Betegségek és megelőzésük

Visszértágulat tünetei, kezelése

Milyen okokra vezethető vissza a visszeresség?

A visszeresség kialakulásában több tényező játszik szerepet, így a rendszeres alkoholfogyasztás, az álló munkavégzés, a többszöri terhesség, valamint a túlsúly is. Ha ritkán fordul elő a probléma, akkor gyulladás gátló és antibiotikum szedésével megszüntethető az.

Komolyabb a helyzet viszont, ha krónikus visszérgyulladásról van szó, ekkor ugyanis több területen is ajánlott odafigyelni arra, hogy a gyógyulás érdekében mindent megtegyünk. A hajnali lábikragörcs és az esti lábfájás megszüntetése, valamint az ezek jelentette egészségügyi kockázat megelőzése érdekében a gumiharisnya viselése nem minden esetben jelent megoldást, így a teljes véna eltávolítása, vagy például lézerrel, injekcióval egy részének keringésből történő kizárása válhat szükségessé.

Fontos tudnia, hogy az életmódváltás, az egészséges étkezés és a mozgásra való odafigyelés mind szerepet játszanak a visszeresség megelőzésében, valamint a már kezdődő betegség megszüntetésében.

A visszerek tágulata általában családi öröklődés­re vezethető vissza. A lábon a kisebb felszíni vé­nák fala meggyengül, és a bőrfelületen jól látha­tóvá válik a kék, hálózatosán tágult vénarend­szer. A vénabillentyűk hibás működése miatt a vér visszafelé áramolhat, mégpedig a mély vénákból a felületi vénák felé, és azokat feltöl­ti. Sokan azt gondolják, hogy az állómunka (pl. fodrász, bolti eladó tevékenysége) okozza a visszértágulatot Az állómunka valójában csak többé-kevésbé ronthatja az állapotot, de álta­lában nem ez a kiváltó ok.

A nők hajlamosabbak a visszértágulatra, mint a férfiak, és az elhízásnak, a túlsúly­nak is fontos szerepe van a felületes véna­betegségekben, a nagyobb nyomás miatt.

Tünetek és jelek

A visszértágulat fájdalommal járhat, súlyos esetben akár nehezen kezel­hető lábszárfekélyt okozva a boka körül. Először csak a boka körüli bőr változik el, viszketés jelentkezik, majd barnás elszíneződés, és ez már könnyen lábszárfekéllyé alakulhat.

Egyszerű, önsegítő módszerek

Visszérbetegség esetén néhány egyszerű, könnyen alkalmazható módszer:

  • kerüljük a hosszú ideig tartó állómunkát;
  • mozgassuk meg lábainkat, lehetőség sze­rint sétáljunk a láb keringésének javítá­sára;
  • ha mód van rá, polcoljuk fel lábunkat;
  • használjunk rugalmas harisnyát, ha az orvos ezt ajánlotta;
  • túlsúly esetén adjunk le néhány kilót.

Kezelési lehetőségek

Habár a visszértágulat nem mindig látha­tó, ám fájdalmas, műtétet általában csak a lábszárfekély kialakulásának veszélye esetén szoktak végezni. Egyesek viszont esztéti­kai okok miatt is megoperáltatják visszereiket.

Gyógynövények

Vannak bizonyos gyógyteák, amelyek rendszeres fogyasztása segít megerősíteni a visszérfalat, és a gyulladást is megszünteti. Ilyen a vadgesztenye, de a körömvirág, a keskenylevelű útifű, de a feketenadálytő-szár is remek választásnak bizonyul.

A körömvirág egyébként kenőcsként is beválik, ezt érdemes váltó lábfürdő után alkalmazni, majd felpolcolva pihentetni a lábakat. Ha átköti a lábszárakat egy kötéssel, a hatóanyagok mélyebben tudnak beszívódni.

A gyógynövényes fürdő is gyógyírt jelenthet a fájdalmakra, így érdemes gesztenyét, körömvirágot, ajtóbojtorjánt, orbáncfüvet, levendulát és rozmaringot használni erre a célra.

A hagyományos gyógyászat kedvelőinek körében a piócák is említést érdemeltnek, ugyanis az általuk termelt hirudin nevű anyag gátolja, hogy a vérlemezkék összeragadjanak. Ha a régi időkben alkalmazott módszer nem nyerné el tetszését, napjainkban már krém formájában is elérhető a piócák által termelt értékes anyag.

Az illóolajok kedvelői számára a cickafark, a ciprus, a citrom, a kamilla és a rozmaring is jó választásnak bizonyul. Ezeket fürdő alkalmával használhatjuk, max. 20-30 perc elegendő a kádban töltve. A felsoroltak masszázsolajként is javasoltak.

Akupresszúra

Testen kezelendő pont: L-6.

Táplálékkiegészítők

Az érfalak erősítése és a vérkeringés javítása az első számú célok a visszeresség tüneteinek enyhítésekor, valamint a betegség megelőzésekor. A C-vitamin bioflavonoidokkal együtt javasolt, de az E-vitamint tartalmazó készítmények is ajánlottak.

Hála a bio boltok széles választékában, ma már vadgesztenye kivonatot is beszerezhetünk táplálék kiegészítő formájában, amely különösen hatékonynak mutatkozik a visszeres betegek esetében.

A páciensek szervezete egyébként nem képes egy bizonyos vegyület, méghozzá a fibrin lebontására. Ez rakódik le a visszér melletti szövetekben, cél tehát ennek lebontása. Segítséget jelenthet a fokhagyma, a gyömbér, a hagyma, az ananász és a Cayenne-bors kivonatát tartalmazó táplálék kiegészítő. Az infarktus megelőzésének szempontjából erre mindenképpen ajánlott ügyelni.

A kezelésnek a következő lehetőségei is vannak:

  1. Enyhe esetekben elegendő lehet a ru­galmas harisnya rendszeres használata.
  2. A fájdalmas vénát ún. szklerotizáló szert tartalmazó injekcióval ki lehet iktatni, el lehet zárni.
  3. A véna lekötése révén a felületi véna ke­ringését meg lehet szüntetni (lásd a len­ti az ábrasort).
  4. Végül a vénát teljes egészében el lehet távolítani. A vénás ér két végén történt bemetszés után az érsebész a hibás eret, érszakaszt egyszerűen „kihúzza”.

Vénalekötések

Egészséges véna

(Kép fent) Az egészséges vénákban a billentyűk biztosítják az egyirányú véráramlást: a vér a felületi vénákból a mélyvénákba, majd a szív felé áramlik.

Visszeres véna

(Kép fent) A felületi véna elvékonyodott billentyűje vagy a felületi vénát mélyvénával összekötő ér billentyűhibája miatt a vér visszafelé áramlik, és a felületi véna megduzzad, kidomborodik.

Visszér elkötése

(Kép fent) A vénalekötés hatásos módszer. A felületi véna lekötésével a vér visszafelé való áram­lását megakadályozzuk, a vér így a mélyvé­nából a szívbe tud áramlani.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.