Magasvérnyomás kezelése

Dopegyt a leggyakrabban használt gyógyszer

A Dopegyt évtizedekig a leggyakrabban használt vérnyomás­csökkentő szer volt, de amióta más támadáspontú, kevesebb mellék­hatással rendelkező és korszerűbb szereket ismerünk, használata visszaszorult. Legveszélyesebb mellékhatása az ún. ortosztatikus hipotónia (orthos = egyenes, stasis = állás, hypotonia = alacsony vérnyomás), vagyis a vérnyomás lezuhanása fekvésből vagy ülő helyzetből történt felállás után.

Vérnyomáscsökkentő hatása

Ez a csökkenés akár 60-80 Hgmm is lehet, ami az agy vérkeringését már komolyan veszélyezteti, ezért nem ritka az ájulás sem, főleg éjjel, amikor a beteg vérnyomása amúgy is alacsonyabb, és fekvő helyzetből hirtelen felkelve igen ala­csony értékre zuhan.

Részben ki lehet védeni ezt a mellékhatást az­zal, hogy a beteg nem hirtelen kel fel ágyából, de leghelyesebb or­tosztatikus hipotóniára egyébként is hajlamos (pl. idős) betegnek Dopegytet egyáltalán nem adni. Ritkán ugyan, de előfordul vérsze­génység és májártalom is a Dopegyt mellékhatásaként, újabban pe­dig az agy működését károsító hatásról számoltak be igaz, csak ilyen nagy adagok (napi 8-10 tabletta) szedése után.

Csökkenő felhasználás

Mindezek alap­ján helyes, ha a Dopegytet szedő betegek száma fokozatosan csök­ken a jövőben, és valószínűleg néhány év múlva teljesen el fog tűnni ez a gyógyszer. Ma azonban van még egy fontos alkalmazási terüle­te: a terhességgel kapcsolatos hipertónia kezelése, ugyanis erről a szerről egyértelműen bebizonyították, hogy a magzatot nem ká­rosítja.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.