Cukorbetegség tanácsok

Gondolta volna, hogy a kertészkedés krónikus betegségeket előzhet meg?

A kert egyszerre szolgálhat sportpályaként és rekreációs területként. Kutatások megállapították, hogy a kertészkedés az egyik legjobb módszer a krónikus beteg­ségek megelőzésére, illetve azok tüneteinek enyhítésére. Tevékenykedjen heten­te legalább háromszor-ötször 30 percet a kertben. Ez segít kordában tartani cu­korbetegségét, s közben a környezete is szépül.

Jelölje be a naptárban, mikor kell ősszel ledugni a virághagymákat!

Fog­ja a családi naptárat, lapozzon az őszi hónapokhoz, és írja be három egymást követő hétvégéhez, hogy „dugványozás”. Úgy tervezze, hogy alkalmanként leg­alább egy órát dolgozik. Az ágyások felásásával egy hétre való edzést letudhat, tavaszszal pedig az összes szomszéd az ön virágait fogja irigyelni.

Jegyezzük meg: Az ásás, a kapálás és az öntöző-kanna-cipe-lés alaposan megdolgoztat inden izom­csoportot.

Ásás

Ha új ágyásokat szeretne kialakítani vagy a régieket előkészíteni ültetés­hez, ássa fel a területet hagyományos ásóval. Ha túl nagy területről van szó, az ásást több részletben is elvégezheti vagy kölcsönözhet rotációs kapát, amely bár megkönnyíti a munkát, a kart mindenképpen megdolgoztatja. A vízhólyagok el­kerülése érdekében kesztyűben dolgozzon!

Gyomirtó helyett gyomlálás

Kímélje meg a talajt a vegyszeres gyomirtó sze­rektől, s húzkodja ki kézzel a gyomokat. Ehhez csak egy pár kesztyűre, egy kis kapára, a kiszedett növényeknek szánt vödörre vagy zsákra, és esetleg térdvédőre van szükség. Jobb kézzel lazítsa meg a talajt a kis kapával a gyom tövénél, a bal­lal pedig húzza ki a gazt tövestül. Tízpercenként váltson kezet. Ettől nemcsak a kert lesz szebb, de (egy 68 kg-os személy esetében) óránként 306 kcal (1276 kJ) energiát is eléget.

Ültesse be az előkertet virágokkal!

Válassza ki az előkert egyik legfeltűnőbb helyén lévő, az utcáról is jól látható ágyasát, és ide összpontosítsa a virágülteté­si erőfeszítések háromnegyedét. Itt aztán adjon bele apait-anyait! Jól trágyázza meg a talajt, alakítson ki új, mutatós szegélyt, pontos terv szerint öntözzön, a virágokat pedig szín és magasság szerint válogassa össze úgy, hogy az ágyás egész évben gyönyörűen virítson. Az ásással, kapálással és öntözőkanna cipeléssel alaposan megdolgoztatja magát úgy, hogy ezt közben szinte észre sem veszi. Ráadásul a kert előtt elsétáló szomszédok nem győznek majd álmélkodni, s a vi­rágokon keresztül talán néhány új barátot is sikerül szerezni.

Vigyen magával rádiót a kertbe!

Minden negyedik zeneszám után kezdjen valami mást csinálni. A szabadtéri tevékenységek váltogatásával elkerülheti, hogy túlzottan megterhelje valamelyik izomcsoportot. Ha például eleinte földet talicskázott, a negyedik szám elhangzása után térjen át az ágyások öntözésére.

Készítsen komposztot a kert és önmaga egészségéért!

A komposztálás kör­nyezetbarát tevékenység, mert segítségével a különféle biológiai anyagok, pél­dául a lenyírt fű vagy a banánhéjak visszajuttathatók a talajba. Ez azonban nem minden, ugyanis a komposztáló olyan feladatokat is ad, amelyek megdolgoztat­ják az izmokat. A komposzthalmot rendszeresen át kell forgatni, hogy a bomlá­si folyamatok megfelelően alakuljanak, s ehhez bizony lapátot, villát vagy gereb­lyét kell ragadni. Ha 30 percen át forgatja a komposztot, azzal 250-300 kcal (1042-1251 kJ) energiát éget el.

Kapcsolja ki az öntözőberendezést!

A kert locsolásának legkényelmesebb módja a forgó vagy bólogató öntözőberen­dezés, amely nem ad semmi munkát a kertésznek. Legköze­lebb, ha növényei vízre szomjaznak, menjen ki a kertbe, és próbálja a locsolócsővel egyenként megöntözni valamennyit. Közben figyelemmel kísérheti az egyes növények fejlődését, és a cső húzogatásával és emelgetésével az izmait is megmoz­gatja. Ha ez már túl könnyen megy, a locsolócső helyett térjen át a kannából való öntözésre. Ha már a vízzel teli kan­nát is könnyedén tudja cipelni, az egyértelműen jelzi, hogy megerősödött.

Veteményeskert

Nincs egészségesebb a saját termesztésű zöldségeknél, s ha ezeket fogyasztja, a környezetet is kíméli, mert nem autózik a boltba és haza. A saját zöldségek frissességével kapcsolatban nem lehetnek kételyei, és azt is pon­tosan tudja, hogy a termesztésükhöz nem használt vegyszereket. A saját termesz­tésű paradicsom, bab, saláta, tök és egyéb zöldségek begyűjtése büszkévé teszi a kerttulajdonost. Olyan elégedett lesz eredményeivel, hogy gyakrabban fogyaszt zöldségeket, és új recepteket is kipróbál, csak hogy a termésből semmi se vesszen kárba.

Fűszernövények

A friss zöld fűszerek használatával csodálatosan finommá te­heti az ételeket – ám a boltban arcátlanul sokat kérnek értük. A megoldás? Ter­messzen sajátot! A fűszernövények többsége a meleg, száraz körülményeket ked­veli, amelyek közt szinte semmilyen más növény nem él meg. Próbálkozzon zsályával, oregánóval (szurokfű), kakukkfűvel, bazsalikommal, tárkonnyal és roz­maringgal. A legfinomabb ízeket úgy érheti el, ha a növényeket tiszta komposzt­ba ülteti, és éppen csak annyit öntözi őket, amennyire feltétlenül szükséges, így kisebb termetűek lesznek, s többet termelnek az ízüket adó olajokból. Ha meg akarja szárítani őket, reggel vágja le az ágakat, mert az illatuk akkor a legerő­sebb. Tegye a lenyesett ágakat nagy papírzacskókba (egy zacskóba csak egyféle növényt), s akassza fel egy napsütötte helyen. A növények így egy-két nap alatt teljesen kiszáradnak.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.