Magasvérnyomás kezelése

Van-e szerepe a hipertóniának az érelmeszesedés kialakulásában?

Nincs közvetlen szerepe; önmagában a magas vérnyomás nem okoz érelmeszesedést, de elősegíti, gyorsítja a kialakulását

Érelmeszesedésnek (arteriosclerosisnak) nevezzük azt az állapotot, amelyben csökkent az artériák falának a rugalmassága. Ennek az az oka, hogy egyrészt károsodnak az érfal rugalmas rostjai (media-sclerosis), másrészt atherosclerosis alakul ki. Ez utóbbi azt jelenti, hogy elszórtan vagy egymással összefolyva lerakódások (atheromas plakkok) keletkeznek az érfalban.

Az érfal rugalmasságának a csökkenése, illetve az érszűkület miatt emelkedik a vérnyomás. A magas vérnyomás okozta érfalfeszülés következtében sérülékenyebb az endothelium; az endothelsérülés pedig elindíthatja az atheromas plakkok képződését az intimaban. Az atheromas plakkok beszűkítik az eret, akár olyan mértékben, hogy az átjárhatatlanná válik. Amint csökken a lera­kódások mögötti területek vérellátása, ez zavarokat okoz az adott szerv (szív, agy stb.) működésében.

Életkor és nem szerepe a kialakulásában

Az arteriosclerosis kialakulása az életkor előrehaladtával párhuzamo­san fokozódik; egyes felmérések szerint az időskorúak, pontosabban a 65 év felettiek mintegy 70-90%-ában jelen van. Férfiakban gyakoribb, mint a nők­ben. Leggyakrabban az aortában, a szív koszorúereiben, az agyi erekben és az alsó végtag artériáiban alakul ki, többnyire az érelágazódásoknál.

Még nem ismerjük pontosan az atheromas plakkok képződésének a mechanizmusát, de annyi biztosan állítható, hogy többféle oka lehet, s ezek között első helyen állnak az öröklött és az életmódi tényezők. Az életmódi tényezők közül a táplálkozást, pontosabban a zsíros-koleszterines ételek túlzott fogyasztását emelik ki annak alapján, hogy gyakoribb az athero­sclerosis azokban az egyénekben, akiknek a vérében magas a lipoidok, min­denekelőtt a kis sűrűségű lipoprotein (LDL) koncentrációja (hyperlipaemia, hyperkoleszterinaemia).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.