Masszázs

A tenyér reflexzónái

Nézzük meg közelebbről, hogy mikor, milyen reflexzónák masszírozása ajánlott. Mivel sok embernek túl magas vagy túl alacsony a. vérnyomása, először azt ismertetjük, hogy számukra milyen masszázzsal egészíthetjük ki előnyösen az orvosi kezelést.

A kézhát reflexzónái

Kéz reflexzónái
Kéz reflexzónái
Tenyér reflexzónái - Jobb
Tenyér reflexzónái – Jobb
Tenyér reflexzónái bal
Tenyér reflexzónái bal
Kézhát reflexzónái bal
Kézhát reflexzónái – bal
Kézhát reflexzónái - jobb
Kézhát reflexzónái – jobbreflexzónák

A vérnyomást szabályozó zónák mindkét kezünkön a kézháton találhatók

A kézközépcsontok közötti árkokban. Lágy fogással (a másik kéz hüvelyk- és mutatóujjával) kezdjük a masszázst. A hüvelykujj legyen a tenyér oldalán, a mutatóujjal pedig lágyan simogassuk a középcsontok közötti árkokat az ujjközök irányába (vagyis a csuklótól az ujjak felé haladva), mind a két kézen 15-30-szor. A gyógymasszázst naponta többször is végezhetjük, úgy a magas, mint az alacsony vérnyomás esetén.

Általános panasz a gyakori fejfájás is

Idegrendszerünk nehezen viseli el a stresszhatásokat, a mindennapi élet ezernyi gondját, baját. A fejfájást is enyhíthetjük kézmasszázzsal. A fej reflexzónái mindkét kézen az ujjak begyén találhatók. Az agyvelő zónái a hüvelykujjunk begyén helyezkednek el. A fejüreg zónái a többi ujjbegyen találhatók.

Ezeknek a zónáknak a masszírozása – ha rendszeresen végezzük – javítja a fej vérellátását. Segít a koncentrálóképesség fejlesztésében, az ideges állapotok enyhítésében. Technikája felettébb egyszerű, így még a tanulók, diákok is alkalmazhatják, különösen dolgozatírások vagy vizsgák idején a fejfájást okozó izgalmak levezetésére. Az ujjak gyúró, körkörös masszírozása kellemes és lazító, de ugyanakkor pezsdítő hatású is.

A gerinctáji fájdalmakat is csökkenthetjük vagy megszüntethetjük a kéz reflexzónáinak masszírozásával.

Dr. Franz Wagner könyve szerint:

„A gerinc tenyérzónái a hüvelykujjnak a mutatóujjal ellentétes oldalán húzódnak végig, az elülső ujjízülettől egészen a kéztőcsontig. A nyaki csigolya reflexzónája az első és a második hüvelykujjízület között található. A hátcsigolyák zónája a hüvelykujj alapízülete és a második hüvelykujj percízület között helyezkedik el. Az ágyéki csigolyák zónája pedig a kéztő területén található.

Minthogy a gerinc a test középtengelyén húzódik végig, ezért a reflexzónák mindkét kéz hüvelykujján megtalálhatók.”

Tehát a gerinctáji fájdalmaknál az ábrán látható, vastag vonallal jelölt zónát kell masszírozni.

Torok, váll- és mellkasfájdalmak esetén ajánlatos a felső nyirokutak zónáit is masszíroznunk. Ez a masszázs mozgósítja a szervezet védekező erőit, tisztítja a nyirokrendszert. A felsőnyirok utak reflex-zónái mindkét kézen az ujjközökben találhatók, az ábrán megjelölt helyen.

A masszázs menete a következő: Az ujjak közötti hártyát összefogjuk és lassan felfelé húzva masszírozzuk meg, felváltva mindkét kézen legalább háromszor-négyszer egy-egy ujjközt.

Nyugtató hatással van az idegrendszerre a napfonat zónáinak kezelése. Kivédi a stresszhatásokat, az idegességet, a szorongást, segíti az ellazulást.

A napfonat zónái a tenyér közepén lévő mélyedésben találhatók:

Napfonat
Napfonat

Kezelésnél a hüvelykujjunkat helyezzük az említett mélyedésre, és kb. öt percen át enyhén nyomjuk. Először a jobb kézen, majd a bal kézen végezzük el a kezelést. Ha kis tömör gumilabdát helyezünk a két tenyerünk közé, akkor egyszerre gyakorolhatunk nyomást a két zónára.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.