lábán is kialakul az elváltozás. Génjeit ugyan nem cserélheti le, de így is sokféle lehetősége van, hogy enyhítsen a gondon.

Lássuk, milyen megoldások léteznek!

Szorítóharisnya és egyszerű gyakorlatok

A rugalmas szorítóharisnyák kissé összenyomják a lábat, hogy a vér ne tudjon visszafelé folyni – ennek eredményeként a láb kevésbé fog fájni és meg­dagadni. Japán kutatók 20, visszértágulatban szenvedő személy lábát vizsgálták meg, és azt találták, hogy a gyengé­től az erősig az összes fajta szorítóharisnya csökkenti a duzzadást, de a közepes és az erős változatok a leghatásosab­bak. (E harisnyák 22 Hgmm, illetve 30-40 Hgmm jelölésűek voltak.)

Ám a szorítóharisnya sem tökéletes. Hongkongi kutatók megállapították, hogy amikor a szorítóharisnyát viselő sze­mélyek testhelyzetet változtat­tak – például ülésből fölálltak, majd lábujjhegyre nyújtózkod­tak -, akkor lábuk különböző pontjain erősen ingadozott az éren belüli nyomás. A tudósok felfigyeltek egy súlyos kialakí­tási hibára: a lábszárban na­gyobb volt a nyomás, mint a bokában, pedig a vér szív felé áramoltatásához ennek éppen az ellentéte szükséges.

Arra a következtetésre jutot­tak, hogy aki mindennap órá­kat áll, annak érdemes szorító­harisnyát hordania, emellett azonban nem szabad megfeled­keznie az egyszerű, a lábszárat megmozgató gyakorlatok végzéséről sem, amelyeknek az a céljuk, hogy elősegítsék a vér áramlását e vékony vénákban. Ilyen például, ha minden órá­ban néhányszor lábujjhegyre emelkedik, testsúlyát egyik lá­báról a másikra helyezi át, be­hajlítja a térdét, megmozgatja a bokáját, vagy helyben jár.

Vadgesztenye-ki­vonat

A Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatói 16 gondosan megtervezett, össze­sen 11 776, idült vénás elég­telenségben (a visszértágulatot megelőző állapotban) szenvedő személy bevonásával készült vizsgálatot elemezve megálla­pították, hogy az e gyógynövénykivonatot szedők négyszer kevesebb fájdalmat éreztek azoknál, akik placebót kaptak, továbbá a felük esetében csök­kent a láb dagadása, 70 száza­lékuk pedig kevesebb viszke­tést tapasztalt. Emellett a lábukban érzett kimerültség és „nehézség” javulásáról is be­számoltak.

A vadgesztenye termésében van egy eszein nevű vegyület, amely állítólag egyenesebbé teszi a hajszálerek falát; labo­ratóriumi vizsgálatokban javí­totta a vénák véráramlását és a bennük uralkodó nyomást. Jellemző adagja naponta két­szer egy darab 300 milligram­mos tabletta.

Flavonidok

Ezek a gyümölcsökből, zöldségekből és magvakból kivont antioxi-dánsok bizonyítottan csökken­tik a visszértágulattal járó láb­duzzadást. A flavonoidoknak több fajtája van, például a ru­tin, a diozmin, a heszperidin vagy az oligomer proantocia-nidin-komplexek. Egy 133, idült vénás elégtelenségben szenvedő nő bevonásával ké­szült német vizsgálatban a ru­tin oxirutin nevű származéká­val kezelt alanyok lábának duzzanata kétszer olyan mér­tékben csökkent, mint a placebót szedőké. A hatás a kezelés befejezése után még hat hétig érezhető maradt.

Napi egy pohár bor

Spanyol kutatók 1778 fő kór­történetét elemezve azt talál­ták, hogy a napi egy pohár bort fogyasztók körében 50 százalékkal volt kisebb a vissz­értágulat veszélye, mint az en­nél többet vagy kevesebbet ivók esetében. Más kutatók szerint a borban lévő flavonoidok és szaponinok segíthetnek megőrizni az érfalak rugalmas­ságát és egészségét.

Egy kis pihenés

A finn Tamperei Egyetemi Kórház kutatói több ezer, visszértágulatban szenvedő személyt kérdeztek ki napi szo­kásaikról, és azt találták, hogy aki munkája miatt hosszú időszakokat tölt állva, annak esetében 60 százalékkal nő a visszerek megjelenésének koc­kázata. Amennyiben Ön a fog­lalkozása miatt sokat áll, ak­kor ha van egy kis ideje, üljön le, és polcolja föl a lábát!

Műtét

A leggyakrabban alkalmazott visszérműtét során előbb elkötnek egy nagy vénát, majd egyszerűen kihúzzák. Egy az Annals oftbe Royal College of Surgeons of England című szaklapban megjelent tanul­mány szerzői 100 főt kérdez­tek meg, akiknek a 90 százalé­ka azt mondta, hogy lába a műtét után néhány hónappal „sokkal jobb” volt vagy „telje­sen rendbe jött”. Tíz évvel ké­sőbb 60 százalékuk még min­dig azt mondta, hogy a lábát jobbnak érzi, vagy az jobban néz ki. Olasz kutatók 10 éven át követték figyelemmel visszérműtéten átesett betegek állapotát, és azt találták, hogy 30 százalékuk esetében 5 éven belül kiújultak a problémák, tíz év elteltével pedig már 40 százalékuk panaszkodott erre. A beavatkozásnak kockázatai is vannak: idegkárosodás akár az esetek 10 százalékában kialakulhat.

Jó tanács: Fiúk, ne erőlködjetek a vécén! Az Edinburghi Egyetem kuta­tói megállapították, hogy a bélürítés elősegítésére végzett erőlködés 94 százalékkal nö­veli a visszérproblémák koc­kázatát férfiak esetében (de nőkében nem). Erőlködéskor nő a nyomás a lábszár vissz-ereiben. Fogyasszon elegendő rostot és igyon elegendő folya­dékot, s máris nem lesz olyan nagy dolog a nagydolog!

Segíthet még:

  • Szkleroterápia kis és közepes visszerek eseten e beavatkozás során sóoldatot vagy újabban hab­képző szert injekcióznak be, amely irritálja az érbelhártyát, s idővel gyulladást, hegesedést idéz elő, majd az végül elzárja az eret. A pókhálószerű, vé­kony visszerek három-hat hét alatt eltűnhetnek; nagyobb erek esetében ehhez négy hó­napra is szükség lehet.
  • Rádiófrekvenciás és lézersebészet e helyi érzéstelenítésben végzett be­avatkozások során a véna eltüntetésére nagy erejű fény ­vagy rádióhullámokat használ­nak (melyeket kis bemetszésen át bevezetett katéterrel irányí­tanak a megfelelő helyre). Az egyetlen hátrány, hogy a kezelést néha többször is meg kell ismételni a kiújuló vissz­erek miatt.

 

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.