Masszázs

A fej és a nyak zónái – reflexológia

A fejzónák vizsgálata során szembeötlő különlegesség, hogy ahogyan a fej reflexzónaként arányosan lekicsinyítve megta­lálható mind a tíz lábujjon, úgy ugyanezek a reflexzónák még egyszer megjelennek, még kisebb mértékűre kicsinyítve, a két nagylábujjon. Ezért a kezelést a fejzónák legkisebb léptékű kivetülésén, azaz a két nagylábujjon kezdjük.

A nagyujjak alapízületük körüli forgatása a fej forgatásának felel meg. A különböző lerakódásoknak, amelyeket a nagyláb­ujj alapízületének fájdalma, ropogása, dörzsölődése és moz­gásának korlátozottsága jelez, megvan a megfelelőjük a fej és a nyakszirt környékén. Ennek a megfigyelésnek az ellenőrzé­seként a páciens leülhet és megállapíthatja, van-e összefüggés a nyakszirtcsigolyákkal kapcsolatos panaszok és a nagylábuj­jak alapízületeinek mozgékonysága között.

Az orr-garatűr és a szájüreg területe viszonylag terjedelmes rész a nagylábujjak felső részén, és az arc csontjai és izmai övezik. A nagylábujjak talpi része a fej hátsó felének a képe, a felső rész pedig az arcot képezi le, míg ízületi résében a keresztirá­nyú barázda a koponyaalap zónája.

A felső fogsor fogainak képe a lábujjak disztális (a test középvonalától távolabb eső) ízületi rése körül, az alsó fogsor fogainak képe a középső ízületi rés körül található. A fogzónáknak szintén megvan a maguk 10 zónás, FitzGerald-féle beosztásuk, a következő szerint:

Fejzónák lábhátFejzónák talp

Ezután következik a fejzónák kezelése a nagyobb lépték, azaz a lábujjak szerint. A szem-, fül-, fog-, valamint a homlok- és arc-üregi zónák legjobban az egyes lábujjak talpi, illetve középső és oldalsó részei felől kezelhetők.

Fontos! A gyakorlati munkába természetesen bevonjuk a lábujjak összes mediális (középső) és laterális (oldalsó) részét is.

Az ujjközi (interdigitális) részek a felső nyirokutakhoz tartoznak, jó vérkeringésük nyújtó fogás segítségével bizto­sítható mind a felső, mind a talpi oldalon. Az elgombásodott úszóhártyákat higiéniai okokból és a fertőzés veszélye miatt kihagyjuk a kezelésből. Helyettük a kézujjak megfelelő közeit kezelhetjük.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.