Magasvérnyomás kezelése

Egy kis teát? Fogyasszuk az érrendszerünk védelmében!

A víz után a tea az, amiből az emberek világszerte a legtöbbet isznak. Ráadásul lehetséges, hogy ez az egyik legegészségesebb ital, annak ellenére, hogy koffeint tartalmaz.

Csésze tea

Az utóbbi években a tudósok egyre több bizonyítékot gyűjtöttek össze arra vonatkozóan, hogy mind a zöld, mind a fekete tea védelmet nyújt a szíves érrendszeri betegségek ellen. (A gyógyteák ebből a szempontból nem számítanak, mivel azokat nem a te cserje leveléből főzik.)

Azok számára tehát, akik nem akarnak teljesen lemondani a koffeinről, csupán csökkenteni akarják annak bevitelét, a kávéról a teára való áttérés igen jó megoldás lehet. A tea sokkal kevesebb koffeint tartalmaz. Két és fél deci fekete tea koffeintartalma 40-50 mg, ugyanennyi zöld teáé pedig mintegy 30 mg. Egy hasonló adag kávéban ezzel szemben 110-135 mg koffein van.

Fekete tea
Fekete tea

Mindennapos nyomás. A tanulmány rávilágított, hogy a koffein vérnyomásra gyakorolt hatását a megszokott napi tevékenységek végzése közben érdemes vizsgálni. A Duke Egyetem kutatói egy nemrég befejezett vizsgálatban 19 személyt láttak el hordozható készülékkel, amely két napon át 15 percenként mérte a vérnyomásukat. Az alanyok az egyik nap egy csésze kávénak megfelelő dózisú koffeintablettát kaptak, a másik napi tabletta viszont négy-öt csészényi koffeint tartalmazott. Az alanyok mindkét nap a szokásos rutinjuk szerint éltek. A résztvevők vérnyomása átlagosan öt ponttal volt magasabb azon a napon, amikor a nagyobb mennyiségű koffeint kapták.

Ha tehát magas a vérnyomásunk, jussanak eszünkbe ezek az adatok, mielőtt a következő csésze kávéért nyúlnánk.

Szögre a bögrét?

A válasz attól függ, hogy kit kérdezünk. A legtöbb szakértő továbbra sincs meggyőződve arról, hogy jelentős összefüggés lenne a koffein és a magas vérnyomás között. Sőt a National Heart, Lung and Blood Institute egy szakértői bizottsága 1997-ben kijelentette, hogy „a népesség körében végzett felmérésekben nem találtak közvetlen összefüggést a koffeinbevitel és a megemelkedett vérnyomás között”.

Ennek ellenére óvatosságból (amíg a vizsgálatok egyértelműbb eredményt nem hoznak) sok orvos azt javasolja, hogy a magas vérnyomásban szenvedők naponta legfeljebb 200 mg koffeint fogyasszanak. Ez nagyjából két csésze filterkávénak, négy csésze teának vagy négy doboz koffeintartalmú üdítőitalnak felel meg.

Koffeines italok
Koffeines italok

No persze a koffeinbevitel csökkentésének más egészségügyi indokai is vannak:

  • A túl sok koffein idegessé és szorongóvá tesz, s alvászavart is okozhat.
  • A koffein felboríthatja az emésztőrendszer működését, s gyomorégést, székrekedést vagy hasmenést okozhat, emellett súlyosbíthatja a már meglévő gyomorfekélyt.
  • A koffein irritálhatja a húgyhólyagot. Mivel pedig enyhén vízhajtó hatású is, gyakoribb vizelésre késztethet.
  • A koffein árthat a csontoknak. A kutatások szerint minél több koffeint fogyasztunk, annál több kalciumot ürítünk ki a vizeletünkkel. Ennek eredményeként csontjaink állománya megritkulhat, és idősebb korban megnő a combnyak- és egyéb csonttörések veszélye.
  • Terhes nők esetében a koffein fogyasztása növelheti a vetélés, illetve az igen kis súlyú (2,30 kg alatti) gyermek születésének kockázatát.
Kutatási eredmények: Ha magas a vérnyomásunk, és stresszhatás alatt állunk, bánjunk csínján a koffeinnel -javasolják az Oklahomai Egyetem kutatói. Kísérletükben 31 kávéivó orvostanhallgatót vizsgáltak. Grépfrútlevet itattak velük, de egy részüknél az italba koffeint kévéitek. A serkentőszerjelentősen megemelte a diákok vérnyomását: a szisztolés nyomás 5 Hgmm-rel, a diasztolés nyomás pedig 4 Hgmm-rel nőtt. Amikor a koffeint vizsgastresszel kombinálták, egyes alanyok vérnyomása 10, illetve 6 Hgmm-os emel-kedéstmutatott.
Jegyezzük meg! Számos, vény nélkül kapható orvosság is tartalmaz koffeint, például a meghűlés elleni készítmények, fájdalomcsillapítók és étvágycsökkentők. Ha kerülni akarjuk a koffeint, mindig nézzük meg a készítmények összetételét.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.