Magasvérnyomás kezelése

Okozhat-e érfalrepedést a magas vérnyomás?

Az egészséges érfalon nem, de a beteg érfalon igen.

Az elmeszesedett erekben az érszűkület miatt kialakult magas vérnyomás, vagy más ok kitágítja a beteg érfalat (aneurysma), s az így kitágult, gyenge érfal megrepedhet. Ez az érfalrepedés pedig az adott ér-szakasz helyétől függően (pl. aorta, agyalap) azonnali halált is okozhat.

Az aneurysma fala annál nagyobb mértékben feszül meg, minél nagyobb a tágulat. Emiatt megrepedhet az érfal a vérnyomás hirtelen emelkedésekor (pl. izommunka végzésekor), sőt a vérnyo­más “nyugalmi” ingadozásakor is.

Az aneurysma hemodinamikai változásokat is okoz, amennyiben az egészséges erekben jellemző lamináris véráramlás a kitágult érszakaszban tur­bulenssé válik. A turbulens véráramlás megnyújtja a keringési időt, s egyfelől nagyobb munkát ró a szívre, másfelől romlik a mögöttes területek vérellátása.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.