Szív- és érrendszeri betegségek

A sófogyasztás és a hipertónia összefüggése

Jól ismert a konyhasófogyasztás és a hipertónia kapcsolata. Vannak adatok arra vonatkozóan, miszerint a túlzott konyhasófogyasztás az emberek mintegy 25-30%-ánál, az ún. sóérzékenyeknél hipertóniára hajlamosít. Olyan vizsgálatok is vannak, miszerint sószegény étrenddel átlagosan mintegy 10 Hgmm-rel lehetett csökkenteni a vérnyomást.

A konyhasó alapvetően életfontosságú ásványi anyag, a sejtek mű­ködésében, a vérkeringésben, a vízháztartásban nélkülözhetetlen. Ugyanakkor túl sokat, kb. 15-20 g-ot fogyasztunk naponta belőle, mintegy 3-4 szer annyit, mint amennyi az ajánlás.

Kutatási eredmények! Hazai ajánlások 2-5 g nátrium-klorid fogyasztását javasolják. Miután nem tudjuk biztosan megállapítani, kik a sóérzékenyek, minden hi­pertóniás számára ajánlott a sókorlátozás. A napi sófogyasztásunk 3/4 része az élelmiszerekből származik, csak kisebb része a sótartóból.

Miután ezek nagy részét a fogyókúra keretében úgyis korlátozni kell, egyúttal a sóbevitelt is korlátozzuk. A sózáshoz használhatunk csökken­tett nátriumtartalmú sót amelyben a nátriumtartalom egy részét káliumra cserélték, ami kedvező lehet a vérnyomás szempontjából (vesebetegek csak orvosi tanácsra használjanak káliumtartalmú sót). A tengeri és a jódozott só ugyanannyi nátrium-kloridot tartalmaz, mint az asztali só.

Meg kell említeni az ásványvizeket is, mint lehetséges sóbeviteli for­rásokat, mert konyhasót (nátrium-kloridot) és nátrium-hidrokarbonátot tartalmaznak. Hipertóniások kerüljék a magas nátriumtartalmú ás­ványvizet, de miután elsősorban a nátrium-klorid növeli a vérnyomást, magas nátriumtartalmú ásványvíz magas kloridtartalom nélkül kevésbé veszélyes. A kloridtartalomnak, amit a palackra ragasztott címkén fel­tüntetnek, 300 mg/l alatt kell lenni, hogy a hipertóniások is fogyaszt­hassák.

Kálium, magnézium, kalcium és a vérnyomás

A káliumbevitel csökkentheti a vérnyomást, ellensúlyozhatja a nátrium vérnyomásemelő hatását. A napi káliumszükséglet 3,5 g. Legmagasabb a káliumtartalom a banánban, burgonyában, hüvelyesekben, karfiol­ban. Fogyókúrák során nagyon fontos a káliumpótlás. Saját gyakorlatunkban a 600-800 kalóriával fogyókúrázó betegeknek legalább napi 2 g káliumot adunk a táplálékban elfogyasztott mennyiségen felül.

A káliumhiány ritmuszavarokra is hajlamosít, nem igazolt azonban, hogy a káliumhiány hipertóniát okoz. Kevésbé bizonyítható a magnézium- és kalciumhiány kedvezőtlen hatása a vérnyomásra, de nem kizárt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.