Magasvérnyomás kezelése

Van-e szerepe a magas vérnyomásnak az izomlázban?

Nincs.

Az  összefoglalóan, izomláznak nevezett tünetegyüttes erős izommunka végzésekor alakul ki: a működő izom feszes, duzzadt, meleg és fájdalmas. Az izomban felszaporodó anyagcseretermékek (tejsav, C02, adenozin stb.) sa­vanyítják a pH-t, s fokozzák az interstíciális folyadék ozmotikus nyomását. A savanyú pH a vérben elősegíti ugyan az oxyhemoglobin disszociációját, de a tüdőben csökkenti a hemoglobin oxigénszaturációját. Csökken a vörös­vértestek membránjának a deformabilitása, emiatt a szűk kapillárisokon való átjutásuk.

Ez is hozzájárul a szöveti hipoxia kialakulásához. Az interstícium-ban felszaporodnak a mukopoliszaharidok, amelyek méginkább fokozzák az ozmotikus nyomást, következésképpen növekszik a szövetközti folyadék mennyisége, duzzad az izom. A szövetek feszülése aktiválja a nociceptorokat, s izomfájdalom lép fel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.