Magasvérnyomás kezelése

Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

A gyógyszeres kezelés mellett az egészséges életmód csökkenti a vérnyomást

A magas vérnyomás gyógyszeres kezelésének a beállítása körültekintő orvosi vizsgálatot igényel, mert mindenekelőtt tisztázni kell a magas vérnyomás okát. Akár indokolt a gyógyszeres kezelés, akár nem, mindenképpen fontos az egészséges életmód kialakítása. A kezelő or­vos kötelessége, hogy felhívja erre a beteg figyelmét, s megbeszélje vele a teendőket.

Az életmóddal kapcsolatban a következőkre kell figyelni:

  • Táplálkozás. Általában az étrend összeállítását hangsúlyozzák: a zsír- és sószegény ételek fogyasztását javasolják. Kevesebb figyelmet fordítanak magára az étkezésre, holott aligha becsülhető le a nyugodtan és megfelelő környezetben történő étkezés élettani jelentősége. A helyes táplálko­zási szokások fontos jellemzője a napi étkezések száma és időpontja, valamint az egy-egy étkezés alkalmával elfogyasztott ételek mennyisége.[brbr]A „pukkadásig” történő evés akkor is megterheli a szervezetet, hogyha zsír és sószegény ételeket fogyasztott az egyén. Miután az üres gyomor ugyanúgy rontja a közérzetet és a teljesítőképességet, mint a túlterhelt gyomor, az étkezesek napi eloszlásának kialakításakor azt kell figyelembe venni, hogy az el­fogyasztott ételek után milyen gyors a gyomor ürülése. Ugyancsak lényeges a folyadékfelvétel. A túlzottan nagy folyadékfelvétel (ételekkel és italokkal együttesen) nagy megterhelést jelent a vérkeringés számára.
  • Optimális testsúly. Élettani szempontból az a testsúly optimális, amely mellett az egyén jól érzi magát és maximális a fizikai teljesítőképes­sége. Felesleges olyan diétát erőltetni, amit a paciens nem, vagy csak rövid ideig képes betartani. Az egészséges étkezési szokások kialakítása meg­könnyíthető a többi életmódi tényező, mindenekelőtt a rendszeres testmozgás segítségével.
  • Rendszeres testedzés. Minden életkorban meghatározó szerepe van az egészséges életmód kialakításában. Nem egyszerűen csak magának az izomműködésnek (az izom vérkeringésének, anyagcseréjének, szöveti szerke­zetének stb.) a kedvező élettani hatásairól van szó, hanem a működő izomból, a kinesztéziás receptorokból eredő idegingerületeknek az agyműködésre gya­korolt hatásáról is. Ez az alapja annak, hogy az élettani szempontból helyesen végzett testedzés testi és lelki felfrissülést eredményez. Széleskörű vizsgálatok bizonyítják, hogy még az időskorúak magas vérnyomása is csökkent a rendszeres mozgás (séta, futás, úszás) hatására.
  • Dohányzás. Többszörösen bizonyított, hogy a dohányzás károsítja a szív- és érrendszert is.
  • Az alkohol általában káros, de naponta 2-4 dl bor, elsősorban a vörösbor, étkezés közben elfogyasztva bizonyítottan kedvező hatású. A tömény alkohol azért káros, mert gyorsan felszívódik, s a májban lévő enzi­mek (alkoholdehidrogenázok) nem képesek elbontani a nagymennyiségű alko­holt. A vérben keringő alkohol a tüdőn keresztül is csak lassan távozik. Következésképpen sokáig megmarad a vérben, s ezért károsítja a sejteket (agy, máj). A kevesebb alkoholt tartalmazó italok (pl. sör) fogyasztása pedig a nagy folyadékmennyiség miatt terheli a szívet.

A magasvérnyomás-betegség kezelésének általános alapelveként azt mondhatjuk, hogy nem gyógyszerekkel kezdjük az I. stádiumban lévő, szövőd­ménymentes hipertónia kezelését, hanem az egészséges életmód kialakításával.

Gyógyszeres kezelése választása

Gyógyszeres kezelést csak akkor alkalmazzunk, hogyha sikertelen az életmód­változtatás, vagy ha súlyosabb hipertóniát állapítottunk meg. A gyógyszeres kezelés beállításakor ajánlatos tartós hatású szereket alkalmazni, s ügyelni kell arra, hogy ne hirtelen és gyorsan, hanem fokozatosan csökkenjen a vér­nyomás.

A beteg állapotától függően a különböző gyógyszerek (bétablokkoló, kalcium antagonista, thiazid-diureticum, angiotenzin konvertáló enzimgátló: ACE-gátló) kombinációitól várható jó eredmény. Megkönnyíthetik az orvos munkáját a terápiás elveket, s a választható gyógyszereket összefoglaló aján­lások.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.