Magasvérnyomás kezelése

A rendszeres testedzés okozhat hipertóniát?

A rosszul végzett, kizárólag vagy túlnyomórészt izometriás gyakorla­tokból álló testedzés, az egyéni hajlamtól függően, 6-48 hónap alatt magas­vérnyomás-betegséget okoz.

A dinamikus mozgásokból álló testedzés (pl. fu­tás) alatt folyamatosan és kisebb mértékben emelkedik a vérnyomás, mint a túlnyomóan sztatikus mozgáselemekből álló gyakorlatok (pl. súlyemelés) vég­zésekor.

Orvosi felügyelet és felelősség

Az a tény, hogy a rosszul vezetett testedzéssel ártani is lehet, felhívja a figyelmet az orvos felelősségére. Sajnos halál is előfordult amiatt, hogy az or­vos nem megfelelő testedzésre biztatta a páciensét. Az sem elegendő, hogyha csak annyit mond az orvos a tanácsot kérőnek, hogy többet kell mozognia. Alapos, általános kivizsgálás után azt is meg kell mondani, hogy milyen test­edzést (kocogás, futás, úszás stb.) és hogyan végezze az illető.

A testedzés módját az egyén egészségi állapota alapján az elérendő célnak (fogyasztás, izomerő növelése, koordináció fejlesztése, általános felfrissítés stb.) megfe­lelően kell megbeszélni a pácienssel. Nagyon fontos, hogy ne erőltessünk olyan testedzési formákat, amelyekhez nincs kedve az illetőnek. Ha min­denképpen szükségesnek tartunk egy adott testedzést (pl. masszázst), akkor er­ről kellő érveléssel győzzük meg az illetőt.

Bemelegítés fontossága

Külön hangsúlyozni kell a beme­legítés élettani jelentőségét, mert súlyos károsodásokat (mikrosérülések, izomszakadás, csonttörés stb.) okozhat a kellő bemelegítés nélkül megkezdett test­edzés. További fontos tényező a megfelelő környezet (a levegő tisz­tasága, a talaj minősége, a hőmérséklet stb.). Sokkal nagyobb kárt okoz, mint hasznot például az, hogyha a kipufogó gázokkal szennyezett utcai levegőn ko­cog az egyén.

Jegyezzük meg! A szakmai szempontból kifogástalan, rendszeres testedzés a testi és lelki egészség megőrzésének leghatékonyabb és legolcsóbb eszköze.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.