Magasvérnyomás kezelése

Elősegíti-e az izommunka a visszérbetegség kialakulását?

Az álló munka elősegíti a visszérbetegség kialakulását, különösen az erre hajlamos egyénekben, veleszületett vénafal-gyengeség és véna­billentyű-gyengeség esetén.

A vénák szerepe nem egyszerűsíthető le arra, hogy visszajuttatják a vért a kapillárisokból a szívbe, hanem módosítják a hemodinamikai paramé­tereket, s aktívan részt vesznek a cardiovascularis adaptációban . A vénás keringés kóros megváltozása igen súlyos megbetegedéseket is okozhat. Visszértágulat akkor alakul ki, amikor valamely ok miatt nem zárnak tökéletesen a vénákban lévő billentyűk.

Viszeres véna

Anatómiai felépítésük és elhelyez­kedésük alapján négyféle vénabillentyűt különböztetnek meg, de élettani szempontból az a lényeges, hogy egészséges emberben a vénabillentyűk töké­letesen zárnak, s megakadályozzák, hogy a vénákban a vér visszafelé, a kapillárisok felé áramoljon.

A vénabillentyűk szakaszokra osztják a vénákat, s így a teljes vénás véroszlop hidrosztatikai nyomása helyett csupán az adott érszakaszban lévő vér hidrosztatikai nyomása hat az érfalra ortosztatikus test­helyzetben. Ha bármely okból (öröklött vénafalgyengeség, álló foglalkozás stb.) úgy kitágul a véna, hogy a vénabillentyűk nem zárják el az eret, akkor megnő a véroszlop hidrosztatikai nyomása. Emiatt lassabban áramlik a vér a szív felé, következésképpen felgyülemlik a vér a kitágult vé­nákban.

Ezért tovább növekszik a véroszlop nyomása, még inkább lassul a véráramlás, mígnem a lassan áramló vér bealvad, trombus képződik. A trombusképződés súlyos következményekkel (embolizáció, érfalgyulladás stb.) járhat. Következésképpen a visszértágulat gyógykezelést igényel.

Kiket érint? Megelőzés

Bármely vénás érszakasz kitágulhat, de leggyakrabban az alsó végtag (v. saphena magna) vénáin jelentkezik a visszértágulat. Főként a középkorúak betegsége. A visszértágulat kialakulása megelőzhető, ezért különös gondot kell fordítani a kockázati tényezőkre (családi előfordulás, álló foglalkozás stb.). A megelőzés legjobb módja a rendszeres testedzés, elsősorban a dinamikus végtagmozgásokat igénylő gyakorlatok (pl. kocogás, futás, úszás).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.